Šport > Košarka
5 ogledov

''Outsiderji'' s kolajnami z EP

Žurnal24 main
Drugi tekmec slovenskih košarkarjev na EP v Španiji bo Poljska, s katero se bodo pomerili v torek zvečer. Varovanci Aleša Pipana veljajo za favorite, vendar Poljakov ne gre podcenjevati.

Poljsko ekipo vodi slovenski trener Andrej Urlep, ki je pred desetimi leti, prav tako na EP v Španiji, vodil slovensko reprezentanco. Poljake je prevzel lani, v strokovni štab pa je pripeljal še enega Slovenca, Davida Dedka, ki deluje kot selektorjev svetovalec.

Manjkajo tudi Poljaki

Podobno kot v slovenski ekipi tudi Poljaki ne morejo računati na nekaj svojih najboljših košarkarjev. Michal Ignierski, sicer igralec Caja San Fernanda, se je nastopu odpovedal zaradi poškodbe, Marciej Lampe pa se ni odzval selektorjevemu povabilu. Tako večino bremena nosita izkušena Andrzej Pluta in Adam Wojcik, ki velja za enega od najboljših poljskih košarkarjev vseh časov. Člana njihove izbrane vrste sta tudi igralca, dobro poznana slovenskemu občinstvu. Szymon Szewczyk je vrste Uniona Olimpije zapustil že pred časom, Kamil Pietras pa je sicer uradno še vedno član zmajčkov, vendar nanj ne računajo več.

Adam Wojcik je prvo ime poljske ekipe. © eurobasket2007.org

 
Izkušeni nosilec igre
Poljski ljubitelji košarke veliko stavijo na izkušenega 37-letnega Adama Wojcika, ki je bil član ekipe tudi na zadnjem evropskem prvenstvu, na katerem je sodelovala Poljska. Član italijanskega Upea Copo je s svojimi 207 centimetri zahtevna ovira, kar so na prvi tekmi evropskega prvenstva občutili Francozi. Poljak je bil z 19 točkami prvi strelec tekme. V preteklosti je Wojs nosil drese Prokoma, Slaska, Unicaje, Peristerija in Charleroija.

''Outsiderji'' skupine D

Varovanci Andreja Urlepa v očeh drugih ekip veljajo za ''outsiderje'' skupine D. V tolažbo jim niso niti pripravljalne tekme, saj so od 11 odigranih srečanj dobili le dve. Nekoliko lepši je pogled na pretekle dosežke. V zgodovini evropskih prvenstev so osvojili srebro in tri bronaste kolajne, vendar so slast zmagovalnih stopničk nazadnje okusili že davnega leta 1967 na evropskem prvenstvu v Helsinkih. Zadnjič so na prvenstvu stare celine nastopili leta 1997.

Uspešen nastop na evropskem prvenstvu v Španiji bi bil lepa popotnica tudi za prihodnje prvenstvo, ki ga bodo leta 2009 gostili prav Poljaki.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.