Šport > Košarka
0 ogledov

Pipan: Vrata so odprta za vse

Aleš Pipan bo v prihodnje vodil poljsko moško košarkarsko reprezentanco. (Foto: IFP
Vrhunec slovenske košarkarske sezone bo julija, ko se bo naša reprezentanca na turnirju v Atenah borila za uvrstitev na OI v Pekingu. Aleš Pipan s selekcijo igralcev ne hiti.

Vrhunec letošnje košarkarske sezone bo nastopil sredi julija, ko se bo slovenska košarkarska reprezentanca na kvalifikacijskem turnirju v Atenah pomerila za nastop na olimpijskih igrah. Nasprotnika v skupinskem delu sta že znana – Južna Koreja in Kanada – precej več neznank pa je glede ekipe, ki bo v Atenah zastopala slovenske barve.

 
 

Mislim, da ni tako pomembno, kateri igralci bodo zraven. Glavno vprašanje je, ali želijo tisti, ki so zraven, svoje interese podrediti interesu reprezentance.

Aleš Pipan

 
Selektor Aleš Pipan še ne želi izdati svojih načrtov pred pripravljalnimi tekmami in trdi, da bo več znanega šele konec maja, ko se bo končala sezona v večini najmočnejših evropskih prvenstev. "Zaenkrat je o imenu ekipe še prekmalu govoriti. Konec maja bom objavil spisek 15 igralcev in takrat določil, kateri igralci bodo opravili priprave na kvalifikacijski turnir. Zdaj v prvi vrsti upam, da bodo vsi sezono končali zdravi in zadovoljni, do priprav pa je ostalo še kar dosti časa, tako da se nam nikamor ne mudi," je uvodoma za zurnal24.s i povedal Pipan , ki zatrjuje, da vnaprej ne bo odpisoval nikogar. "O tem je res še prezgodaj govoriti. O imenih ne želim govoriti, saj se ti to lahko maščuje. Lahko se zgodi, da nekoga odpišeš, nato pa se kasneje izkaže, da boš tega igralca še potreboval."

Beno Udrih še ni razkril svojih reprezentančnih (ne)ambicij. © Getty Images

 
Najbolj je seveda zanimiva reprezentančna vdanost slovenskih legionarjev, ki si kruh služijo onstran Atlantika . Z izjemo kapetana Raša Nesterovića , ki nikoli ni imel pomislekov glede igranja za izbrano vrsto, je glede drugih krožilo nemalo govoric češ, da svoje individualne interese postavljajo pred reprezentančne. Pipan trdi, da so vrata reprezentance odprta vsem, edini pogoj pa je, da vsi svoje interese podredijo reprezentanci. "Z nekaterimi sem se že pogovarjal, z nekaterimi pa bom pogovore še opravil. Vse redno spremljam in veseli me, da jim gre dobro in da v svojih moštvih igrajo vidne vloge. Prav vsi so seveda med kandidati za končni spisek in lahko rečem, da računam na vse. Za Udriha in Nachbarja še ne morem reči nič, prav tako za Vujačiča. Na nikogar nisem jezen in do nikogar ne gojim nikakršnih zamer. Počakajmo na konec sezone, potem pa bomo videli, kdo je pripravljeni igrati za reprezentanco in kdo ne. Mislim, da ni tako pomembno, kateri igralci bodo zraven. Glavno vprašanje je, ali želijo tisti, ki so zraven, svoje interese podrediti interesu reprezentance," je povedal Pipan .

 
 

Vrat nisem nikoli zapiral nikomur, zapirali so si jih sami.

Aleš Pipan

 
Primož Brezec je pred kratkim izjavil, da na kvalifikacijah zagotovo ne bo nastopil, s čimer je pod velik vprašaj postavljen tudi njegov nastop v primeru, da se Slovenija uvrsti na olimpijski turnir. "Brezec je to izjavil prehitro, kar se ni zgodilo prvič. Igralci lahko dajejo kakršne koli izjave hočejo, vendar pa mene osebno zanima samo reprezentanca, ne posamezniki. Vrata so odprta za vse, ki želijo igrati. Vrat nisem nikoli zapiral nikomur, zapirali so si jih sami," še dodaja Pipan .

Aleš Pipan se z izjavami Primoža Brezca ne obremenjuje. © Saša Despot

 
Pred kvalifikacijskim turnirjem bo izbrana vrsta odigrala celo vrsto zahtevnih prijateljskih tekem, na katerih se bo med drugimi pomerila s Hrvaško , Nemčijo in Grčijo . Na teh tekmah bo Pipan analiziral stanje ekipe in iskal morebitne izboljšave, predvsem pa bo treba znova uigrati moštvo, ki bo skoraj zanesljivo spremenjeno glede na evropsko prvenstvo v Španiji . Južna Koreja in Kanada sta neznanki, vendar pa Pipan nasprotnike že preučuje. "S pomočniki smo si ogledali nekaj njihovih tekem, vendar pa zaenkrat temu preveč pozornosti še nismo namenili. Zdaj v prvi vrsti razmišljam o pripravljalnih tekmah, o nasprotnikih v Atenah pa bomo razmišljali kasneje," je povedal Pipan, ki trdi, da kakršnakoli ugibanja v zvezi z nasprotnikom v četrtfinalu – tam se bo slovenska reprezentanca v primeru napredovanja najverjetneje pomerila s Hrvaško oziroma Portorikom – ne pridejo v poštev.

 

Preberite še ...

Šešok: V Grčijo po olimpijsko vstopnico

Pipan kljub hudi konkurenci meni, da bo Slovenija izpolnila svoj cilj in se uvrstila v Peking . "Cilji morajo biti vedno visoki. Pot vsekakor ne bo lahka, saj bomo morali premagati kar nekaj uglednih nasprotnikov, tako da bomo vsako tekmo morali odigrati po svojih najboljših močeh. Zagotovim lahko, da bomo v Atene odšli dobro fizično pripravljeni. Igrali bomo na vse ali nič in mislim, da se bomo na koncu veselili uvrstitve na olimpijske igre," je optimističen slovenski selektor, ki si kruh služi pri poljskem moštvu Anwil iz Wloclaweka.

Pipan ne izključuje niti Saše Vujačića. © Getty Images

 
Za konec smo Pipana povprašali še za mnenje o prihajajočem Final Fouru v Ljubljani, kjer ima po njegovem mnenju Olimpija lepo priložnost za naslov zmagovalca lige NLB. "Olimpijo iz tujine precej redno spremljam in vidim, da počasi formira moštvo in da igra vse bolje. Mislim, da ima pred svojimi gledalci veliko možnosti za zmago in za naslov prvaka," je pogovor za zurnal24.si sklenil Aleš Pipan .
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.