Šport > Košarka
34 ogledov

Predsednik države nagradil Zupana

eurobasket 2015 Saša Despot
Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu slovenskega znakovnega jezika danes priredil sprejem in jabolko navdiha podelil košarkarju Mihi Zupanu, ki je od rojstva gluh.

Kot gluhemu mi na poti do uspeha ni bilo lahko in sem zelo garal, je na današnji slovesnosti ob prejemu priznanja jabolko navdiha iz rok predsednika republike Boruta Pahorja dejal svetovno znani košarkar Miha Zupan. Tudi drugim gluhim, še posebej mladim, svetuje, naj se ne ustrašijo ovir in naj pogumno stopajo po poti, ki so si jo izbrali.

"V prvi vrsti sem želel biti košarkar," je Zupan dejal za STA. "Prijatelji in soigralci so mi verjeli, da bi bil lahko še boljši, zato sem vztrajal," je dodal.

Edina ovira je bila po njegovih besedah komunikacija. A ker so mu soigralci in trenerji pomagali, mu je uspelo, je poudaril. "Kadar mi je bilo težko, sem si rekel: korak za korakom," je pojasnil. Pravi, da še vedno ne more verjeti, da je prišel tako daleč.

Zupan je vrhunski športnik, državni reprezentant in eden najboljših slovenskih košarkarjev. Športna pot ga je od Slovana in Olimpije vodila v Grčijo, Rusijo in Turčijo. Bil je prvi gluhi košarkar na evropskem in svetovnem prvenstvu.

Njegovi uspehi navdušujejo profesionalce in športne navdušence doma in po svetu, so v uradu predsednika republike zapisali v utemeljitvi. Ker je od rojstva gluh, je bila njegova športna pot daljša, trša in zahtevnejša od poti drugih vrhunskih športnikov.

Na mednarodnih tekmovanjih rad predstavlja barve svojega kluba, svojega naroda in države, ob tem pa tudi barve gluhih z vsega sveta. Mednarodni komite za šport gluhih ga je leta 2010 razglasil za najboljšega športnika leta.

Predsednik republike je od začetka leta 2014 podelil jabolko navdiha različnim osebnostim in skupinam, ki s svojimi dejanji navdihujejo druge. Med prvimi sta bila pater Bogdan Knavs in predsednik NOB Nova Gorica Vladimir Krpan za mašo za žrtve vojne. Med športniki pa je priznanje lani podelil košarkarju Goranu Dragiću, poleg uspehov pri košarki tudi zaradi njegovega sodelovanja pri zbiranju pomoči za prizadete v poplavah na Balkanu.

Pred materinskim dnevom je Pahor letos podelil jabolko navdiha materam Andreji Pader, Barbii Gaia Asta, Petri Greiner ter Spomenki Valušnik, katerih otroci so zaradi bolezni drugačni. Med prejemniki je tudi bobnar skupine Elvis Jackson Marko Soršak - Soki za svoj prispevek h glasbenemu opismenjevanju otrok.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.