Šport > Košarka
462 ogledov

Poljski junak, ki je pokopal Slovenijo: "O tem bomo pripovedovali vnukom"

Profimedia
Poljski junak zmage nad Slovenijo bo o uspehu na nedavno končanem evropskem prvenstvu pripovedoval svojim vnukom.

Čeprav so izgubili tekmo za bron z Nemčijo, poljski košarkarji svoj nastop na evropskem košarkarskem prvenstvu ocenujejo kot zelo uspešen.

Poljaki so že z uvrstitvijo v izločilne boje izpolnili zastavljeni cilj, preden so v četrtfinalu poskrbeli za enega največjih presenečenj tekmovanja, ko so z 90:87 izločili favorizirano Slovenijo. 

Veliki junak senzacionalne zmage nad branilci naslova je bil Mateusz Ponitka, ki je zabeležil 26 točk, 16 skokov in 10 podaj. Krilni košarkar je v zaključku obračuna dosegel pet od zadnjih šestih točk njegovega moštva, vključno s pomembno trojko pri vodstvu s 84:80 ter dvema natančnima prostima metoma pri 87:80. 

Mateusz Ponitka je postal šele četrti košarkar v zgodovini s trojnim dvojčkom na tekmi  EP. Pred njim je takšen podvig uspel samo Hrvatoma Stojanu Vrankoviću (1993) in Toniju Kukoču (1995) ter Romunu Andreiu Mandacheu (2017).

Poljaki so po vrhunski predstavi proti Sloveniji povsem zatajili proti Francozom (54:95), nato pa v tekmi za bron visoko izgubili proti Nemcem (69:82).

Skupna razlika na omenjenih tekmah je znašala kar 54 točk, kar je boleč opomnik, kakšen spodrsljaj si je v četrtfinalu privoščila Slovenija.

Mateusz Ponitka | Avtor: Profimedia Profimedia

Čeprav se zaključni boji za niso iztekli po njihovih željah, jim bo prvenstvo ostalo v zelo lepem spominu. "V tem trenutku smo malo žalostni. Imeli smo možnost za medaljo," je razplet obračuna za bron komentiral Ponitka.

"Ko se bodo čustva polegla, bomo šele spoznali, kako izjemen turnir je bil to za nas. Ponosen sem na svoje kolege in celotno osebje. Smo četrti v Evropi," je dodal Ponitka, trenutno član italijanske ekipe Pallacanestro Reggiana, vendar se zanj že zanimajo pri Panathinaikosu. Odkupna klavzula za prestop 29-letnika znaša 25.000 evrov.

EuroBasket 2022 | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Četrtfinalni obračun s Slovenijo si je Poljskem ogledalo več kot milijon ljudi. Za državo z 38 milijoni prebivalcev ta podatek na prvi pogled ni ne vem kako impresiven, vendar je treba upoštevati, da se košarka po priljubljenosti med poljskimi ljubitelji športa uvršča šele na rep deseterice.

Predsednik poljske zveze Radoslaw Piesiewicz je igralcem po zmagi nad Slovenijo obljubil veliko finančno nagrado in ocenil, da je vse ostalo samo še češnja na vrhu torte. Temu pritrjuje tudi Ponitka. "Imeli smo smolo v kvalifikacijah za za SP, zdaj smo četrti v Evropi. Ne moremo se pritoževati, ampak moramo na tem graditi. Upam, da so otroci gledali naše zmage in se še bolj zaljubili v košarko."

"O tem turnirju bomo pripovedovali svojim otrokom in vnukom. Zapomnili si ga bomo do konca življenja. Imeli smo boljše in slabše trenutke, rečem pa lahko, da smo dali vse od sebe. Ne vem, koliko tekem bom še zaigral za reprezentanco. Moral se bom pogovoriti s predsednikom. Zdaj ni čas za to, že čez nekaj dni me čakajo klubske priprave," je sklenil Ponitka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.