Šport > Košarka
7 ogledov

Pao ujel Jasikevičiusa

Šarunas Jasikevičius Žurnal24 main
Ena od ikon evropske košarke se vrača na Staro celino. Litovec Šarunas Jasikevičius, nekdanji igralec Uniona Olimpije, bo naslednji dve leti spet nosil zeleni dres. Tokrat tisti grškega velikana Panathinaikosa.

Evropski prvaki so torej izvedli ulov poletja. Šarunas Jasikevičius, eden od najboljših evropskih organizatorjev igre, je zvestobo obljubil Panathinaikosu, ki je tako postal njegov peti evropski klub. Enaintridesetletni litovski zvezdnik je najstniška leta preživel v ZDA, kjer je obiskoval srednjo šolo in fakulteto, prvo profesionalno pogodbo pa je podpisal leta 1998 z moštvom Lietuvas Rivas. Naslednjo sezono je prebil pri Unionu Olimpiji, potem še tri pri Barceloni, nazadnje pa je v Evropi dve sezoni igral za Maccabi Tel Aviv. Zadnji dve leti je izgubil v NBA, kjer se pri Indiani in Golden Stateu ni naigral.

Čeprav je v evroligi odigral vsega pet sezon, pa je v vrhu lestvice najboljših podajalcev in strelcev za tri točke. Odstotkovno je celo najboljši izvajalec prostih metov vseh časov v evropski elitni ligi z 92,82-odstotno uspešnostjo. Leta 2003 je svojo državo popeljal do zmage na evropskem prvenstvu, sam pa je dobil nagrado za najkoristnejšega igralca. Ima tudi bronasto kolajno z olimpijskih iger leta 2000, lovorike pa je osvajal tudi v Sloveniji, Španiji in Izraelu. Je tudi eden od redkih igralcev, ki so naslov prvaka Evrope osvajali tri leta zapored in edini, ki mu je to uspelo z dvema različnima moštvoma (Barcelona, Maccabi). S Panathinaikosom se v tej sezoni, skupaj s Sanijem Bečirovičem, zagotovo namerava še četrtič povzpeti na vrh Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.