Šport > Košarka
9 ogledov

Petelini končno oskubljeni!

Slovenija si je s sedmim mestom na EP zagotovila uvrstitev na kvalifikacijski tu Žurnal24 main
Imajo značaj. Slovenski košarkarji so z novo izjemno predstavo premagali Francijo in se s štirimi točkami uvrstili naprej.
 

Izjave po tekmi:

Tako eni kot drugi so si uvrstitev v drugi krog tekmovanja priigrali že v torek, a je bila tekma kljub temu še kako pomembna. Izbranci selektorja Aleša Pipana so začeli v krču. V napadu so grešili iz čistih položajev, vse preveč žog pa je končalo v avtu ali pa v rokah tekmecev. Prisotna je bila tudi nervoza, še posebej pri kapetanu Nesteroviću , ki je dve minuti pred koncem prvega polčasa z grobo osebno napako "odlomil roko" centru LA Lakers Ronnyju Turiafu .

Močnejši od sodnikov
Začetek drugega polčasa je pripadel možem v sivem, ki so se povsem izgubili. Najprej so izključili Nesterovića in prisodili tehnično napako Pipanu. Po tem darilu so Francozi ušli na 47 : 33 in vse je kazalo na še četrti poraz Slovenije v letošnjih medsebojnih obračunih. Takrat so se razigrali Matjaž Smodiš in brata Lorbek , po prostih metih Gorana Jagodnika pa so Slovenci prišli do vodstva z 51 : 50. Ni jih zaustavila niti nova sporna tehnična napaka na slovenski klopi in sledila je še ena končnica, kakršna lahko povzroči infarkt. V njej so več zbranosti pokazali Slovenci, predvsem Domen Lorbek, ki je najprej dobre pol minute pred koncem enkrat zadel s črte prostih metov za 65 : 65, 12 sekund pred koncem pa je bil natančen obakrat ter popeljal soigralce v vodstvo s 67 : 65. Dve sekundi pred koncem je Slokar naredil osebno napako nad najboljšim Francozom Tonyjem Parkerjem , ki je zadel prvi prosti met, drugega pa zgrešil. Tako se je Slovenija kot prva v skupini s štirimi točkami uvrstila v Madrid.

Čudežni Tony Parker je na srečo ravno proti Sloveniji dokazal, da je tudi on le človek. © AFP

 


Ena zmaga za četrtfinale
A časa za pretirano navdušenje ni. Izpolnjen je šele osnovni cilj. Po dveh dnevih počitka sledijo tekme z Nemčijo, Litvo in Turčijo. Že ena zmaga bi Slovence popeljala do četrtfinala, tam pa je tako ali tako v eni tekmi možno vse. A najprej je treba skočiti in potem reči hop. A razlog za optimizem vsekakor obstaja. Za razliko od prejšnjih let so tokrat vloge v reprezentanci natančno razdeljene, mladi vedo, da je njihova dolžnost garanje, garanje in samo garanje v obrambi, poleg tega pa se je vrnil Smodiš , ki igra v življenjski formi.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.