Šport > Košarka
23 ogledov

Sramota Olimpije v Rusiji

Murič Lakovič Union Olimpija Galatasaray Boštjan Tacol
Po odlični prvi četrtini so igralci Union Olimpije v nadaljevanju obračuna 5. kola Evrolige v gosteh proti Unicsu povsem popustili. Zasedba iz Kazana je na koncu slavila z 81:51.

Ljubljanski košarkarji so s tekme v tekmo vse bolj oddaljeni od uvrstitve v drugi del najbolj imenitnega klubskega tekmovanja na stari celini. Po španski Barceloni, italijanskem Montepaschiju Sieni in turškem Galatasarayu so jih na kolena spravili še košarkarji iz Kazana. Ljubljančanom ne gre na roko niti nadaljnji razpored, saj bodo v naslednjem kolu gostovali pri silno močnem katalonskem velikanu in nato doma igrali z Montepaschijem, oba pa sta glavna pretendenta za končno zmago v Evroligi.

Olimpijina uvodna peterka - v njej so bili Aleksander Ćapin, Sasu Salin, Danny Green, Damir Markota in Ratko Varda - je spodbudno odprla tekmo v Kazanu in po poldrugi minuti povedla s 7:0, njen nadaljnji nalet pa je z minuto odmora prekinila klop Unicsa. Napotki domačega trenerja Jevgenija Pašutina so očitno obrodili sadove, njegovi varovanci so v dobrih dveh minutah naredili delni izid 8:0 in slovenski podprvaki so prvič na dvoboju zaostali s 7:8.

Zmaji, ki so v Kazan prispeli danes ob dveh zjutraj, so bili večji del prvega polčasa povsem enakovredni favoriziranim gostiteljem. Najbolj nevarni domači adut Henry Domercant je bil pod njihovim nadzorom, iz vajeti pa jim je povsem ušel Terrell Lyday. Triintridesetletni Američan jim je v prvem polčasu nasul kar 19 točk in je najbolj zaslužen za najvišje vodstvo Unicsa, ki je slabi dve minuti pred odhodom na veliki odmor znašalo devet točk (37:29).

V drugi polovici tekme je igra ljubljanske zasedbe povsem razpadla, šepalo je v vseh segmentih igre, na drugi strani pa se je domača zasedba dobesedno razletela po igrišču in iz minute v minuto večala svojo prednost. Po treh zaporednih trojkah domače zasedbe (dve je prispeval Mike Wilkinson, eno pa Lyday) so Ljubljančani v 24. minuti zaostali za 15 točk (36:51), o njihovi nemoči pa zgovorno priča podatek, da so gostitelji tretjo četrtino dobili z 22:5. Ljubljančani v zadnji četrtini niso bili kos niti ruskim rezervistom, ki so se dobesedno poigrali z nejevoljnim in povsem razglašenimi slovenskimi podprvaki, ki so si najvišji zaostanek pridelali v 37. minuti, ko je bilo -34 (45:79).

V slovenski ekipi je bil najbolj učinkovit Ratko Varda s 13 točkami, v ruski pa je Terrell Lyday dosegel 22 točk, dve manj pa Mike Wilkinson.

"Dobro smo začeli tekmo, zato mi je tako nadaljevanje, ki smo ga prikazali v drugem polčasu, še posebej nerazumljivo. V obrambi smo bili preslabi, dovolili smo, da se je razigral odlični Lyday. Domači so zadeli praktično vse. V drugem delu tekme nas je pokopal Wilkinson, ki je zadel serijo odprtih metov iz razdalje. Žal smo sedaj v težkem položaju, kar se tiče preboja v TOP16 Evrolige, a gremo naprej iz tekme v tekmo. Naša skupina se je pokazala kot izjemno težka in morda za našo ekipo ter naš nivo resnično premočna, a najprej moramo analizirati sebe, potem pa govoriti o drugih," je po porazu dejal trener Sašo Filipovski.

Ljubljanska ekipa bo v naslednjem kolu gostovala pri Barceloni, tekma pa bo 24. novembra.

Evroliga, 5. kolo, skupina D:

Unics Kazan : Union Olimpija 81:51 (61:39, 39:34, 18:20)
Lyday 22, Wilkinson 20, Veremenko 11; Varda 13, Green 8

Galatastaray : FC Barcelona Regal 66:70 (48:61, 29:44, 19:19)
Andrić 17, Shipp 9, Lakovič 3; Lorbek 14, Navarro 12, Mickeal 10

Montepaschi Siena : Asseco Prokom 84:73 (65:51, 32:31, 16:15)
Kaukenas 15, McCalebb 14, Moss 11; Motiejunas 26, Lafayette 16

Komentarjev 2
  • Barbatus 22:07 17.november 2011.

    Letos je Olimpija v košari in na splošno vseh zadevah v Lj gol aut. Samo rokomet ženski in hokej je še dober, vse ostalo je aut!

  • 1111 21:46 17.november 2011.

    ...če je slab dirigent, orkester razglašeno igra...