Šport > Košarka
12 ogledov

O'Neal med pravnike?

Shaquille O'Neal bo pod košarkarskimi obroči vztrajal le še slabi dve leti. Žurnal24 main
"Moja košarkarska kariera bo trajala še 735 dni," je bil v enem izmed intervjujev o koncu profesionalne poti natančen zvezdnik lige NBA Shaquille O'Neal.
Shaquille O'Neal, eden najbolj popularnih in uspešnih centrov lige NBA vseh časov, je bil v enem izmed intervjujev zelo natančen, ko so ga vprašali, koliko časa ga bomo lahko še gledali pod košarkarskimi obroči. "Moja košarkarska kariera bo trajala še 735 dni. Potem? Ne skrbi me, sem izobražen človek, dela ne bo zmanjkalo. Ena od možnosti je, da se zaposlim v pravosodju," svoje prihodnje možnosti našteva 2,16 metra visoki in slabih 150 kilogramov težki košarkar.
 

Shaq se ne razhaja z lepo Shaunie

Ameriški mediji so se razpisali o zakonskih težavah Shaquilla O'Neala. Po petih letih zakona s prelestno Shaunie je bil njun zakon, domnevno zaradi ženine nezvestobe, že tik pred razpadom. Kljub košarkarjevim obtožbam, da žena le porablja njegov denar, je na koncu zmagala ljubezen, proces ločitve pa je dokončno zaustavljen.

O'Neal je trenutno član moštva Phoenix Suns in bo letos soigralec Slovenca Gorana Dragiča , pogodba s Sonci pa se mu izteče po sezoni 2009/10. Če bo uresničil svoje napovedi o koncu kariere, se bo od igranja košarke poslovil pri dopolnjenih 38 letih. 36-letni štirikratni nosilec prstana prvakov lige NBA – trikrat je bil prvak z LA Lakersi, enkrat pa z Miami Heati – je bil kar trikrat izbran za najbolj koristnega igralca končnice. Kljub stalnim poškodbam v zadnjih letih, je v lanski sezoni v dresu Heatov in Sunsov v povprečju na 61 tekmah zbral po 13,6 točke in 9,1 skoka na srečanje. O'Neal, ki je v mlajših letih branil barve Univerze v Louisiani, je bil s strani Orlando Magicov leta 1992 na naboru izbran kot številka ena. V prvi sezoni je na parket stopil 81-krat, njegovo povprečje 23,4 točke in 13,9 skoka na srečanje pa mu je prineslo naslov najboljšega novinca v ligi NBA.


Velikan že odšteva dneve do konca svoje kariere. Je čas še za peti prstan skupaj z Goranom Dragičem? © Action Images

 

Prelomno je bilo leto 1995/96, ko je zapustil Čarovnike in se podal v mesto filma, v Hollywood k slavnim Jezernikom. Sedemletna pogodba mu je navrgla vrtoglavih 122 milijonov ameriških dolarjev, z Lakersi pa je v letih 2000, 2001 in 2002 trikrat osvojil naslov prvaka lige. Sledili so vroči konflikti z drugim superzvezdnikom pri Jezernikih Kobejem Bryantom . Odhod iz LA-ja je bil logična rešitev. Čeprav so vsi napovedovali zaton njegove kariere, se je prestop v Miami leta 2004 izkazal za odlično potezo. V Miamiju si je že v sezoni 2005/06 nadel še četrti šampionski prstan.

Sledile so poškodbe in slabše predstave. Sredi sezone 2007/08 ga je pot vodila v visokoleteči Phoenix, ki pa ga je v končnici izločil San Antonio, sanje o petem naslovu pa se niso uresničile. O'Neal kljub svoji starosti še vedno ostaja eden najbolje plačanih košarkarjev, saj znaša njegova letna plača kar 20 milijonov dolarjev. Visoko pa je tudi njegovo povprečje v ligi NBA. V 1042 odigranih tekmah je njegovo povprečje 25,2 točki in 11,5 skoka na srečanje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.