Šport > Košarka
13 ogledov

Prvi izbranec drafta NBA iz bosanske lige

1/14
Žurnal24 main
Pred Žurnalov diktafon smo povabili Edina Bavčića, bosanskega reprezentanta in novega krilnega centra Olimpije. "Verjamem in upam, da bomo dosegli velike rezultate," pravi Edi.

Bosanski reprezentant Edin Bavčić je bil eden prvih, ki je postavil svoj avtogram na pogodbo z Olimpijo. Z Juretom Zdovcem je pred dvema sezonama pri sarajevski Bosni že sodeloval, o njem pa ima odlično mnenje. V pogovoru za www.zurnal24.si je spregovoril še o šalah na račun Bosancev, svojem izboru na naboru NBA, Olimpijini ekipi, življenju v Ljubljani in še čem.

Kaj je bil glavni razlog za prihod v Ljubljano?

Takoj ko sem dobil Olimpijino ponudbo, zame ni bilo dvoma. Takoj sem bil odločen, da pridem. Olimpija je eden vodilnih klubov v regiji, že leta igra Evroligo in mislim, da je zame nov izziv. Velik magnet je trener Jure Zdovc, s katerim sem že sodeloval v Bosni. Vesel sem, da sem prišel.

Kaj pri Juretu Zdovcu najbolj cenite?
Mislim, da je z najboljšim rezultatom slovenske reprezentance vseh časov Jure dokazal svojo vrednost. Tudi ko je deloval v Bosni, smo osvojili naslov z realno slabšo ekipo od drugih. Uvrstili smo se tudi v drugo kolo pokala Uleb prek zelo težkih nasprotnikov. Izločili smo na primer Albo iz Berlina. Pri njem najbolj cenim umirjenost v vsakem trenutku. Vedno ve, kaj hoče in kaj je treba ukreniti. To prenaša tudi na nas igralce. Verjamem in upam, da bomo dosegli velike rezultate.

Edin Bavčić - Edi še ni postal žrtev vicev o Bosancih. © Boštjan Tacol

 

Zdovc v igri podčrtuje obrambo. Vam to ustreza?
Jure je bil vedno "strašen" obrambni igralec in tudi zdaj vztraja pri takšni igri. Vsak mora dati svoj prispevek. Z obrambami se dobivajo tekme in prvenstva.

V Olimpijo ste prišli iz Kölna, na začetku lanske sezone pa ste igrali v Turčiji.
Prva sezona v tujini, v Turčiji, je bila zame najtežja. Zdaj sem spet bližje domu, v okolici našega govornega področja, zato nimam težav s prilagajanjem.

Na začetku priprav niste bili popolni, zdaj pa moštvo že dobiva pravo podobo.
Zdaj se počasi priključujejo še reprezentanti. Vsi fantje so po značaju izjemni, zelo dobri, zelo delavni. V tem kratkem času smo se zelo dobro ujeli. Za sabo imamo strašno dobre priprave in še vedno delamo izjemno trdo. Lige hočemo dočakati čim bolj pripravljeni. Samo z delom in z ničemer drugim bomo prišli do uspehov.

 

Bavčić + žoga = Iverson

O dobrem vzdušju med zmaji priča tudi naslednja prigoda. Ko smo delali intervju s Pawlom Kikowskim, ki si ga boste lahko prebrali v naslednjih dneh, je Bavčić Poljaka spravljal v smeh in ob koncentracijo s spakovanjem. Kiko pa mu je čez nekaj minut vrnil tako, da je – ko je nastala zgornja slika in je Bavčić vodil žogo – vpil: "Super! Gremo, Edi! Allen Iverson!"

Kako se "Sarajlija" počuti v Ljubljani?
Mislim, da se vsi Bosanci odlično počutijo v Ljubljani in nimajo težav s prilagajanjem. V Sloveniji in Ljubljani je veliko "našega sveta". To je velika olajševalna okoliščina. Tu sem bil sicer že prej večkrat, ko smo z Bosno gostovali pri Slovanu, Heliosu, Olimpiji. Mesto zame ni novost, tu mi je super, počutim se kot doma.

Branko Djurić je nekoč dejal, da imamo Slovenci in Bosanci vsaj eno skupno točko: Bosanci pripovedujejo šale o Bosancih, Slovenci pa o – Bosancih. Ste bili že žrtev kakega vica?
(Smeh) Djuro je velik humorist in igralec, zato več ve o teh stvareh kot jaz. Na moje veselje še nisem bil žrtev tovrstne šale, videli pa bomo, kako bo v prihodnje.

Pred tremi leti so vas kot 56. izbor in kot prvega košarkarja iz bosanske lige izbrali Toronto Raptors, ki so vas nato prodali v Philadelphio. Tedaj ste bili nad izborom zelo navdušeni; so se v zadnjih letih vezi z NBA obnovile?
Tri leta zapored sem nastopal v poletni ligi. Stiki obstajajo, ampak zame je trenutno NBA nekje v daljavi. V Evropi se počutim odlično in za zdaj ne razmišljam o ZDA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.