Šport > Košarka
15 ogledov

Poraz proti Rusom ni tragičen

Nekdanji zmaj Hauptman sedaj vodi slovenskega prvoligaša Elektro. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Po končanem prvem delu evropskega prvenstva v Litvi in gladki uvrstitvi Slovenije v drugi del tekmovanja smo poklicali tri nekdanje in enega aktivnega slovenskega košarkarja, da so podali kratko oceno prvih nastopov slovenske reprezentance.

Peter Vilfan je s prikazanim v prvem delu zadovoljen: "Sem eden tistih, ki po prvih štirih tekmah in nekaj slabših predstavah nisem bil nezadovoljen, ker se mi je to zdelo v redu, saj je ekipa še lovila pravo formo. Kar se tiče poraza z Rusijo pa je bila igra že veliko boljša. Tu smo pokazali, da se lahko 'nosimo' tudi z boljšimi reprezentancami. Tekma ne bi bila čisto nič drugačna, če bi naši zdržali še tisti dve desetinki do konca. Mislim, da smo bili taktično in psihološko dobro pripravljeni, ampak na takih tekmah ponavadi odloči malenkost in lahko bi tudi mi zmagali." Mariborčan je besedo ali dve spregovoril še o drugem delu: "Že pred EP smo imeli srečo pri žrebu, tudi skupina v drugem delu je taka, da lahko zmagamo na vseh treh tekmah. In če zmagamo na vseh treh tekmah in enako naredijo tudi Rusi, potem bomo na koncu drugi v skupini, kar pomeni zelo dobro izhodišče za naprej, saj bi se s tem izognili najboljšima ekipama iz druge skupine."

Nekdanji slovenski reprezentant Marko Milič je izpostavil predvsem mlade igralce, ki so se zelo izkazali: "Izkupiček je super, vse gre po planu. En poraz in še ta nesrečen. Začetni krst je ekipa dobro prestala, glede na to, koliko mladih igralcev igra. Za številne med njimi, Rupnika, Murića, Zorana Dragića, pred enim letom še nismo vedeli, če bodo sploh lahko igrali na nivoju slovenske lige. Nato pa so v enem letu preskočili nivo in se uspešno kosajo z evropskimi superzvezdniki. To je velik korak naprej." Tako kot Vilfan je tudi Milič mnenja, da smo imeli kar nekaj sreče pri žrebu, medtem ko pri vprašanju o dometu naše reprezentance ni želel preveč razpravljati: "Tega ne bi vedel. Zagotovo bo spet odločala tekma v četrtfinalu. Mladi igralci so se dobro odrezali v prvem delu in na še ne tako pomembnih tekmah, a nikoli ne veš, kako se bodo odrezali na odločilni tekmi, ki veliko odloča. To je neznanka za vse, saj skoraj polovica teh fantov na tem nivoju ni igrala. Upam, da bodo še naprej igrali tako kot do zdaj. Se pravi pogumno in agresivno in s tako igro lahko tudi marsikoga presenetijo."

"Super. Štiri zmage. Odlično," je sprva dejal Slobodan Subotić, ki je velik pečat pustil predvsem v Grčiji, in nadaljeval: "Lahko bi imeli pet zmag, ampak ni treba jokati za priložnost proti Rusom. S tem izkupičkom morajo biti zadovoljni tudi največji kritiki in pesimisti pred prvenstvom, sploh pa z igro proti Rusom. Sem tudi velik optimist za naprej." V drugem delu nas čakajo obračuni z Grčijo, Makedonijo in Finsko. Vsekakor so vse reprezentance premagljive, a Subotić temu ne daje velikega pomena: "Ne bi se zanašal na to, da naši naslednji nasprotniki niso noben bavbav, saj tudi naši nasprotniki v skupini niso bili noben bavbav, pa smo se z vsemi namučili. Ta šola bo igralcem zagotovo prišla zelo prav, da bodo vedeli, da ne smeš nikogar podcenjevati in da moraš v vsako tekmo iti stoodstotno. Mislim, da bo vsak nasprotnik težek. Zdaj imajo vsi velike ambicije in bodo še bolj nevarni." Subotić je še dodal, da bo zanj velik uspeh, če se bo reprezentanca uvrstila na olimpijske igre in za konec še povedal: "Če imaš pa še nekaj sreče in dober dan ter ima nasprotnik slab dan, potem lahko prideš tudi v polfinale, kjer je vse odprto."

"Zadovoljen sem z našim izkupičkom, da so še vedno v igri v bitki za kolajne, kar tudi od njih pričakujem. Poraz proti Rusom ni tragičen. Zaradi igre na visokem nivoju smo še naprej lahko optimisti," je sprva dejal legendarni ostrostrelec Olimpije Dušan Hauptman in se dopolnil: "Glede na to, da so nasprotniki v drugem delu na papirju, ponavljam na papirju, slabši, bo lahko selektor na teh tekmah igral z vsemi igralci, da bodo v četrtfinalu in nato upam tudi v polfinalu naši najboljši igralci spočiti. Nasprotniki so po moji oceni premagljivi. V četrtfinalu pa se potem začne nova zgodba. V tekmah na izpadanje pričakujem, da bodo naši najbolj izkušeni igralci, tukaj mislim predvsem Smodiša in Lakoviča, prevzeli vajeti v svoje roke in bili odločilni faktor pri naših zmagah."

Komentarjev 1
  • KOŠARKAmanija 08:55 07.september 2011.

    Navijači, stopimo skupaj in podpirajmo naše fante: www.facebook.com/KosarkaManija! Nekomu izmed vas pa bomo podarili še LED TV Gorenje in mobilnika Nokia/Samsung. ;)