Šport > Košarka
12 ogledov

Olimpija z zmago proti velikim rivalom

Union Olimpija Krka pokal Spar finale dvorana Tabor Maribor Lapornik Salin
1/16
Nino Verdnik
Predzadnje kolo rednega dela letošnje sezone lige ABA je postreglo s slovenskih derbijem, ki ga je po izenačeni tekmi dobila Union Olimpija.

Predzadnje kolo lige ABA je bilo zelo pomembno za ekipi Uniona Olimpije in Krke. V neposrednem obračunu sta se ekipi udarili za boljše mesto na lestvici, bolj zadovoljni pa so lahko bili po tekmi Zmaji, ki so slavili s 65:57. Čeprav so bili Ljubljančani ponovno zelo slabi s črte prostih metov, sta jih danes reševala dober skok in mizerna forma Novomeščanov v napadu.

Blestela sta predvsem Alen Omič in Dino Murić z 18 in 17 točkami. Na drugi strani sta bila razpoložena Zvonko Buljan s 16 in Jaka Klobučar s 15 točkami, kar pa je bilo premalo da bi aktualni državni in pokalni prvaki lahko svojega trenerja Aleksandra Džikića za rojstni dan razveselili z zmago. V zadnjem kolu se bosta ekipi tako borili za osmo mesto na lestvici, ki ga trenutno z boljšo koš razliko še zaseda Krka. 

Živčna tekma v Stožicah

Prve točke na tekmi so bile delo Buljana, ki je tako popeljal Krko v vodstvo. To ni trajalo dolgo, saj se je po lepi podaji Jakova Vladovića, kot prvi Ljubljančan med strelce vpisal Omić. Začetek tekme je sicer zaznamovala živčna in izenačena igra obeh moštev. Navijače Krke je nekoliko prestrašila poškodba rame Sanija Bečirovića, ki pa je lahko nadaljeval s tekmo. Na strani Novomeščanov je tekmo najbolje začel Buljan, ki je brez zgrešenega meta hitro prišel do sedmih točk in pripomogel k vodstvu svoje ekipe po prvem delu igre. 

Druga četrtina se je nadaljevala v slogu prve, Sasu Salin pa je s prvo zadeto trojko, ob številnih neuspešnih poizkusih njegovih soigralcev, Olimpijo zadržal v stiku z gosti. Čeprav nobena od ekip ni bila posebej prepričljiva, so bili Krkaši vendarle nekoliko bolj natančni in si priigrali nekaj prednosti. To so domačini kasneje vendarle izničili in z zabijanjem Omića izid izenačili na 31:31, do konca polčasa pa celo povedli za tri točke. 

Gailius prvič v sezoni brez točke

Tudi po dvajsetih minutah roke košarkarjev na derbiju še vedno niso bile mirne in začetek tretje četrtine je prav tako minil v znamenju neuspešnih napadov. Olimpija je bila nekoliko bolj uspešna in je ob dobrih skokih in metih Dina Murića malce povišala prednost. Slabo izvajanje prostih metov Ljubljančanov, v kombinaciji z novim napadalnim mrkom je znova odprla vrata za vrnitev Krke v igro, domačini pa so vednarle v zadnji del odšli z dvema točkama prednosti. 

Hiter prodor Jake Klobučarja je že a začetku zadnje četrtine zadostoval za novo izenačenje in gledalcem ponudil napet zaključek tekme. Z nekaj lepimi podajami in zadeto trojko je v pravem trenutku za Olimpijo na sceno stopil Nebojša Joksimović in svoji ekipi priigral nekaj prednosti, ki pa jo je Krka z dvema trojkama dokaj hitro stopila.

Olimpija pa se ni pustila zmesti in v zadnji minuti so z dobro košarko strli žilave Dolenjce in se veselili pomembne zmage. Na tekmi, ki ni posebej navdušila, je presenetljivo slabo igral prvi strelec Zmajev v tej sezoni, Deividas Gailius, ki prvič v sezoni ni dosegel niti točke. 

Skok je odločil tekmo

"Čestitke mojim igralcem za zmago. Tekma ni bila lepa za oko in polna napak na obeh straneh, a bila je prava prvenstvena tekma. Obe ekipi sta imeli veliko željo po zmagi in borilo se je za vsako žogo. Zaradi tega tudi veliko število napak. V drugem polčasu smo uspeli zadržati koncentracijo in vodstvo do konca tekme. V zadnjih trenutkih je obstajala nevarnost, da bi tekmo lahko izgubili, a smo ostali zbrani in prisebni. Mislim, da smo nocoj zasluženo zmagali. Izjemno me motijo naši zgrešeni prosti meti. Nekako smo to danes kompenzirali z boljšim skokom," je po zmagi povedal trener Olimpije Aleš Pipan.

Aleksandar Džikić, trener Krke, pa je dejal: "Zadovoljen sem z obrambo, malo manj z napadom. Imeli smo veliko problemov v  napadu. Ne toliko zaradi dobre obrambe Olimpije, ampak zaradi naših slabih odločitev. Skok je zagotovo danes odločil zmagovalca."

Liga ABA, 25. kolo:

Union Olimpija : Krka 65:57 (16:19, 18:12, 13:14, 18:12)
Omić 18 točk in 6 skokov, Murić 17 in 13 sk., Salin 8 in 6 sk.; Buljan 16 in 9 sk., Klobučar 15

Ponedeljek ob 18.00:
Radnički – Zadar
Široki Primorka – Cibona

Ob 20.45:
Budućnost VOLI – Partizan NIS

Že odigrano:
Cedevita : Igokea 74:60 (13:11, 23:9, 21:29, 17:11)
Szolnoki Olaj : Mega Vizura 61:66 (17:18, 18:9, 9:24, 17:15)
Crvena zvezda Telekom : MZT Skopje Aerodrom 87:77 (24:17, 19:18, 27:20, 17:22)
Blažič (Zvezda) 9 točk, 1 skok, 1 podaja, 1 ukradena in 1 izgubljena žoga v 25 minutah.

Komentarjev 1
  • vico 22:38 23.marec 2014.

    danes pac dolenci niste imeli svojega dne...svaka cast OLIMPIJI za zmago tut po takem katastrofalnem izvajanju prostih...