Šport > Košarka
4 ogledov

Olimpija v boj za triletno licenco

Union Olimpija se bo že letos borila za novo triletno evroligaško licenco. Žurnal24 main
Na skupščini Evrolige so sprejeli številne novosti. Najpomembnejša je, da bo imela Slovenija še naprej svojega predstavnika. Ligi NLB bodo kot članici ULEB pripadala tri mesta.

Klubi iz lige NLB bodo ob tem rangirani na podlagi zbranih točk v zadnjih treh sezonah. To pomeni, da bo Union Olimpija, če bo v obdobju treh let najuspešnejši slovenski klub, po končani letošnji sezoni v žepu imela novo triletno evroligaško licenco. Ena od najbolj burnih skupščin Evrolige je sicer minila v znamenju razprave glede podpore ali nasprotovanja novega načina delitve licenc evroligaškim klubom. Predlog prvega moža tekmovanja Jordija Bertomeua je na koncu vendarle dobil močno podporo (25 glasov za, pet proti, trije vzdržani). V Evroligo se bodo tako odslej mogoče uvrstiti po naslednjih kriterijih: A licenca bo dodeljena največ 16 klubom poimensko (za kriterij je vodstvo lige upoštevalo športne rezultate zadnjih petih let, dobiček od TV pravic, infrastrukturo in zasedenost dvorane); B licenco bo dobilo največ sedem klubov (sedem klubov se bo v Evroligo uvrščalo preko nacionalnih prvenstev in regionalnih lig na podlagi triletnega točkovanja, sem spada tudi liga NLB); C licenco bo dobil prvak evropskega pokala.

Vodstvo Evrolige je na skupščini predstavilo tudi finančno poročilo in sprejelo številne logistične novosti. Kot je bilo pričakovati, se liga vedno bolj zgleduje po ameriški organizaciji NBA. Že v naslednji sezoni bodo na ogled odmori s TV reklamami, odmor med polčasom pa bo odslej trajal kar 17 minut in bo s tem omogočil več pokroviteljskega oglaševanja. Po novem tekmovalnem sistemu naj bi se zmanjšalo število tekem v rednem delu s 14 na deset in povečalo število tekem v playoffu (četrtfinale se bo odslej igral na tri in ne več le na dve zmagi). Udeležence bo žreb že jutri razdelil v štiri skupine po šest udeležencev. Union Olimpija se nahaja v 4. kakovostnem bobnu izmed šestih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.