Šport > Košarka
5 ogledov

Operacija Poljska v polnem zagonu

null Žurnal24 main
Dolgega in nestrpnega čakanja na začetek evropskega prvenstva v košarki je (skoraj) konec. Slovenska reprezentanca je že na Poljskem, kjer jo čaka boj za najvišja mesta.
 

Pošljite svoje fotografije!

Spoštovani bralci in obenem navijači naše reprezentance, ki odhajate na Poljsko! Zelo bomo veseli vaših zanimivih fotografij, ki jih lahko kot MMS pošljete na številko 4224 ali pa na elektronski naslov sport@zurnal24.si. Najboljše bodo objavljene.

Do ponedeljkove tekme z Veliko Britanijo , ki bo v veliki meri že odločila nadaljnjo usodo Slovenije na letošnjem evropskem prvenstvu, so le še slabi trije dnevi. Nič več skrivalnic, nič več napovedi – zdaj se začenja zares. Kljub temu da je "nikoli močnejša" (kolikokrat smo to že slišali?) reprezentanca že pred prvim košem na EP ostala brez dveh igralcev iz lige NBA, Saše Vujačiča in Bena Udriha , po besedah direktorja reprezentance Mateja Avanza cilj ostaja kolajna:

"Jamranje nam zagotovo ne bo pomagalo," pravi Avanzo, verjetno najzaslužnejši za to, da so se pod slovensko zastavo po dolgih letih znova zbrali vsi najboljši. "Seveda nam je zelo žal, da Udriha ne bo z nami na Poljskem. Res velika škoda in nesreča, vendar imamo tudi brez njega odlično reprezentanco, ki je sposobna doseči vrhunski rezultat. Cilji zato ostajajo isti. Na evropsko prvenstvo gremo po zgodovinski rezultat," je odločno zatrdil.

Prav škoda je, da Mednarodna košarkarska zveza (FIBA) še vedno ni uveljavila nameravane spremembe pravil za 36. evropsko prvenstvo. Leto nazaj so namreč zatrjevali, da bodo lahko moštva namesto običajnih 12 igralcev prijavila dva več. Ostalo je le pri obljubah, tako da mora vsaka reprezentanca 48 ur pred prvo tekmo na prvenstvu FIBA sporočiti imena 12 igralcev, brez izjem.

Kapetan reprezentance Matjaž Smodiš je še vedno največja neznanka v izbrani vrsti. © Anže Petkovšek

 
Poleg Udriha še vedno "visi" tudi Matjaž Smodiš , stanje njegove poškodbe pa je obetajoče. Kljub temu je njegova poškodba hrbta zelo specifična, tako da na KZS nočejo delati prehitrih zaključkov, so pa posebej zaradi tega s seboj na Poljsko povabili fizioterapevta Gašperja Suhadolnika , ki bo bdel le in samo nad zdravstvenim stanjem slovenskega kapetana.

"Njegova želja po igranju ni sporna. Če bo Smodiš začutil, da lahko zaigra, sem prepričan, da bo stisnil zobe in pomagal soigralcem. Trenutno se sicer še ne čuti sposobnega za igro, vendar je do odločilnih tekem še nekaj časa," je stanje komentiral Avanzo, ki je svetlo plat našel tudi v poškodbi "playa" Sacramento Kings : "Udrih je ob slovesu potrdil, da se bo z veseljem pridružil reprezentanci naslednje leto na svetovnem prvenstvu v Turčiji."

 
 

Jamranje nam zagotovo ne bo pomagalo. Na evropsko prvenstvo gremo po zgodovinski rezultat.

Matjaž Smodiš

 
Velja opomniti, da je evropsko prvenstvo tudi glavno sito za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Turčiji (28. avgust–12. september 2010). Tja se bo uvrstilo prvih šest reprezentanc s turnirja na Poljskem, v primeru, da bo med njimi tudi Turčija, pa sedem. Dodaten bonus za teh šest (oziroma sedem) srečnic bo že zagotovljena uvrstitev na EP 2011 v Litvi , potegovale pa se bodo tudi za nastop na prihajajočih olimpijskih igrah v Londonu .

Znova ne bi smel izostati niti vedno številčni kontingent slovenskih navijačev. V Varšavi naj bi jih bilo približno 2200 , kar znaša približno polovico kapacitete dvorane Torwar na desnem bregu Visle . Največja uspeha slovenske košarke, šesto mesto na EP v Beogradu in sedmo na prejšnjem EP v Španiji še nikoli nista bili bolj ogroženi ... Srečno, Slovenija!
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.