Šport > Košarka
0 ogledov

Prenovljeni, a ne pomlajeni

Gorana Dragića muči okužba mezinca na desni nogi. © suns.com Žurnal24 main
V Phoenixu je prišlo v zadnjih dveh letih do velikih sprememb. Lastnik franšize Robert Sarver in glavni direktor Steve Kerr sta se odločila prodati nekaj znanih in dobro plačanih igralcev.

Ekipo sta tako zapustila robustna centra Shaquille O'Neal ter Ben Wallace. Kljub njunemu odhodu pa Sonca še vedno upajo na uvrstitev v končnico. Za dve leti so podaljšali pogodbo z izkušenim organizatorjem igre in najboljšim podajalcem lige v zadnjih dveh letih, Stevom Nashem, ki bo v tem času zaslužil okoli 22 milijonov USD. Ekipi se je lani pridružil izkušeni, 37-letni veteran Grant Hill, letos pa še Channing Frye. Veliko se pričakuje tudi od najboljšega strelca ekipe Amareja Stoudemireja, ki je moral zaradi operacije izpustiti zaključni del pretekle sezone.

Pomemben pokazatelj napredka celotne ekipe pod trenerjem Alvinom Gentryjem je dejstvo, da se odsotnost Stoudemireja v napadu sploh ni poznala. Ekipa je na 31 tekmah, kjer jih je vodil Gentry, dosegla povprečje 117,7 točke na tekmo, kar je 13,3 več kot pod vodstvom Terryja Porterja.

Bogate izkušnje lahko pomagajo

Kljub svojim letom, star je 35, Nash vsako leto dokazuje, da je eden najboljših organizatorjev igre vseh časov. V drugi polovici pretekle sezone je dosegal 18,7 točke na tekmo, pri čemer je bil njegov met za dve točki 54,8, za tri točke pa 47,3-odstoten. Temu je dodal še tri skoke ter slabih deset asistenc na tekmo. Še dve leti starejši od Nasha je Grant Hill, ki je imel v pretekli sezoni najboljši strel, zadel je kar 52,3 odstotka vseh svojih metov, med vsemi branilci in krilnimi igralci v ligi.

V začetni postavitvi trenerja Gentryja bosta najverjetneje zaigrala še poskočni Jason Richardson, ki je poleti preživel en dan v zaporu zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ter Robin Lopez, ki bo morda izpustil prvih nekaj tekem, saj še vedno okreva po poškodbi. Do njegovega prihoda ga bo najverjetneje nadomeščal Channing Frye. Ne glede na to, kdo od njiju bo igral, bo njegova glavna naloga odpirati in puščati čim več prostora učinkoviti navezi Nash/Stoudemire.

Nekoliko slabše kot v napadu je šlo v pretekli sezoni ekipi iz Phoenixa v obrambi. S povratkom Amareja Stoudemireja ter s prihodom novinca Earla Clarka si obetajo boljših iger tudi v obrambni polovici.



V ekipi Phoenix Suns bo tudi letos nastopal naš Goran Dragić (v videu si lahko ogledate serijo njegovih vragolij s poletne lige). Triindvajsetletnik je igral v pretekli sezoni za novinca spoštljivih 13 minut na tekmo, v tem času pa dosegal po 4,5 točke ter dve asistenci. Nastopil je na 55 tekmah. Upamo, da mu bo letos trener Gentry ponudil nekaj več priložnosti ter da se bo Goranu uspelo dokazati tudi v najmočnejši košarkarski ligi na svetu..

Vroče vprašanje:
Ali so Suns še vedno dovolj hitri za "run-and-gun" napad?

V Phoenixu še vedno sanjajo o lepih časih, ko je ekipo vodil Terry Porter, pod košem pa se je s svojo zastrašujočo pojavo z nasprotniki prerival Shaquille O'Neal. Od tiste ekipe ostajata samo postarani Steve Nash (35) in nekoliko neodgovorni Amare Stoudemire. Borisa Diawa in Shawna Mariona sta zamenjala Channing Frye in Grant Hill (37). Kljub temu je naveza Nash/Stoudemire vedno odlično delovala in bi bila neuvrstitev Sonc v končnico veliko presenečenje.

Pozor na novinca: Earl Clark

Clark je odličen obrambni igralec, ki bo s svojo višino 208 cm najverjetneje zaigral na mestu krilnega centra. Zna pokrivati tako krila kakor tudi krilne centre in bo svojim soigralcem lahko v veliko pomoč.

Prišli: Channing Frye (Portland)
Odšli: Matt Barnes (Orlando), Shaquille O'Neal (Cleveland), Ben Wallace (Detroit)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.