Šport > Košarka
22 ogledov

Olimpija v zadnjem bobnu

Bo Ljubljana gostila evroligaške tekme tudi v sezoni 2011/2012? (Foto: Boštjan T Žurnal24 main
Košarkarski klub Union Olimpija bo na žrebu skupin Evrolige za prihodnjo sezono, ki je na sporedu v četrtek v Barceloni, uvrščen v zadnji kakovostni razred. V Evropi tudi Krka in Helios.
V Evropi tudi Krka in Helios
V četrtek bo v Barceloni tudi žreb tretjerazrednega evropskega klubskega tekmovanja Eurochallenge, ki ga organizira Mednarodna košarkarska zveza (FIBA). V bobnu bosta dve slovenski ekipi − Krka in Helios. Novomeščani so v Evropi nazadnje nastopali v sezoni 2003/04 (Evroliga), Domžalčani pa 1997/98, ko je bil zadnjič na sporedu pokal Radivoja Koraća.

Košarkarski klub Union Olimpija bo na žrebu skupin za prihodnjo sezono, ki je na sporedu v četrtek v Barceloni, uvrščen v zadnji kakovostni razred. Tako je danes odločilo vodstvo Evrolige, ki je nenapovedano spremenilo sistem žreba. Odslej bo nosilce določilo na podlagi rezultatov v zadnjih treh sezonah.

Glede na to, da se Union Olimpija v preteklih šestih sezonah ni prebila iz predtekmovalnega dela tekmovanja in da je v zadnjih treh sezonah v Evroligi na tridesetih tekmah dosegla vsega sedem zmag, kaj več v ljubljanskem klubu tudi niso pričakovali. Union Olimpija je tako pristala v nič kaj ugledni družbi francoskega Cholet Basketa in dveh kvalifikantov.

V prvem kakovostnem razredu so CSKA Moskva, FC Barcelona, Olympiacos in Caja Laboral, v drugem Montepaschi Siena, Panathinaikos, Maccabi Tel Aviv in Real Madrid, v tretjem Partizan, Valencia, Unicaja in Lietuvos Rytas, v četrtem Fenerbahče, Prokom, Efes Pilsen in Virtus Rim, v petem pa Žalgiris, Cibona, Armani Jeans in Brose Baskets.

Z novim pravilom točkovanja zadnjih treh sezon − zmaga v Evroligi in Evropokalu velja dve točki, poraz pa eno – so bili najbolj oškodovani košarkarji Partizana, ki so v pretekli sezoni nastopili na zaključnem turnirju četverice v Parizu. Doslej so bili namreč nosilci za žreb določeni na podlagi rezultatov v zadnji sezoni.

V žrebu skupin za Evroligo je 22 moštev, dva kluba pa bosta znana po dodatnih kvalifikacijah, v katerih bo sodelovalo 16 moštev, med njimi tudi dva iz lige NLBHemofarm in Budućnost. Novost v primerjavi s preteklimi sezonami je tudi, da si je Union Olimpija mesto v Evroligi zagotovila kot predstavnik Slovenije v ligi NLB. Zagotovljen ima enoletni staž.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.