Šport > Košarka
15 ogledov

Olimpija znova z Barcelono

Vladimer Boisa in soigralci Boštjan Tacol
Žreb Evrolige v Barceloni je Union Olimpiji namenil skupino D, v kateri bodo igrali še FC Barcelona Regal, Montepaschi Siena, Unics Kazan, Asseco Prokom in kvalifikant B.

Nasprotniki košarkarjev Uniona Olimpije v prihodnji sezoni Evrolige bodo v predtekmovalni skupini D španska Barcelona Regal, italijanska Montepaschi Siena, ruski Unics Kazan, poljski Prokom in eden izmed dveh zmagovalcev kvalifikacij, so določili na četrtkovem žrebanju v Barceloni. Pri žrebu so pomagali Dejan Bodiroga, Šarunas Jasikevičius in Željko Obradović. Olimpija je prejela tudi marketinško nagrado Uleba ter Evrolige.

Direktor Ljubljančanov Janez Rajgelj je ocenil, da je skupina močna. "Skupina ne bo lahka. Imamo dva zelo ugledna evropska predstavnika, večkratna udeleženca zaključnih turnirjev. Barcelona je bila že zmagovalka, Siena pa je skoraj stalno na zaključnih turnirjih. Tu je še star znanec Prokom, Kazan pa je nov le po imenu, vendar je po proračunu zelo močna ekipa. Med kvalifikanti je favorit po imenih ruski Himki, ki je prav tako finančna zelo močna ekipa. Olimpija bo v skupini gotovo ekipa z najnižjim proračunom, kar pa seveda ne pomeni, da se predajamo. Tako kot lani bomo skušali napasti uvrstitev v drugi krog tekmovanja," je pojasnil Rajgelj.

Novi trener Olimpije Sašo Filipovski si je privoščil nekaj dni oddiha, Rajgelj pa trenutno sestavlja ekipo za novo sezono. "Dobili smo všečno skupino, kjer sta dva velikana evropske košarke Barcelona in Siena, tu je Kazan, ki je bil lani večji del sezone pri vrhu ruskega prvenstva, tu je Prokom, ki igra neugodno košarko. Veliko bo odvisno tudi od kvalifikanta, ki se bo znašel v naši skupini. Verjamem, da lahko pripravimo presenečenje, ostati pa moramo na trdnih tleh, saj so naši tekmeci resnično veliki in bogati evropski klubi;" je dejal Filipovski. O imenih igralcev, ki se bodo v Ljubljani zbrali 8. avgusta, ni želel govoriti, dejal pa je: "Lanska sezona je že končana, bila je dobra, kar se tiče evropske in jadranske lige NLB. Ni bilo sicer pike na i v prvenstvu, vendar sta bila glavna cilja dosežena. Upamo, da bomo čim bolj uspešni pri pridobivanju igralcev za ekipo za novo sezono in da bomo sestavili dober mozaik. Prvi nastopi na pripravljalnih tekmah in prvi v ligi NLB bodo dali že dobro podobo. Upamo, da bomo dokončno ekipo sestavili že do konca naslednjega meseca."

Pred žrebom je Olimpija prejela nagrado uspešen marketing v minuli sezoni "Devotion Marketing Award Competition". Tiskovni predstavnik Matevž Zupančič, ki se je edini izmed predstavnikov Uniona Olimpije udeležil žreba, je dejal, da nagrade ne bi mogli dobiti brez nove dvorane. "Nagrada nam veliko pomeni, ker smo v delo tudi izven parketa vložili ogromno dela, kar se mogoče ni videlo, je pa to tujina prepoznala. To bi radi nadaljevali tudi v novi sezoni, kar pa bo težko. Že v lanski sezone pa brez nove dvorane, dobre ekipe in dobrih izidov to ne bi bilo mogoče doseči. Med kriteriji za izbor so bili med drugim pomembni uspešno trženje, vidnost sponzorjev, gledanost tekem, način prodaje vstopnic in zasedenost dvorane. Ne slepimo se, da nas je potegnil tudi odličen športni rezultat, brez katerega bi kaj lahko večino truda tudi izvodenelo. Največji uspeh je, da smo z majhnim vložkom uspeli ustvariti velik produkt," je dejal Zupančič.

V Barceloni so pred tem opravili tudi žreb evropskega pokala, v katerem bo v naslednji sezoni nastopala Krka. Novomeščani tekmecev še niso dobili, ker je trenutno znanih le deset ekip, ki so se v evropski pokal uvrstili neposredno preko državnih prvenstev ali s posebnim povabilom, medtem ko bo preostalih dvaindvajset ekip znanih po kvalifikacijah. Tudi Slovenca Jure Zdovc in Miha Zupan, ki si bosta z ruskim prvoligašem Spartakom iz St. Petersburga skušala skupinski del zagotoviti v dveh dvobojih s ciprsko ekipo Etha Rgomis. V skupinskem delu so že Krka, Aris (Grčija), Hapoel Jeruzalem (Izrael), Skyliners (Nemčija), Bayern München (Nemčija), Benetton Treviso (Italija), Rudupis (Litva), Gasterra flames (Nizozemska), Lokomotiva Kuban (Russija) in Valencia (Španija).

Žreb Evrolige:

Skupina A
Olympiacos, Caja Laboral, Fenerbahče, Bilbao, Cantu, Nancy

Skupina B
Panathinaikos, CSKA Moskva, Unicaja Malaga, Žalgiris, Brose Baskets, Zagreb

Skupina C
Real Madrid, Maccabi Tel Aviv, Partizan, Anadolu Efes, Olimpia Milano, kvalifikant A

Skupina D
FC Barcelona Regal, Montepaschi Siena, Unics Kazan, Asseco Prokom, Union Olimpija, kvalifikant B

Kvalifikacije za Evroligo:

Kvalifikacijska skupina A
Asvel – Gravelines
PAOK – Galatasaray
Lietuvos Rytas – Budućnost
Cibona – Cholet

Kvalifikacijska skupina B
Alba – Riga
Spirou Basket – Donetsk
Himki – Turow
Nymburk – Banvit

Zmagovalci se bodo pomerili v polfinalu in nato v finalu. V Evroligo se uvrsti le zmagovalec skupine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.