Šport > Košarka
10 ogledov

Partizanu še peti zaporedni naslov

1/40
Žurnal24 main
Košarkarji Partizana so v Stožicah v finalu lige NLB s 77:74 porazili Olimpijo. Tako so Beograjčani postali prvaki lige še petič zapovrstjo. Olimpija besna na sodnike. Odmevi in galerija iz Stožic.

Nova drama v Stožicah se tokrat ni razpletla v korist zmajev, ki so imeli tudi zadnji napad na tekmi za izenačenje, a je dolga podaja Davisa Bertansa namesto v roke Kennyja Gregoryja romala v roke Partizanovih košarkarjev, ki so se na Olimpijinem domačem dvorišču veselili novega, še petega zaporednega naslova prvaka v ligi NLB, čeprav so imeli v domačem taboru precej pripomb na nekaznovano ostro igro Beograjčanov.

Neverjetno vzdušje in podpora naših navijačev v Ljubljani. To nam je obilno pomagalo, da smo se zmotivirali za finale in ga osvojili. Večjo razliko bi lahko napravili že v prvi četrtini, a je Olimpija izjemno dobro metala za tri točke, na kar nismo imeli odgovora
Jan Vesely, košarkar Partizana

Janez Rajgelj je takoj po tekmi eksluzivno za Žurnal24 na vprašanje, o tem, ali je razočaran po porazu zmajev, dejal: ''Kako naj bom razočaran, saj smo bili na živinskem trgu, ne pa košarkaski tekmi. Bili smo na sejmišču.'' To pa je bilo tudi vse, kar smo lahko izvedeli od direktorja Olimpije.

"Sami ste videli kriterij sojenja. Meni ni bil všeč, ustrezal je Partizanu, pustili so gobo igro, zato je prišlo do incidentov. Osebnih napak niso sankcionirali tako, kot bi jih morali. Na žalost smo bili oškodovani. Vseeno smo imeli svojo priložnost, nismo je izkoristili in gremo naprej," je po izgubi finala dejal trener Olimpije Jure Zdovc.

Goran Jagodnik
po tekmi ni mogel verjeti, koliko sreče v zadnjih sezonah premore Partizan. ''Odločil je skok v napadu, na koncu ena ali dve žogi, ki bi jih morali pobrati. Mi, in rezultat bi bil lahko drugačen. Pri tako imenovanih mrtvih žogah so bili oni boljši. Sreča Partizan spremlja že nevem koliko let. Lani sem igral s Hemofarmom proti njemu in tako so zmagali večkrat. Imajo kvaliteto, da znajo igrati težke tekme. Dobro delajo tako na igrišču kot zunaj njega.''

Mladi Davis Berthans, ki je pokazal pogumno igro, je dejal: "Občutek po nobenem porazu ni lep. Bila je zelo trda tekma, neprestan boj. Njihovi navijači so izvajali velik pritisk. Moja igra? Ni mi mar, vedno razmišljam le o košarki - če je na tribunah 12.000 navijačev ali le pet."
Zmaji tekmo začeli bolje kot Beograjčani
V tekmo so bolje vstopili košarkarji Union Olimpije, ki so na krilih Gorana Jagodnika po petih minutah igre vodili s 15:11. V drugem delu prve četrtine so Beograjčani na krilih podpore glasnih Grobarjev stopili na plin in po nekaj koših Jamesa Gista in Curtisa Jerrellsa (oba po prvih 20 minutah po 10 točk) dobili prvo četrtino s 26:23. V drugi so še stopnjevali svoj ritem vse do vodstva z 39:34, ko je domači strateg Jure Zdovc vzel še drugo minuto odmora. Zmaji so nato z delnim izidom 5:0 v 19. minuti tekme ujeli črno-bele (39:39), a so ti po koših Jerrellsa in Gista na odmor odšli s prednostjo štirih točk (43:39). Po odmoru in pred začetkom tretje četrtine pa je Dušan Kecman imel na voljo še dva prosta meta zaradi tehnične napake ljubljanski klopi, ki ji je bila dosojena ob koncu druge četrtine. Kecman je obakrat zadel in Partizan je tik pred začetkom drugega polčasa prišel do vodstva s 45:39.

Tudi v tretji četrtini se zmajem stvari na parketu niso poklopile in Partizan je v zadnjo četrtino vstopil s prednostjo sedmih točk (58:65). Olimpija je povratek med žive nazakala že v prvi minuti zadnjega dela, ko se je po štirih zaporednih točkah po vsega 42 sekundah igre približala na 62:65. Po minuti odmora je stvari v svoje roke vzel Dušan Kecman in v 34. minuti tekme je Partizan vodil z navijšjo prednostjo – devet točk  (71:62) – na tekmi. Zmaji so uprizorili še en povratek in tekmo pripeljali v razburljivo končnico, kjer pa niso niti enkrat povedli ali izenačili. Zato pa so imeli varovanci Jureta Zdovca zadnji napad (sicer le tri sekunde) za izenačenje: slaba podaja Davisa Bertansa čez celo igrišče do Kennyja Gregoryja je pristala v rokah Partizana, ki so začeli slaviti svoj peti zaporedni naslov prvaka v ligi NLB.

Stožice, finale lige NLB:


Union Olimpija : Partizan 74:77 (23:26, 16:17, 19:22, 16:12)
Ilievski 15, Udrih in Jagodnik po 12, Ožbolt 11, Gregory 9, Markota 8; Jerrells 20, Gist, 12, Kecman 11, Jawai in Vesely 10, Lućić 5

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.