Šport > Košarka
1 ogledov

"Pričakujem boj za kolajno"

null Žurnal24 main
Po žrebu predtekmovalnih skupin za svetovno košarkarsko prvenstvo prihodnje leto v Turčiji smo poklicali nekaj košarkarskih imen in jih povprašali za mnenje.

Od šestih sogovornikov je bil najbolj optimističen Dušan Hauptman, ki pričakuje, da se bodo naši košarkarji borili za kolajno. Pri vseh pa prevladuje enotno mnenje, da smo dobili dobro skupino in da s prebojem med najboljših 16 ne bi smeli imeti težav.

Naj spomnimo, da bodo Slovenci na svetovnem prvenstvu v Turčiji (od 28. avgusta do 12. septembra 2010) nastopili v skupini B skupaj z ZDA, Brazilijo, Hrvaško, Iranom in Tunizijo. V predtekmovanju bodo igrali v Istanbulu.

Dušan Hauptman:
"Nasprotniki so po meri. Z žrebom sem zadovljen, saj bodo nasprotniki v prvem delu tako atraktivni kot premagljivi. To pomeni, da prehod v drugi del ne bi smel predstavljati nobenega problema. Predvsem za to, ker pričakujem, da bo reprezentanca na SP odigrala vidno vlogo, kar pomeni, da se bo borila za visoka mesta, torej za kolajno. Dodaten plus vsem tem optimističnim napovedim pa je ta, da bomo vse tekme odigrali v Istanbulu."

Marko Milič:
"Z žrebom sem zadovoljen. V skupini imamo praktično vse, kar si lahko želiš. Če začnemo z Istanbulom, s katerim ima Ljubljana odlične povezave. Imamo ZDA, ki je zagotovo najbolj atraktiven nasprotnik. Enako, kot da bi pri nogometu dobili Brazilce. Znova imamo tudi medsosedski dvoboj s Hrvati. Imamo pa tudi nekaj ekip od katerih menim, da je Slovenija veliko, veliko boljša. Torej, od atraktivne skupine do tega, da bi se morala Slovenija v tej skupini uvrstiti v sam vrh. To se ne zgodi velikokrat, tako da sem jaz zadovoljen."

Jaka Daneu:
"Dobili smo dobro skupino. Mislim, da so bile tudi želje zveze podobne. Dejansko se Američanom v nadaljevanju lahko izogneš, če želiš narediti nekaj več in se boriti za kolajne. Vse ostale reprezentance pa so enako dobre. Realno lahko pričakujemo, da bomo med prvimi štirimi v svoji skupini. Za nadaljevanje pa bi bilo dobro, da smo v svoji skupini na drugem mestu, da nato v osmini finala ne naletimo na katero od boljših reprezentanc. Dejansko mislim, da za nas ni bil slab žreb. Je pa tako, da če bodo reprezentanti vzpostavili tako vzdušje kot ne EP in če bodo dobro pripravljeni ter če se nas bodo poškodbe izognile, potem mislim, da imamo lepo možnosti, da korak naprej naredimo tudi na SP."

Radovan Lorbek:
"Izpolnila se nam je želja, da igramo v Istanbulu. Vse skupine se mi zdijo enako močne. Povsod sta na papirju vsaj dva outsiderja. Ostale štiri ekipe pa so povsod približno enako močne, tako da mislim, da bo bolj potekala bitka za pozicijo pred nadaljevanjem, saj ni vseeno, na katerem mestu končaš po prvem delu. Torej, medsebojna križanja, v drugem delu pa bi nato morala biti v glavi našega vodstva. Cilj mora biti, da smo čim višje po prvem delu. Prvo mesto mislim, da je rezervirano za ZDA. Nato pa smo skupaj s Hrvati in Brazilci enakovredni in mislim, da se bomo mi borili za drugo, tretje in četrto mesto. Tako je na papirju, vprašanje pa je, v kakšnih postavah bodo ekipe na prvenstvu. Zelo pomembno pa bo, kdo bo vodil našo reprezentanco. Če bo po sistemu, kdo bo cenejši, pri tako močni reprezentanci, kot jo lahko Slovenija sestavi, potem ti rezultati niti pod razno niso več tako samoumevni. Žreb je sicer dober. Želje, ki smo jih imeli pred žrebom, so se nam izpolnile. Prišli smo v Istanbul, v skupini imamo ZDA, tako da je to dobro. Mislim, da ta generacija ne bi smela imeti težav s tem, da pride v drugi krog. V nadaljevanju pa je tombola. Važno pa je, da si v igri, da si konkurenčen."

Zmago Sagadin:
"Glede na to, da je na SP 24 ekip in da so v vsaki skupini štiri dobre in dve eksotični reprezentanci, menim, da žreb skupin niti ni odločilen. Mislim, da Slovenija s prebojem med najboljše štiri v svoji skupini ne bi smela imeti težav in s tem posledično uvrstitvijo v drugi krog. Prepričan sem, da ima Slovenija že zdaj kvaliteto, da se uvrsti med najboljših 16 ekip. Za naprej pa ne vem, saj niti ne poznam vseh podrobnosti o tem, kakšna bo ekipa, kdo bo nov selektor. Vsekakor pa je žreb ugoden."

Dr. Mik Pavlovič:
"Moram reči, da smo dobili težko skupino, vendar pa je za nas ugodna iz dveh razlogov. Zaradi tega, ker se bomo srečali z najboljšimi na svetu (ZDA in Brazilija) in bomo na osnovi tega tudi lahko ocenili, kje je Slovenija v primerjavi z najboljšimi. Drugo pa je bližina Istanbula zaradi naših navijačev. Mislim, da lahko v skupini osvojimo tretje mesto in gremo naprej. Seveda so vse ekipe dobre, saj gre za najvišji rang tekmovanja. Vendar če se hočemo uvrstiti naprej, moramo igrati tako, kot smo igrali na EP."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.