Šport > Košarka
9 ogledov

Pipan: omejiti Nowitzkega

AlesPipanDveMain Žurnal24 main
Po fenomenalni seriji slovenske košarkarske reprezentance bo naslednji nasprotnik Nemčija. Z njimi imajo naši košarkarji še neporavnane račune z evropskega prvenstva 2005.

Slovenija je že v prvi tekmi drugega dela 35. evropskega košarkarskega prvenstva v Madridu izpolnila cilj in se uvrstila v četrtfinale, zdaj pa jo čakata še dva tekmeca, proti katerima si lahko zagotovi čim boljše izhodišče pred sklepnimi boji. Prva je na vrsti Nemčija, selektor Aleš Pipan pa pravi: "Nemčija ni samo Nowitzki, res pa je, da če njega omejimo na zgledno število točk, smo blizu cilja."

Tri zmage v predtekmovanju proti Italiji, Poljski in Franciji ter uspeh s Turčijo v prvi tekmi drugega dela so veliko več, kot so mnogi pričakovali od osiromašene reprezentance brez nekaterih zvezdnikov. A to je le dokaz več, da imena v športu ne igrajo tako pomembne vloge kot srce in kolektivna duša. Zdajšnja Slovenija to ima, a ne samo tega. Ima tudi kakovostne posameznike in na vsaki tekmi nekoga, ki preseneti. Dve trojki Uroša Slokarja, ki sta, kot se je izrazil trener Turčije Bogdan Tanjevič, "odprli Turčijo kot konzervo", sta presenetili tudi Aleša Pipana. "Odlika te reprezentance je, da ima široko paleto igralcev in da lahko prav vsi v vsakem trenutku prevzamejo odgovornost. Slokar je dokazal, da ima veliko poguma," je po tekmi dejal Pipan.

Slavja še ni bilo, čakajo Nowitzkega
Časa za proslavljanje zmage proti Turčiji ni bilo. Reprezentanca si je že danes dopoldne ogledala posnetke tekem nemške reprezentance. "Svojega koncepta ne bomo spreminjali. Igrati moramo tako kot proti Turčiji v drugem polčasu. Vsi moramo dihati kot eden in vedeti, da se tekma konča šele po štiridesetih minutah. Motivacije proti Nemčiji nam zagotovo ne bo manjkalo, saj se vsi dobro spominjamo tekme z evropskega prvenstva v Beogradu. To je pravi trenutek, da ji vrnemo za tisti nesrečni poraz," pravi Pipan.

 
 

Slovenije še nismo analizirali. Vemo, da je dosegla več od pričakovanj in da lahko Jaka Lakovič odloči vsako tekmo.

Dirk Nowitzki

 
Sloveniji bo nasproti stal prvi strelec prvenstva in najboljši posameznik EP v Beogradu Dirk Nowitzki. Devetindvajsetletni in 213 centimetrov visoki Nemec ima povprečje 28,8 točk na tekmo. Je velik porabnik žog – v povprečju ima iz igre 21,8 metov, zato njegovi soigralci bolj redko pogledajo proti košu. Drugi strelec Nemčije Ademola Okulaja še ima "dovoljenje za koš" (13 točk v povprečju), drugi pa so povsem odrezani od igre v napadu. Aleš Pipan pravi: "Nemčija ni samo Dirk Nowitzki. Verjetno se spomnite tekme iz Beograda, ko njemu ni šlo najbolje od rok, pa so se potem razigrali vsi drugi. Paziti bo treba od prvega do zadnjega igralca."

Nemčija mora premagati Slovenijo, če želi ostati v igri za napredovanje, saj ima v drugem delu le eno zmago. Njen trener Dirk Bauermann v to sploh ne dvomi. Novinarsko konferenco po porazu s Francijo je začel z besedami: "Danes smo igrali slabo in zasluženo izgubili, toda z zmago proti Sloveniji v ponedeljek bomo spodrsljaj popravili . Slovenija je dobra ekipa, ki ima odlične visoke igralce, kakor tudi izjemnega organizatorja igre Lakoviča. Je homogena ekipa, ki igra kolektivno košarko. Odločilni boj se bo po mojem mnenju odvijal pod obročema," je povedal nemški strateg.


Bo Sloveniji uspelo ustaviti srčnega Dirka Nowitzkega? © AFP

 
Migracije Slovencev v Madrid
Odlične predstave Slovenije so v domovini sprožile pravo evforijo. Zanimanje za obisk Madrida je ogromen, težava je le v tem, da so vstopnice za končne boje razprodane že dva meseca. Turistične agencije se s Košarkarsko zvezo Slovenije trudijo, da bi čim več slovenskim navijačem omogočile ogled tekem, če ne drugače, pa bodo v središču Madrida po zgledu iz Beograda najeli lokal, v katerem bo možno na velikem zaslonu spremljati vse tekme iz dvorane Palacio Deportes. Po mnenju predstavnika agencije Tao bo v Madrid prišlo blizu 1000 slovenskih navijačev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.