Šport > Košarka
3577 ogledov

Po prvem uradnem nastopu za Slovenijo: "Sodniki so bili kar prijazni"

Slovenija Ukrajina Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Ukrajino v dvorani Bonifika v Kopru.
Štiriindvajsetletni Aljaž Kunc je dobro zaigral ob svojem uradnem debiju za Slovenijo.

Na tekmi proti Ukrajini, z njo so izbranci Aleksandra Sekulića začeli kvalifikacije za naslednje evropsko prvenstvo, je svoj prvi uradni nastop za slovensko člansko reprezentanco zabeležil Aljaž Kunc. Ta je ob zmagi s 87:73 zbral šesto najvišjo minutažo med Slovenci (15:52) in peti najvišji statistični učinek.

V prvem polčasu, ko je Slovenija lovila tekmeca, se je izkazal v obrambi z dvema izsiljenima napakama v napadu in ukradeno žogo. En prekršek Ukrajincev je izsilil tudi v drugem delu, ko je zabeležil tudi nekaj pomembnih skokov v napadu v trenutkih, ko se je tekmec začel približevati.

V svojo statistiko je sicer na celotnem dvoboju vpisal dve točki, zadel je dva prosta meta, iz igre ni metal, ter k temu dodal še 6 skokov (po tri v napadu in obrambi), asistenco in ukradeno žogo. Ob tem je v obrambi opravil marsikaj, kar sicer uradna statistika ne zabeleži.

Slovenija Ukrajina | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Ukrajino v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

"Sigurno je takšna tekma nekoliko drugačna od tistih, ki niso uradne. Šteje nekoliko več, več je v igri. Prijateljske tekme so le prijateljske tekme, tokrat pa je šlo bolj zares. Lepo je bilo debitirati na takšen način. Ampak ta dvoboj je zdaj že za mano, čaka nas obračun z Izraelom," je svoj debi ocenil Kunc.

"Zadovoljen sem. Vedno je treba zaigrati stoodstotno, z energijo in fokusom, se boriti in priti do teh 50:50 žog, skokov. Te male borbe je treba dobiti. V napadu je pač tako, da kolikokrat pač pride žoga do tebe, pač pride, najti je treba neko dodano vrednost. Če so to pač skoki v napadu, se bom posvetil temu, če je to met za tri točke, bom naredil to. Narediti je potrebno pač tisto, kar od tebe zahteva trener. Tokrat sem prišel do treh osebnih napak tekmecev v napadu, sodniki so bili tokrat kar prijazni do mene. Takšne reči je treba izkoristiti, vsaka žoga, vsak met se na koncu dvoboja lahko pozna. Danes nam je uspel lep korak v teh kvalifikacijah, ampak bom še enkrat dejal, da nas že v nedeljo čaka nov obračun," je še dodal košarkar, ki se je na Sekulićevem seznamu za mnoge presenetljivo znašel že pred zadnjim svetovnim prvenstvom. Na njem kasneje sicer ni zaigral.

Kunc je v preteklosto že nastopal za slovensko izbrano vrsto do 18 let, nato pa kariero nadaljeval čez lužo. Tri leta je zastopal barve univerze Washington State, nato pa še dve leti univerze Iowa State, kjer je v zadnji sezoni v povprečju zbral 7.1 točke, 4.1 skoka in 1.3 podaje na tekmo. Pred to sezono je podpisal za poljski klub Twarde Pierniki Torun.

Slovenija Ukrajina | Avtor: Anže Petkovšek Kvalifikacijska tekma za EP 2025 med Slovenijo in Ukrajino v dvorani Bonifika v Kopru. Anže Petkovšek

"To je zame prva profesionalna sezona, neke adaptacije je bilo potrebno narediti. Ampak mislim, da sem se znašel v dobrem okolju, v dobri ekipi, trener pa mi zaupa, minute imam. Po tej reprezentančni akciji imamo še devet tekem v rednem delu prvenstva, sam pa sem s sezono zelo zadovoljen," pravi Kunc, ki je v klubu prva izbira na položaju krilnega centra, v povprečju beleži 10.3 točke, 3.8 skoka in 1.0 podaje. Twarde Pierniki je 12. v 16-članski poljski ligi, a ga v zelo izenačenem prvenstvu le zmaga loči od sedmega mesta.

Katere so po njegovem mnenju največje razlike med evropsko in severnoameriško univerzitetno košarko? "Sigurno se tu igra bolj strateško, ne igra se toliko hitro. So pa talent in igralci tu precej boljši, gre za izkušene ekipe, za izkušene košarkarje, ki imajo za sabo deset ali več let igranja v najboljših evropskih ligah. Neka adaptacija je, mislim pa, da se privajam v redu na nove stvari. Iz tekme v tekmo mi bo lažje."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Zoran
    StarMačk 11:17 24.februar 2024.

    Fant je pravi borec in je nedvomno dokazal, da si je vpoklic v reprezentanco zaslužil! Upam, da tako kot je začel tudi nadaljuje, kajti v preteklosti je ta reprezentanca na podobnih tekmah imela največ težav prav zaradi pomanjkanja borbenega duha. ...prikaži več Vendar pa nalogo potrebno opraviti še jutri proti Izraelu, ki ima zagotovo boljšo reprezentanco od ukrajinske.

  • andrej084 08:55 24.februar 2024.

    Me je prijetno presenetil, skočen, gibljiv, borba za vsako žogo, lep net,.... samo frizura, ta je pa obupna....

Sorodne novice