Šport > Košarka
10 ogledov

Plus 18 za drugi krog

Goran Jagodnik Žurnal24 main
Slovenija je v drugem srečanju na EP v Španiji še drugič zmagala. Tokrat je s 70 : 52 premagla Poljsko.

Slovenija je rutinirano opravila drugi preizkus na evropskem prvenstvu v Španiji. Po "infarktni" zmagi proti Italiji je v drugem kolu z 18 točkami razlike odpravila Poljsko (70 : 52). Varovanci selektorja Aleša Pipana so si tako že zagotovili napredovanje v finalni del prvenstva, ki se bo odvijal v Madridu od 8. do 16. septembra, v zadnji tekmi predtekmovanja (sreda, 19.00) pa se bodo s Francozi pomerili za prvo mesto v skupini D.

Slovenski košarkarji so si v prvi četrtini nakopali obilico nepotrebnih težav. Zaostanek šestih točk po desetih minutah igre je bil še najmanj kritičen, bolj so bodle v oči po tri osebne napake Matjaža Smodiša in Uroša Slokarja. Slednji si jih je nabral v pičlih treh minutah, Smodiš pa jih je dobil po zelo čudnem sodniškem kriteriju. Žal opozorilo za selektorja Pipana ni bilo dovolj jasno, Smodiša je na začetku druge četrtine pustil v igri in sodniki so mu že po minuti igre dosodili še četrto osebno napako. Slovenija je tako po enajstih minutah ostala praktično brez prvega strelca.

Zaostanek Slovenije po prvi četrtini je bila logična posledica slabe obrambe, zelo nizkega odstotka zadetih metov in pa navdahnjene predstave Poljske. V drugih desetih minutah se je to vendarle spremenilo. Pipanovi varovanci so zaigrali neprimerno bolje v obrambi in za polnih šest minut in pol zaprli vse dohode do koša. V tem času so naredili delni izid 11 : 0 in prešli v vodstvo s 24 : 19, pa čeprav napad še vedno ni deloval, kot bi si želeli. Jaka Lakovič, junak zmage proti Italiji, je v prvem polčasu iz igre metal 1 : 9, skupni met naših pa je bil 9 : 29. Še dobro, da se je Slovenija izkazala v raznolikosti – osem igralcev se je vpisalo med strelce, tako da je na odmor odšla z osmimi točkami naskoka.

Obramba zaustavila Poljake
Glede na to, da napad Sloveniji ni stekel, je bila edina pot do uspeha trda obramba. Že v drugi četrtini so jo naši dobro vnovčili – Poljaki so vknjižili le sedem točk, podobno pa se jim je godilo tudi v tretjem delu. Dosegli so le osem točk, od tega polovico s črte prostih metov. Šele ko se je razlika ustalila na dobrih desetih točkah, se je tudi Slovenija sprostila in začela zadevati. Najprej Rašo Nesterovič, nato Erazem Lorbek, sredi zadnje četrtine pa se je odprlo še Lakoviču. Svojo prvo trojko je zadel v sedmem poskusu (56 : 39), ko pa je v naslednjem napadu ponovil dosežek in ob tem dobil še dodatni prosti met, se je razlika povzpela na dvajset točk (59 : 39). V zadnjih šestih minutah so si navijači v Alicanteju dali duška s pesmijo "Rom, pom, pom, še ne gremo domov ...", selektor Pipan pa je lahko priložnost na parketu ponudil tudi igralcem s klopi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.