Šport > Košarka
15 ogledov

Preldžić ne sme igrati za BiH

Emir lahko igra le za Slovenijo, a je vprašanje, če bo vpoklican. (Foto: Saša De Žurnal24 main
Fiba je na Košarkarsko zvezo Slovenije sporočila, da "jasno zavrača možnost spremembe košarkarskega državljanstva Emirja Preldžića." Želja igranja za BiH se mu ne bo izpolnila.

Potem ko se je v zadnjih dneh v medijih pojavila vest, da bo Emir Preldžić odslej nastopal za izbrano vrsto Bosne in Hercegovine, so v ponedeljek popoldne s Košarkarske zveze Slovenije (KZS) sporočili, da Preldžić ne more zamenjati "košarkarskega" državljanstva. "KZS je prejela dopis generalnega sekretarja Mednarodne košarkarske zveze FIBA Patricka Baumanna, ki jasno zavrača možnost spremembe košarkarskega državljanstva Emirja Preldžića. Sprememba tega bi bila prvovrstni precedens v svetovni košarki, saj je Emir Preldžić igral v slovenski izbrani vrsti na evropskih prvenstvih mlajših kategorij in bil tudi del članske reprezentance na kvalifikacijah za OI 2008," so v sporočilu za javnosti zapisali na KZS.

"Poteza FIBE je taka, kot smo jo pričakovali, saj bi bilo po veljavnih predpisih vsako drugačno ravnanje Mednarodne košarkarske zveze najmanj izjemno nenavadno. Emir Preldžić je namreč igral tako za slovensko reprezentanco mlajših članov do 20 let na evropskih prvenstvih v letih 2006 in 2007 kakor tudi lani v kvalifikacijah moške članske izbrane vrste za preboj na OI. Pravila FIBE pa jasno določajo, da je košarkarsko državljanstvo z izjemo izrednih primerov košarkarsko razvijajočih se držav – kot primer je tu FIBA navedla Afriko – nemogoče spremeniti, ko posameznik ali posameznica za neko državo zaigra potem, ko dopolni 17 let. Zdaj je torej jasno, da Preldžić lahko igra le za slovensko reprezentanco, kar potrjuje pravilnost ravnanja Košarkarske zveze Slovenije pri tem primeru," je pojasnil Matej Avanzo, vodja članskih reprezentanc.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.