Šport > Košarka
25 ogledov

Prestiž pred SP: Slovenija proti reprezentanci ZDA

LeBron James Kevin Durant ZDA olimpijske igre London 2012 Reuters
S Košarkarske zveze Slovenije (KZS) so sporočili, da bo slovenska izbrana vrsta pred svetovnim prvenstvom v Španiji odigrala prestižno pripravljalno tekmo proti ZDA.



Olimpijski in svetovni prvaki, košarkarji Združenih držav Amerike, bodo pred začetkom svetovnega prvenstva v Španiji poleg tekem v domačih New Yorku in Chicagu gostovali tudi na Kanarskih otokih, kjer se bodo 26. avgusta pomerili z reprezentanco Slovenije.

"Na povabilo španske in ameriške košarkarske zveze bo Slovenija prvič v svoji zgodovini zadnjo pripravljalno tekmo odigrala na lokaciji prvenstva, s čimer se bodo igralci in štab hitreje pripravili na dvorano in mesto, v katerem bo prvi del SP 2014, prav tako pa bo prvič na pripravljalni tekmi igrala z ZDA," so zapisali na spletni strani Košarkarske zveze Slovenije (KZS).

"Slovenija bo ena izmed zgolj štirih reprezentanc, s katero se bodo pomerili Američani na čelu z Mikejem Krzyzewskim, in edina, ki bo s svetovnimi prvaki pred SP 2014 igrala izven ZDA."

Zdovc: Tekma kaže na ugled zadnjih let

Ostale pripravljalne tekme slovenske moške članske reprezentance tako doma kot na tujem bodo znane kmalu, v drugi polovici maja pa tudi ožji seznam vabljenih reprezentantov, ki ga bo pripravil selektor Jure Zdovc. Priprave se začenjajo 16. julija v Zrečah, prva tekma na SP 2014 na Gran Canarii pa "junake" čaka 30. avgusta proti Avstraliji. Nato sledijo še Mehika, Južna Koreja, Angola in Litva.

"Moja želja je bila, da igramo še eno tekmo tik pred prvenstvom, in dobili smo najboljšo možno priložnost – pomeriti se z najboljšo reprezentanco sveta na prizorišču, na katerem se bomo zoperstavili prvim petim reprezentancam v prvem delu tekmovanja. Okusili bomo njihovo moč in tudi dvorano ter se tako prej prilagodili na razmere v Las Palmasu. To, da je Slovenija ena od štirih reprezentanc, s katerimi se bodo Američani pomerili, kaže na dejstvo, da si je naša ekipa v zadnjih letih naredila velik ugled, ki ga moramo obdržati tudi naprej," pravi Zdovc.

"Mogoče je delati čudeže"

Slovenija je z ZDA igrala dvakrat. Prvič na svetovnem prvenstvu 2006 na Japonskem, drugič pa štiri leta kasneje v Turčiji. Obakrat so bili boljši Američani, ki so v Saporu slavili zmago z 99:77, v Carigradu pa s 114:95.

"Zavoljo odličnih odnosov z ameriško in špansko košarkarsko zvezo ter ligo NBA, ki jih na KZS že leta nadgrajujemo in dopolnjujemo, smo v času lanskega EuroBasketa začeli pogovore na temo pripravljalnega turnirja, na katerem bi sodelovala tudi Slovenija. Kasneje so se pogajanja razvila v drugo smer in nazadnje smo se med žrebom za SP 2014 februarja dogovorili o večini podrobnosti za pripravljalno tekmo z najboljšo reprezentanco sveta, ekipo ZDA, ki bo v organizaciji Košarkarske zveze Španije 26. avgusta na Kanarskih otokih," ga je dopolnil direktor Matej Avanzo.

Dragić Chicago Bulls Phoenix Suns liga NBA | Avtor: EPA EPA
"Slovenija bo z 'dream teamom' igrala v novi dvorani v Las Palmasu, kar je za slovensko košarko izjemno priznanje ter seveda tudi velika športna, poslovna in promocijska priložnost za našo državo. Ta bo z današnjo uradno objavo ameriške košarkarske zveze in lige NBA dobila izjemno izpostavljenost, s čimer je slovenski šport še enkrat dokazal, da je z dolgoročno strategijo, grajenjem kakovostnih odnosov in poštenim delom mogoče delati čudeže."

Razširjen seznam igralcev ZDA za obdobje 2014–16:

Carmelo Anthony (New York Knicks)
LeBron James (Miami Heat)
Chris Paul (Los Angeles Clippers)
Deron Williams (Brooklyn Nets)
Tyson Chandler (New York Knicks)
Anthony Davis (New Orleans Pelicans)
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)
James Harden (Houston Rockets)
Andre Iguodala (Golden State Warriors)
Kevin Love (Minnesota Timberwolves)
Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)
Dwight Howard (Houston Rockets)
Blake Griffin (Los Angeles Clippers)
Stephen Curry (Golden State Warriors)
Derrick Rose (Chicago Bulls)
LaMarcus Aldridge (Portland Trail Blazers)
Bradley Beal (Washington Wizards)
DeMarcus Cousins (Sacramento Kings)
Andre Drummond (Detroit Pistons)
Kenneth Faried (Denver Nuggets)
Paul George (Indiana Pacers)
Gordon Hayward (Utah Jazz)
Kyrie Irving (Cleveland Cavaliers)
Kyle Korver (Atlanta Hawks)
David Lee (Golden State Warriors)
Kawhi Leonard (San Antonio Spurs)
Damian Lillard (Portland Trail Blazers)
Klay Thompson (Golden State Warriors)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.