Šport > Košarka
238 ogledov

Poslovil se je eden največjih trenerjev lige NBA

Jerry Sloan Profimedia
Žalostna vest za ljubitelje NBA košarke iz devetdesetih let prešnjega stoletja.

V 79. letu starosti je zaradi komplikacij pri Parkinsonovi bolezni umrl Jerry Sloan. V igralski karieri je v ligi NBA nastopal za Baltimore Bullets in Chicago Bulls, dvakrat je nastopil tudi na tekmi All-Star (1967 in 1968). Štirikrat je bil izbran v najboljšo obrambno peterko lige, njegovo številko 4 pa so pri Bikih dvignili pod strop dvorane in jo upokojili.

Še uspešnejši je bil kot trener. Najprej je tri leta vodil Chicago, kasneje pa je dobil priložnost pri franšizi Utah Jazz, ki jo je vodil 23 let in jo dvakrat pripeljal tudi v finale lige, kjer pa so bili premočni Michael Jordan, Scottie Pippen in soigralci.

Po številu zmag je Sloan četrti najuspešnejši trener lige, skupno je slavil na 1.221 tekmah. Večkrat so bili uspešni le Don Nelson (1.335), Lenny Wilkens (1.332) in Gregg Popovich (1.272). Sloan ima tudi šesto najboljše razmerje med zmagami in porazi v rednem delu lige. Leta 2009 je bil sprejet v Hišo slavnih.

"Jerry Sloan bo vedno sinonim za Utah Jazz. Vedno bo del naše franšize. Njegovi družini, prijateljem in vsem navijačem izrekamo sožalje. Neizmerno smo hvaležni za vse, kar je dosegel v Salt Lake Cityju, na desetletjih predanosti in vztrajnosti, ki jo je prinašal v našo franšizo," so zapisali pri Utah Jazz.

"Tudi po upokojitvi je njegova prisotnost na tekmah vedno dajala dodatno motivacijo igralcem. Tako kot sta John Stockton in Karl Malone simbola naše organizacije kot igralca, je bil to Jerry kot trener. Pogrešali ga bomo."

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.