Šport > Košarka
13 ogledov

Pelikani menjajo sršene, kazni za simuliranje

Vasquez Clark Los Angeles Lakers New Orleans Hornets NBA EPA
Pred začetkom končnice v ligi NBA je vodstvo tekmovanja sporočilo, da bo ostro kaznovalo simuliranje prekrškov, ki je bilo pod drobnogledom že v rednem delu. Kazen za prvi prestopek bo nemudoma 5000 dolarjev. New Orleans se bo v kratkem iz Hornets preimenoval v Pelicans, brez trenerja pa so ostali Detroit, Cleveland in Philadelphia.

V končnici severnoameriške lige NBA bodo morali košarkarji, ki radi zaigrajo prekrške, paziti, kako bodo odigrali svoje vloge. Vodstvo tekmovanja je namreč sporočilo, da bodo v odločilnem delu sezone že prvo namerno padanje po tleh kaznovali s 5000 dolarji.

Med rednim delom sezone so "padalci" za prvi zaigran prekršek dobili le opozorilo, potem pa so nastopile finančne kazni. Po koncu rednega dela so iz NBA sporočili, da so v sezoni doslej obravnavali 24 takšnih primerov, petim igralcem so zaračunali po 5000 dolarjev, ker so prehitro padli več kot enkrat.

Zdaj bo drugače, saj bo 5000 dolarjev kazen že za prvi odigran prekršek. Za tiste, ki se nikakor ne bodo mogli odvaditi pretiravanja in prehitrega padanja po parketu, pa se bodo posegi v denarnice stopnjevali: 10.000, 15.000 in nato 30.000 dolarjev za morebitno četrto predstavo. Pravilnik NBA opisuje namerno padanje kot "fizično dejanje, s katerim želi igralec prelisičiti sodnika, da bi v njegovo korist dosodil prekršek nasprotnemu igralcu." Teoretično pravilnik predvideva tudi izključitev iz lige, a šele po šestem valjanju po tleh košarkarskih dvoran ...

Sršene zamenjali pelikani

Po koncu sezone za moštvo New Orleans - ekipa je bila predzadnja v zahodni konferenci - se je končalo tudi staro poimenovanje. Namesto sršenov (New Orleans Hornets) bodo košarkarji ekipe iz Louisiane odslej nastopali z imenom pelikani (Pelicans).

V New Orleansu upajo, da bo sprememba imena prinesla tudi uspešnejše nastope. Ekipi sršenov se namreč drugič zapored ni uspelo uvrstiti v končnico, v sezoni 2010/11 pa je izpadla v prvem krogu.

"Veselili smo se tega dneva, že odkar smo se odločili za spremembo imena. Ta ptica je simbol našega mesta in regije, veseli smo, da začenjamo nov zgodovinski korak v košarki Louisiane," je o spremembi imena dejal lastnik kluba Tom Benson.

Na pelikane bolj navezani kot na sršene

Slednji je klub kupil lani, ponaša pa se tudi z lastništvom še enega profesionalnega kluba v tem mestu, New Orleans Saints v ligi ameriškega nogometa NFL. O spremembi imena so se dogovorili že januarja, češ da ime sršeni lokalnim prebivalcem ne pomeni nič, pelikan pa je ptica, na katero so prebivalci mesta navezani.

Sprememba imena je narekovala tudi novo barvno shemo moštva: namesto turkizno modre, vijoličaste in zlate bodo po novem klubske barve modra, zlata in rdečaEkipa Hornets domuje v New Orleansu od selitve iz Charlotta v sezoni 2002/03, vmes je zaradi posledic orkana Katrina dve sezoni gostovala v Oklahomi (2005-2007). Morda pa bo tudi ime sršeni spet uporabljeno: Charlotte, ki ima zdaj ekipo z imenom Bobcats, naj bi se zanimal za vrnitev starega imena.

Trije trenerji dobili nogo

Po koncu rednega dela lige so tri moštva ostala brez trenerja. Vodstvo Cleveland Cavaliers je odpustilo Byrona Scotta, pri Detroit Pistons se prekinili sodelovanje z Lawrencom Frankom, Doug Collins pa je odstopil z mesta trenerja pri Philadelphii 76ers.

Scott je Cavaliers vodil zadnje tri sezone in v tem času zbral 64 zmag ter 166 porazov. Omenjeni trener je Cleveland prevzel julija 2010, tik preden se je LeBron James odločil za odhod k Miami Heat.

Detroit je Franka odpustil po dveh sezonah, Pistons pa se v končnico niso prebili zadnjih pet sezon. Collins se je za odhod z mesta trenerja Philadelphie odločil sam, čeprav je imel dogovor še za naslednje leto. Bo pa ostal v klubu, kjer bo delal kot svetovalec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.