Šport > Košarka
21 ogledov

''On je bog evropske košarke''

eurobasket 2015 Saša Despot
Slovenska košarkarska reprezentanca se zaenkrat drži načrta. V prvih treh tekmah EP v Zagrebu je zabeležila dve zmagi, danes ob 15. uri pa jo čaka verjetno najtežja preizkušnja v predtekmovanju, obračun z mogočno Grčijo.

Slovenski igralci so enotni, da Grčija sodi v najožji krog favoritov za naslov. Selektor Jure Zdovc pravi, da je skoraj nepremagljiva oziroma, da ima po njegovem mnenju najboljšo ekipo na eurobasketu, prvi strelec Slovenije Klemen Prepelič opozarja na Vassilisa Spanoulisa, za katerega pravi, da je Bog evropske košarke, Jaka Blažič pa svari pred izjemnim skakalcem Gianisom Antetokonmpom.

Kljub velikemu spoštovanju do Grkov so 'junaki' odločeni, da se jim postavijo po robu. Alen Omić pravi, da če bo Grčija ponudila prst, ji bo Slovenija zgrabila roko, Zoran Dragić pa meni, da bo to za Slovenijo najlažja tekma na prvenstvu, saj jo bodo lahko odigrali povsem sproščeno.

"Grčija ima dvanajst vrhunskih košarkarjev, ki igrajo v najboljših klubih na svetu. Čeprav redko to rečem, se mi zdi skoraj nepremagljiva. Morda če nas bi podcenjevala, ali da bi mi prišli v nek nor ritem, ... bomo videli," pravi selektor Zdovc, ki se zaveda, da ga veliko pomembnejša tekma čaka v četrtek proti Makedoniji. "Zadnjo tekmo moramo dobiti, zato je normalno, da razmišljam tudi o tem, da bi kakšnega igralca spočil, če bo utrujen, ali če nam bodo Grki ušli na veliko razdaljo. Je pa tudi res, da pred tako fantastičnimi navijači, kot jih imamo v Zagrebu, ne moreš igrati s pol moči," dodaja Zdovc.

Vassilis Spanoulis | Avtor: EPA EPA
Prepelič občuduje predvsem izkušenega 32-letnega Spanoulisa. "On je bog evropske košarke. Ne da se ga omejiti, on bo dosegel svojo kvoto točk, bolj važno je, da ne razigra preveč soigralcev," pravi prvi strelec Slovenije po treh tekmah. "Preračunal sem, da če Grčijo premagamo za 13 točk ali več, smo lahko prvi v skupini, če zmagamo za pet ali več, pa bomo drugi. Seveda ob predpostavki, da v zadnjem krogu premagamo še Makedonijo," je optimističen Prepelič.

Grčija je v uvodnih treh tekmah premagala Makedonijo, Hrvaško in Gruzijo. Selektor Fotsis Katsikaris uporablja vseh dvanajst igralcev, saj gre za same vrhunske košarkarje. Calathes (Panathinaikos), Mantzaris (Olympiacos), Zisis (Bamberg), Spanoulis (Olympiacos), Slokas (Fenerbahče), Antetokounmpo (Milwaukee Bucks), Papanikalao (Denver Nuggets), Perperoglu (Barcelona), Printezis (Olympiacos), Kaimakoglu (Unics Kazan), Kofos (Sacramento Kings) in Borusis (Real Madrid) so imena, ki tekmecem naženejo strah v kosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.