Šport > Košarka
4877 ogledov

Porzingis odslej ob Dončiću v drugačni vlogi

porzingis Profimedia
Dallas Mavericks bodo poskušali v sezoni 2021/2022 bolje unovčiti napadalne sposobnosti Kristapsa Porzingisa.

Kristaps Porzingis je nedvomno eden izmed največjih dolžnikov zadnjih dveh sezon moštva Dallas Mavericks.

221 centimetrov visoki košarkar bi moral Luki Dončiću konkurirati za status prvega zvezdnika ekipe, a se je že kmalu po prestopu iz New Yorka zadovoljil z vlogo druge violine. 

Čeprav mu vloga ni bila pisana na kožo, se je trudil pomagati po najboljših močeh, preden so mu načrte pokvarile poškodbe. Zaradi bolniške odsotnosti je postal pogrešljiv člen v strategiji nekdanjega trenerja Ricka Carlisla, ki je posledično vse več odgovornosti prelagal na pleča slovenskega čudežnega dečka.

Kristaps Porzingis | Avtor: Profimedia Profimedia
Vse te okoliščine so bile dodaten zaviralni člen pri oblikovanju prave kemije med zvezdnikoma, ki naj bi skupaj moštvo vrnila na pota stare slave, kar pa jima, upoštevajoč dva zaporedna izpada v prvem krogu končnice, ni najbolje uspelo.

Kar ni zmogel Carlisle, bo poskušal uresničiti njegov naslednik Jason Kidd, ki je Porzingisa s položaj centra premaknil na položaj krilnega centra. Osrednjo vlogo pod obročem bo tako prevzel Dwight Powell, medtem ko bo Porzingis poskušal v dvobojih z nižjimi krilnimi košarkarji s pridom izkoriščati višino, agilnost in soliden met z razdalje.

Fizične karakteristike Porzingisa uvrščajo med primerne kandidate za položaj centra, vendar viskorasli Latvijec premore tudi številne druge košarkarske veščine, kar ga dela bolj raznolikega od tradicionalne petice.

Kidd je to prepoznal, v Dallasu pa se nadejajo, da bo trenerju uspelo odkleniti doslej še nedostopne prvine Porzingisove igre.

"Jason si želi, da se na parketu počutim čim bolj udobno," je spremembo pospremil Latvijec. "Na položaju krilnega centra bom lahko več igral s hrbtom proti košu in prispeval več s 'post up' igro," je dodal.

Predvidena prva peterka Dallas Mavericks v novi sezoni je Luka Dončić (1), Tim Hardaway Jr. (2), Dorian Finney Smith (3), Kristaps Porzingis (4) in Dwight Powell (5).

Komentarjev 1
  • silvester1 04:50 04.oktober 2021.

    Moses Brown naj postane glavni center Dallasa.v Oklahomi se je dobro znašel.pa še 218 cm je velik