Šport > Košarka
15 ogledov

Ptujčani bodo KZS plačali 550.000 evrov

Roman Volčič (desno) se je skupaj s premierjem Borutom Pahorjem in ministrom Igo Žurnal24 main
Na Ptuju so prižgali zeleno luč sofinanciranju evropskega košarkarskega prvenstva, ki ga bo Slovenija gostila leta 2013. Ptujčani so se s tem zavezali, da bodo Košarkarski zvezi Slovenije plačali 550 tisoč evrov koncesije.

Ptujski mestni svet je v ponedeljek, potem ko je bila odločitev na prejšnji seji preložena, dokončno potrdil odlok o sofinanciranju evropskega košarkarskega prvenstva, ki ga bo Slovenija gostila leta 2013. S tem so se Ptujčani, ki bodo gostili eno od predtekmovalnih skupin, zavezali Košarkarski zvezi Slovenije plačati 550 tisoč evrov koncesije.

Kot predvideva odlok, bo Mestna občina Ptuj prvi obrok v višini 150 tisoč evrov plačala najpozneje do 15. marca prihodnje leto, drugega v višini 200 tisoč evrov najpozneje do 15. marca leta 2013, zadnjega v enakem znesku pa najpozneje do 15. marca 2014.

Vendar pa glede na sprejete sklepe plačilo kotizacije ni povsem dokončno, saj so na zahteve svetnikov, ki na prejšnji seji odloka brez dodatnih pojasnil niso želeli podpreti, sprejeli še tri dodatne sklepe, ki plačilo več kot pol milijona evrov med drugim pogojujejo s tem, da bo država pri gradnji nove športne dvorane sodelovala z 2,5 milijona evri.

Ob tem se je ptujski župan Štefan Čelan skupaj z upravo s sprejetima sklepoma tudi zavezal, da si bo pri gradnji dvorane prizadeval za sklenitev takšnega javno-zasebnega partnerstva, da bo športni del dvorane ostal v lasti mestne občine, pri tem pa mestna občina prav tako ne sme prevzemati odgovornosti za zapolnitev tržnega dela objekta.

Načrtovana ptujska športna dvorana bo morala zadostiti zahtevam za organizacijo tekem evropskega prvenstva, mnogi na Ptuju pa se bojijo, da bo pet tisoč sedežev preveč za siceršnjo tamkajšnjo športno realnost. Finančna konstrukcija objekta po Čelanovih besedah znaša 17 milijonov evrov, vrednost same dvorane pa okoli šest do sedem milijonov. Dvorana se bo gradila po principu javno-zasebnega partnerstva, mestna občina pa bi vložila zemljišče in 2,5 milijona evrov, ki naj bi jih pridobila na razpisu ministrstva za šolstvo in šport.

Glede na sedanje načrte bodo gradbeno dovoljenje pridobili do konca januarja 2012, gradbena dela se bodo pričela marca 2012 in končala marca 2013.

V zvezi s prihodnjimi načrti v dvorani na ptujski občini načrtujejo, da bo ta delovala po principu pokrivanja stroškov z izvajanjem oddajanja dvorane v najem vrhunskim domačim in mednarodnim košarkarskim, rokometnim in drugim športnim ekipam, v preostalem času pa bo namenjena ostalim prireditvam, kot so kurentovanje, dobrote slovenskih kmetij, zaključki maturantov ter domačim športnim ekipam.

"Računamo, da iz proračuna mestne občine ne bo potrebno zagotoviti več kot okoli sto tisoč evrov. Za primerjavo lahko povem, da za delovanje športne dvorane Ljudski vrt iz proračuna zagotavljamo 76 tisoč evrov," je še pojasnil Čelan in dodal, da bodo še ta teden verjetno uskladili vse potrebno za začetek razpisnih postopkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.