Šport > Košarka
1 ogledov

Podpora košarkarjev je prišla spontano

Matej Avanzo je ambiciozen in jasen. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
V Sloveniji se je v minulih petih dnevih mudila štiričlanska komisija FIBA Europe, ki je v petek odpotovala nazaj v München. Po obisku se je Žurnal24 pogovarjal z vodjo projektov pri KZS, Matejem Avanzom.
Matej Avanzo je v intervjuju med drugim poudaril, da štiričlanska delegacija, ki je obiskala Slovenijo, ni tista, ki bi odločala o tem, ali bo EP 2013 v Sloveniji ali ne, šlo je le za tehnični del, komisija pa je preverila zdajšnje kapacitete dvoran, hotele ter vse načrte za novi dvorani v Novem mestu in na Ptuju.

Kako ste zadovoljni z obiskom komisije FIBA Europe, ki si je prišla ogledat morebitno prizorišče košarkarskega EP 2013?
Komisija je navdušena nad ravnjo hotelov pri nas in nad dvorano v Celju in Stožicah, dali pa so nam jasno vedeti, da dvorana Tabor tudi s prenovo ne bi ustrezala projektu, tako da bo Maribor v projekt lahko prišel le z novo dvorano. V nasprotnem primeru pa je sodelovanje Maribora v projektu skorajda nemogoče. V Novem mestu glede na izjemno podporo lokalne skupnosti in gospodarstva sploh ne gre dvomiti, da bo dvorana tam stala, na Ptuju pa je finančna konstrukcija za gradnjo že zaprta, tako da tudi tam ni večjega vprašaja. V rezervi je seveda tudi dvorana Tivoli, ki jo lahko vedno uporabimo tudi za prvi del tekmovanja. V Kopru pa je potrebna določena razširitev.

Najbrž ste dobili neke nove informacije, sliko za naprej?
Komisija nam ni povedala praktično nič novega, če je nekje problem za nekaj 100 sedežev, to nikoli ni težava. V FIBI Europe se zavedajo, da so njihovi pravilniki napisani teoretično. Zakaj bi na Ptuju gradili dvorano za 7 tisoč ljudi, če bi vzdržala tudi takšna za 4500? Dvorana mora biti v uporabi še nadaljnjih 30 let in ne bi bilo dobro, da bi bila dvorana razprodana le enkrat na leto, če pa je lahko desetkrat.

Je pri ogledu sodeloval tudi kakšen predstavnik slovenske vlade?
Vlada v ogled ni bila vključena, saj to še ni tista raven, v kateri bi morala sodelovati tudi vlada. Župani so sami povabili komisijo, tako smo sedeli skupaj z županoma Novega mesta gospodom Muhičem oziroma Ptuja gospodom Čelanom, v četrtek pa se nam je pridružil tudi ljubljanski župan. Vsi župani projekt podpirajo, tu ni nobenega dvoma.

Nachbar | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Podpora reprezentantov in drugih košarkarjev je velika ...
Podpora reprezentantov je velika. Jaz jih namenoma že mesec dni ne kličem, ker nisem želel, da bi jih vključili v medijsko vojno. Ne bi bilo prav, da jih izrabljamo, ker nam že tako dajejo več, kot bi bilo potrebno. Njihova podpora se je pojavila popolnoma spontano, mislim pa, da tudi podpora medijev in javnosti narašča iz dneva v dan. Prav to je razlog več, ki bi tiste, ki o vrednosti moškega evropskega prvenstva niso poučeni, prepričal v to, da bo projekt državi prinesel zaslužek, košarkarski zvezi pa nov zagon in garancijo, da bo Slovenija tudi v nadaljnje sodila med vrhunske košarkarske države.

Kako bi primerjali EP 2013 z EP mlajših članov, ki ste ga leta 2007 organizirali v Novi Gorici in Gorici?
Razlika je velika. Preskok je verjetno krat 20 ali krat 30.  Bomo pa verjetno v naslednjih dveh letih organizirali vsaj eno prvenstvo mlajših starostnih kategorij, kot nek preizkus naše pripravljenosti. Leta 2013 bomo vse nove dvorane morali preizkusiti s pripravljalnimi tekmami, da vidimo, kje se skrivajo napake, da preizkusimo vse osebje. Isto počno Litovci, da preverijo pripravljenost svojih ljudi za organizacijo EP, tako da bodo večino svojih pripravljalnih tekem za EP 2011 najverjetneje odigrali doma. Kljub temu upam, da bodo prišli tudi v Stožice in z nami odigrali eno pripravljalno tekmo.

Znesek, ki ga bo morala KZS plačati FIBI, 6,5 milijona evrov, je dokončen?
Da.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.