Šport > Košarka
13 ogledov

Po 19 letih in 28.596 točkah konec?

Po 19 sezonah in 28.596 točkah Shaq O'Neal bržkone končuje kariero. (Foto: Reute
1/16
EPA
Shaquille O'Neal je odigral svojo 19. sezono v ligi NBA. Zaradi poškodb je bila njegova najslabša – in bržkone zadnja. Priljubljeni Shaq je zaznamoval zadnji dve desetletji svetovne košarke.
Shaqova kariera v
sliki in statistiki v dodani galeriji. Spomnite se, kako je izgledal v dresu Lakersov, Heatov ...

Predlani se v dresu Cleveland Cavaliersov ni najbolje izkazal, lani je pri Boston Celticsih, star 38 let, dokazal, da še ni za staro šaro, letos pa so ga ustavile poškodbe (v zadnjih treh mesecih je odigral le 17 minut in dal v končnici en sam koš). Shaquille O'Neal. Sezona in dveletna pogodba z Bostonom je zanj končana, bržkone pa tudi dolga in zelo uspešna kariera. Štirje šampionski prstani, trikrat MVP finala, 15-krat na All-Star tekmi, novinec leta, enkrat MVP rednega dela sezon ... In še in še izjemnih dosežkov za najbolj dominantnega centra zadnjih 20 let v ligi NBA, ki pa je bil obenem oziroma je še eden najbolj priljubljenih v tem športu.

Doc Rivers še pet sezon ostaja trener Celticsov. Dobil bo okoli 35 milijonov ameriških dolarjev. Iz tabora Bostona prihajata še novici, da Rajonu Rondu ne bo treba na operacijo (komolec), Jermaine O'Neal pa bo moral znova pod nož (zapestje). Kaj bo s Shaqom (ahilova tetiva in mečna mišica), športni direktor Bostona Danny Ainge ne ve: "Shaqova prihodnost me za zdaj ne zanima. Vsi si moramo vzeti čas za počitek, nato pa se bomo pogovarjali o prihodnosti." Bi pa Ainge rad podaljšal z Glenom Davisom, ki si želi moštva, kjer bi začenjal v prvi peterki.

Shaq je kariero leta 1992 v dresu Orlando Magicov začel proti Miami Heatom, in če se na parket res ne vrne več, jo je sredi tega tedna kot Boston Celtic končal prav proti Miamiju. Po zadnji tekmi (zaradi poškodb ni igral) mu je bilo hudo, saj si je tako zelo želel pomagati soigralcem. "Zanj je bilo to zelo čustveno. Počuti se grozno, saj ve, po kaj je prišel v Boston: da bi se uvrstil v končnico, tam igral in osvojil prstan. Boli ga, da mu to ni uspelo," pojasnjuje trener Doc Rivers. Morda bo to razlog, da se vendarle vrne za še eno sezono. "Pred leti sem v njegovi zadnji sezoni vodil Patricka Ewinga. Zgodba je bila podobna, težko je takšnemu igralcu reči, da ne more več igrati. Čeprav komaj hodijo, imajo v glavi, da še vedno lahko spremenijo potek tekme," dodaja Rivers. Še koga ta zgodba spominja na zgodbo Bretta Favra?!

"Jasno je, da je Shaq eden najbolj dominantnih igralcev našega časa," pove Dwyane Wade, ki je z njim osvojil prstan v času kratkotrajnega igranja Shaqa za Miami Heate. Podobno kot z Los Angeles Lakers, kjer je bil s Philom Jacksonom in Kobejem Bryantom prvak trikrat, so se razšli malček sprti. Igranje za Phoenix Suns, Cavaliers in Celtics je pomenilo počasen Shaqov zaton, ko je tem trem ekipam poskušal pomagati priti do prstanov, sam pa se je v prvi vrsti zabaval. S svojo maso, močjo, zabijanji in borbo pod košem je že mnogo let prej, ko so ga današnji zvezdniki lige NBA kot najstniki še spremljali na malih ekranih, pa se je uveljavil kot član Magicov. "Le sam ve, do kdaj bo še igral. Kakorkoli bo že končal, ne smete pozabiti, kakšen šampion je bil. Bil je vzor za košarkarje nove generacije, kakršen je Dwight Howard. Je legenda, živa legenda," dodaja Wade.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.