Šport > Košarka
9 ogledov

Potegnil črto pod preteklost

Saša Vujačić že peto sezono igra v ligi NBA, ves ta čas nosi dres LA Lakersov. Z Žurnal24 main
Čeprav Saša Vujačić šteje že 24 pomladi, za člansko reprezentanco še ni zaigral. Zdaj bo drugače. Košarkar LA Lakersov napoveduje kolajno na Ep 2009 in čaka še na klic selektorja.
 

Preberite še

Vujačič: Cilj bo kolajna!
Potrdil tudi Dragič!
Intervju: Aleksandar Čapin.

Zakaj ste se odločili, da končno zaigrate za reprezentanco?
Vesel sem, da je prvič po šestih letih nekdo z zveze prišel k meni in se pogovoril z menoj. Naredili so prvi korak, jaz pa sem se odločil, da potegnem črto pod to, kar se je zgodilo v preteklosti. Veselim se, da bom del tega projekta, in všeč mi je, kako trenutno razmišljajo na zvezi. In komaj čakam, da se pogovorim še s selektorjem. Rad bi namreč slišal, kako razmišlja on.

Kakšno mnenje imate o Juretu Zdovcu?
Spoštujem ga, saj je veliko naredil za jugoslovansko in slovensko košarko. Jure je talentiran trener z velikimi ambicijami in načrti. Razmišlja pozitivno in je zmagovalec po naravi. Vesel sem, da je bil prav on tisti, ki je zahteval, da se v reprezentanco vpokliče vse najboljše.

Vujačić razmišlja samo o prihodnosti in napoveduje zlato kolajno na EP na Poljskem. © EPA

 
Zakaj doslej še niste nastopili v dresu članske reprezentance?
Doslej nisem imel nikakršnega stika z reprezentanco. V člansko izbrano vrsto sem bil prvič vpoklican za evropsko prvenstvo na Švedskem leta 2003. Upal sem, da bom dobil priložnost, a sem bil na koncu razočaran. Ne bi rad govoril o tem, ne bi rad dvigoval prahu. Na zvezi že vedo, kaj je bil razlog. Dejstvo je, da so mi z zveze le enkrat poslali vabilo na forum, kar pomeni, da pravega odnosa ni bilo, zato sem se posvetil klubski karieri. Zdaj vidim, da so na zvezi pravi ljudje, ki imajo vizijo.

Ali ste še jezni na koga s Košarkarske zveze Slovenije?
O tem nočem govoriti. Nekateri ljudje, ki so dejali, da me reprezentanca ne zanima, že vedo, kaj so govorili. O tem nisem nikoli govoril v medijih, saj se nisem hotel spuščati v bitke z določenimi osebami.

Ste postavili kake pogoje?
Nisem tak tip igralca. Zame je pomembno predvsem, da so medsebojni odnosi človeški, da se spoštujemo in si povemo vse naravnost v obraz. Ne želim, da se stvari skrivajo.

Kaj vas je v projektu Poljska 2009 najbolj prepričalo?
Mene ni bilo treba nikoli prepričevati, vedno mi je bilo čast igrati za reprezentanco. Preteklost nima nikakršnega vpliva na sedanjo situacijo. Zdaj sedimo v sedanjosti in razmišljamo o prihodnosti. Pokazali so mi, da me resnično potrebujejo, in čas je, da končno nekaj osvojimo.

 
 

Nič ni hujšega kot izgubiti finale ali ne narediti tistega, za kar si garal. Mene vedno zanima samo prvo mesto.

Saša Vujačić

 
Napovedali ste kar zlato kolajno ...
Zato, ker imamo dobrega trenerja, ki želi zmagovati, in reprezentanco, v kateri ne bo več prevladovala zavist med igralci. Verjamem, da bomo igralci stopili skupaj in razumeli, da bomo vse, kar bomo naredili, naredili za našo državo in ljudi, ki so okoli nas. Po kakovosti smo nedvomno na samem vrhu. Ko sem lani igral v finalu lige NBA in izgubil … nič ni hujšega kot izgubiti finale ali ne narediti tistega, za kar si garal. Mene vedno zanima prvo mesto in tako bo tudi ostalo. Sicer pa to ni samo moj cilj, to je cilj vseh igralcev in zveze. Gremo na kolajno!

Vujačić, s katerim smo se pogovarjali pred 12-dnevno turnejo po Severni Ameriki, si je pred dnevi poškodoval gleženj. © Reuters

 
V kakšni vlogi se vidite v reprezentanci?
Vloga bo zagotovo drugačna kot takrat, ko sem bil še mlad in sem igral v Evropi. Takrat sem si šele poskušal pridobiti mesto v ekipi. Zdaj je drugače. Navajen sem na glavne vloge, a prej bi se rad o tem pogovoril s selektorjem.

Se boste lahko podredili ekipi na evropskem prvenstvu?
Če bi vsakomur uspelo dati svoj ego na stran in bi delali za skupen cilj, uspeh, se nimamo ničesar bati.

Slovenija bo, kot kaže, na Poljskem nastopila v vrhunski zasedbi. Kopica zvezdnikov – prednost ali slabost?
Prednost. Na zvezi imamo zdaj ljudi, ki znajo to uskladiti. Prepričan sem, da nas bo Jure znal podrediti drug drugemu na način, da bomo vsi zadovoljni. Mislim pa, da ne bo imel veliko dela, saj bomo vsi, ki se bomo odzvali, prišli zaradi skupnega uspeha.

Mislite, da bodo za reprezentanco na EP 2009 nastopili tudi Beno Udrih, Goran Dragić in Rašo Nesterović?
Mislim, da se moramo odzvati vsi. V ekipi pričakujem tudi Dragića, Udriha in Nesterovića.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.