Šport > Košarka
57 ogledov

Po drami zmaga Olimpije v Novem mestu

Gregor Hrovat Krka Union Olimpija KK KRKA/DRAGO PERKO/KOSARKA.SI
V polfinalnu državnega prvenstva sta do zmag prišli gostujoči moštvi. Zlatorog je ugnal Rogaško, Union Olimpija pa Krko.

Union Olimpija je po podaljšku zmagala s 85:81, povedla v seriji na dve zmagi z 1:0 in si lahko uvrstitev v finale zagotovi že v sredo ob 18. uri, ko bo v Stožicah druga tekma. Ljubljančani so nazadnje v finalu igrali v sezoni 2013/14, zadnjič pa so bili državni prvaki 2009.

Veliki slovenski derbi je upravičil pričakovanja in navdušil gledalce, ki so videli zanimivo predstavo, polno preobratov in dramatičnih trenutkov. Union Olimpija bi lahko zmagala že v rednem delu, a jo je za to prikrajšal Erjon Kastrati, zmago pa sta ji prinesla najboljša posameznika tekme, Gregor Hrovat (22 točk, met 7:11, 9 skokov, 6 podaj, indeks 32) in Brandon Jefferson (20 točk, 7 skokov). Oba sta igrala vseh 45 minut, skupaj sta dosegla skoraj polovico vseh točk Uniona Olimpije, ujela sta 16 od 39 skokov celotne ekipe ter imela sedem od 14 podaj.

Krka je najvišjo prednost imela v 15. minuti (34:25), Olimpija je deset minut kasneje vodila z 52:46, drama in preobrati pa so se nadaljevali tudi v odločilnih minutah ter podaljšku. Dobro minuto pred koncem rednega dela je še kazalo na zmago domačih, saj so vodili z 72:68.

A kasneje je dva prosta meta zadel Devin Oliver, po zapravljenem napadu Novomeščanov pa je bil pri metu za tri točke z velike razdalje natančen Jefferson (72:73). Krka je bila še enkrat neuspešna v napadu, Hrovat pa je zadel enega od dveh prostih metov (72:74). Sledil je divji met, ki pa ga je pod košem ujel prvi strelec Krke Erjon Kastrati (17 točk, 9 skokov, indeks 23) in tik pred zvokom sirene zadel za 74:74. Sodniki so si vzeli čas za ogled posnetka in potrdili koš.

V podaljšku je Krka preko Matica Rebca povedla za tri točke, vendar sta sledili trojki Jeffersona in Hrovata za vodstvo Ljubljančanov 82:79, dokončno pa je tekmo odločil Oliver s košem dobrih deset sekund pred iztekom podaljška (84:79). Krka je po enem zadetem prostem metu Jeffersona zaostajala za štiri točke (81:85), po zgrešenem metu za tri točke pa so naposled obupali tudi domači košarkarji.

"Čestitam igralcem za zmago. Verjeli smo, da lahko presenetimo. Za nami je izredno težka in trda tekma. V prvem polčasu nismo delovali tako kot smo si zamislili, v drugem pa smo ujeli ritem. Žal smo zapravili zaključno žogico v rednem delu, vendar na koncu dobili podaljšek. Vodimo z ena proti nič, vendar smo šele na polovici poti. Iz tega ne bi delal velike stvari, v torek je na sporedu nova tekma, kjer pričakujem izredno trd obračun," je po tekmi dejal trener Olimpije Gašper Okorn.

"Odločilna je bila osredotočenost v obrambi. Prvi polčas je bil še nekako videti, v drugega pa smo šli, kot da si ne bi želeli zmage. Ko pa se tekma tako prelomi, se je težko vrniti in zmagati. Imeli smo svojo priložnost, a na koncu je odločala praktično ena žoga. Tokrat se je tekma pač obrnila v Olimpijino korist," pa je razmišljal prvi mož na klopi Krke Simon Petrov.

Zlatorog se lahko drugič zapored uvrsti v finale

Tudi košarkarji Zlatoroga so slavili v gosteh, proti Rogaški so zmagali z 72:66, kar pomeni, da si lahko v torek v dvorani Tri lilije zagotovijo drugi zaporedni finale državnega prvenstva oziroma petega v zgodovini kluba.

Čeprav so nastopili brez svojega najboljšega strelca in skakalca Igorja Tratnika, ki ima težjo poškodbo kolena, so Laščani zasluženo in suvereno prišli do zmage. Vodili so vseh 40 minut z izjemo uvodnih 2:0. Trener Aleš Pipan je kolega Damjana Novakovića nadigral v taktičnem pogledu, igralci Zlatoroga na parketu pa so pokazali precej več želje in žara kot njihovi tekmeci, ki so imeli sicer bučno podporo s tribun, saj so Slatinčani že pol ure pred začetkom dvoboja napolnili vse sedeže.

Zlatorog nikoli ni vodil za več kot sedem točk prednosti, je pa zato tekmeca nadskakal v vseh četrtinah (42:29) in prav zavoljo drugih ali celo tretjih priložnosti vseskozi držal minimalno prednost. Rogaška niti v zaključku tekme ni resno ogrozila Zlatoroga. V zadnji minuti je sicer prišla na 66:68, a ob zgolj 22-odstotnem metu za tri točke in brez izstopajočega posameznika ni imela nobenih možnosti.

Pri domačih je največ točk zbral Taylor Maurice Johns (18, 8 skokov), Zlatorog pa je imel znova štiri igralce z dvomestnimi številkami. Jan Špan (17 točk, met 6:10) in Nejc Barič (16 točk, 6 podaj) sta težave povzročala zunanjim domačim igralcem, Ramo Rizvić (10 točk, 10 skokov) in Urban Durnik (12 točk, 5 skokov) pa sta pod košema nadomestila odsotnost enega najboljših posameznikov lige Nova KBM Tratnika.

"Moji fantje so prikazali zelo dobro predstavo, hkrati pa jim čestitam tudi za zmago na tej prvi tekmi polfinala Lige Nova KBM. V napadu so pokazali veliko mero strpnosti, zelo dobro pa so odigrali tudi v obrambi. Dobili smo tudi skok, kar je na koncu odločilo tekmo," je bil zadovoljen Pipan.

Drugačne volje je bil Novaković: "Tekmo smo odprli mlačno in pustili košarkarjem Zlatoroga, da se razigrajo. V prvem polčasu smo storili zgolj šest osebnih napak in gostom dovolili devet napadalnih skokov. V drugem polčasu smo se razigrali in se začeli približevati. Ob koncu tekme smo zgrešili odprt met za priključek, Zlatorog pa je prišle do zaslužene zmage. Vprašati se je potrebno, kako smo lahko Zlatorogu dovolili 17 točk po napadalnem skoku."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.