Šport > Košarka
38 ogledov

Prenova Bonifike pred EP v polnem teku

Bonifika futsal
1/15
Drago Perko
Koprska Bonifika, ki bo eno od prizorišč letošnjega evropskega prvenstva v košarki, je ta teden začela dobivati prenovljeno podobo, obnovitvena dela pa bodo ob obali trajala do konca julija. V Kopru so zadovoljni nad izjemnim zanimanjem navijačev, presenetljivo tudi velikim številom Skandinavcev, ki bodo septembra obiskali Slovenijo.

V koprski dvorani Bonifika, ki bo eno od prizorišč letošnjega evropskega prvenstva v košarki, so ta teden začeli prenovo, ki bo trajala do konca julija. Med ključne posege sodijo zamenjava tribun in semaforjev ter ureditev garderob, lesenega poda in spremljajočih prostorov, je pojasnil vodja mestnega organizacijskega odbora Sekule Popovič.

Tako bodo znotraj dvorane uredili delovni prostor za novinarje, t. i. mix cone in dvorano za novinarske konference.

"Vsi ti prostori bodo pripravljeni, kot zahtevajo pravila Fibe," je na četrtkovi novinarski konferenci navedel Popovič. Poleg tega bodo poskrbeli za ureditev zunanjosti dvorane, zlasti pročelja fasade in platoja ob Cesti Zore Perello Godina.

Vrniti Koper na košarkarski zemljevid

Direktor koprskega zavoda za šport Branko Florjanič pa je poudaril, da je Bonifika tudi dvorana mesta Koper in širše regije, zato so pri prenovi upoštevali tudi stvari "za naslednjih 20 let in ne samo za en teden, ki je sicer zelo pomemben".

Končna kapaciteta dvorane bo sicer znana šele, ko bodo postavljene televizijske kamere in novinarske tribune, je pojasnil generalni sekretar KZS Iztok Rems. Ta je sicer spomnil na bogato košarkarsko preteklost Kopra ter izrazil željo, da tudi s pomočjo evropskega prvenstva vrnejo Koper na košarkarski zemljevid Slovenije.

Po besedah Popoviča bodo sicer le nekaj minut hoje od Bonifike, točneje na Ukmarjevem trgu in v Taverni, uredili tudi dva navijaška kotička, tako imenovani fanzone.

Skandinavci presenetili prav vse

Direktor EuroBasketa 2013 Aleš Križnar pa je izpostavil zlasti "atraktivnost" koprske skupine, za katero je že akreditiranih preko 200 medijskih predstavnikov, samo uradne osebe pa bodo opravile več kot 1.700 nočitev. Pozitivno presenečenje pa po njegovih besedah predstavlja povpraševanje navijačev iz skandinavskih dežel.

Realna ocena bo sicer mogoča šele s prvim julijem, ko bodo šle v prodajo vstopnice za prvi del tekmovanja, je dodal Križnar. Predstavnik uradne turistične agencije EuroBasketa, Palme, Marko Sikur pa je ob tem povedal, da že od samega začetka opažajo veliko zanimanje finskih in švedskih navijačev, ki naj bi se v prihodnjih mesecih še okrepilo.

O dokončnih številkah je po njegovih besedah prezgodaj govoriti, računajo pa na vsaj tisoč do 1.500 skandinavskih gostov. Dnevne goste pričakujejo zlasti med Italijani, v ta namen pa so že pripravili tudi posebne dnevne pakete za obisk Kopra.

Dobri odzivi pri hotelirjih

Rems je ob tem spomnil, da za štiri države, udeleženke EuroBasketa, velja vizumski sistem, vendar so na nedavnem sestanku na zunanjem ministrstvu dobili zagotovila, da bodo vizumski sistem v tem primeru olajšali.

Zadovoljstvo glede poteka prenove dvorane in utripa v mestu, kjer je že čutiti, da se približuje "veliki dogodek", je izrazil tudi koprski podžupan Danijel Cep. Tudi hotelirji po njegovih besedah beležijo "dobre odzive".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.