Šport > Košarka
15 ogledov

Pahor na Fibo. Dobil 30 mil. za Stožice!

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Borut Pahor je na petkovi novinarski konferenci ponudil tri dobre novice za ljubitelje športa: Libijci bodo dali 30 milijonov za Stožice, zbral je sto tisočakov za Kozmusa, gre na pogovore na Fiba Europe.

30 milijonov za Stožice
Libijska investicijska družba
je pripravljena v Športni park Stožice vložiti 30 milijonov evrov, s tem pa se bo ta naložba finančno zaprla, je na petkovi novinarski konferenci povedal premier Borut Pahor. Kot je dejal, je to informacijo dobil po diplomatski pošti iz Libije. Podrobnosti bodo znane po vrhu EU – Afrika, ki se ga bo v ponedeljek in torek udeležil tudi Pahor.

Na Pahorjevo odločitev o iskanju kompromisa s Fibo Europe so se odzvali tudi v SDS. V Slovenski demokratski stranki predsedniku vlade Pahorju predlagajo, da za organizacijo evropskega košarkarskega prvenstva 2013 v Sloveniji najde potreben denar tako, da se vlada pogodi o znižanju več kot dvomilijonske letne najemnine za Nacionalni preiskovalni urad, so pri SDS zapisali v sporočilu za javnost.

"Fiba pripravljena na pogajanja"
Zdaj ko Stožice niso več vprašljive, se Pahor še pogumneje loteva projekta EP v košarki 2013, pravi. V sredo se bo srečal z generalnim sekretarjem Fiba Europe Narom Zanolinom. "Ali je mogoče še znižati finančne obveznosti, ki bi jih dala ta vlada? Mislim, da je mogoče. V to me prepričuje dejstvo: če bi vlada, ko je prvič obravnavala to tematiko, morala plačati osem milijonov, ko smo odločali včeraj, le še pol manj. Mislim, da je Fiba pripravljena na dodatna pogajanja na dodatno znižanje," je odločen premier. Poleg tega "se bom zavezal in skušal v mednarodni skupnosti poiskati pomembne pokrovitelje, ki bi z višjimi donacijami omogočili, da bi bil projekt uspešno finančno zaprt. Vlagatelje bom skušal poiskati že na ponedeljkovem in torkovem sestanku držav evropske skupnosti v Tripoliju".

S tem bi dobili "tako nizek strošek v proračunu, da bi lahko mirne vesti pogledal v oči vsem gospodarstvenikom, sindikatom, ljudem v stiski in športnim navdušencem ... In vsem brez slehernih dvomov rekel, da gre za pametno, gospodarsko, finančno in promocijsko odločitev, ki bo Slovenijo dala na zemljevid pomembnih športnih dogodkov v mednarodni skupnosti". Ali še vztrajajo pri le 1,16 milijona? "Vztrajamo pri tem. Možen pa je kompromis, a mora biti vzdržen." Na koncu je dejal, da to še ne pomeni, da bomo dobili EP, a da kaže bolje kot v četrtek. Je klonil pod pritiskom javnosti? "Glede tega sem precej stoičen," pravi in priznava velik pomen EP v košarki. "Gre za očitno razliko z univerzijado."

"Projekt želimo pripeljati v Slovenijo. Seveda pod takimi pogoji, ki pijejo vodo," je odločen direktor reprezentanc, Matej Avanzo. "Ko bo leta 2013 EP v Sloveniji, se ne bo nihče več spominjal, na kakšen način je bilo doseženo. Mi prevzemamo svoj del odgovornosti pri racionalnem vedenju in transparentnem vodenju projekta. V svojem imenu in imenu KZS lahko zagotovim, da bodo vse številke ves čas javne in v vpogled vseh institucijam in košarkarskim navdušencem. Naša edina želja je spodbuditi, da slovenska košarka ostane v svetovnem vrhu vsaj še nekaj naslednjih desetletij."

Danes več optimizma
Pred novinarsko konferenco se je Pahor še enkrat sestal z delegacijo KZS. Matej Avanzo nam je potrdil: "Prišlo je do dogovora z Zanolinom, da se v sredo organizira dodaten sestanek, na katerem bi se še enkrat o organizaciji usedli skupaj vlada, KZS in Fiba Europe. Iskreno upamo, da se bo našel posluh vseh strani oziroma možnost za dogovor, ki bi ustrezal tako vladi kot Fiba Europe in slovenski košarki. Upajmo na najboljše, da bomo leta 2013 lahko uživali v evropskem košarkarskem prvenstvu na domačih tleh." Je danes torej več optimizma kot včeraj? "Zagotovo. Puške ni bilo vredno metati v koruzo in je do konca tudi ne bomo." Pa je sploh možno znižati kotizacijo? Premier pravi, da je trd pogajalec. "Vsi skupaj smo trdi pogajalci. Če ne bi mislili, da se da kaj narediti, se v sredo ne bi usedli."

Sto tisočakov za Kozmusa
In tretja stvar: zbral je finančno pomoč za Primoža Kozmusa. "S pomočjo štirih sponzorjev smo zbrali sto tisoč evrov. To je dovolj, da začne priprave za udeležbo na olimpijskih igrah v Londonu." To so Petrol, Zavarovalnica Triglav, Nova KBM in Geoplin. Zakaj pomaga ravno Kozmusu? Se ne boji negativnega odziva, potem ko cinca glede EP v košarki? "Vedel sem, da bo to polemično. Tako kot se je včeraj razdelila javnost, se bo tudi danes. Najlažje bi bilo, da bi mu rekel, da mu ne bom pomagal. A vzporedno rešujemo statuse drugih športnikom. Zaradi denarja je odnehal, zdaj se želi vrniti in zato sem se angažiral. Štiri podjetja bodo dala vsako po 25 tisoč evrov."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.