Šport > Košarka
15 ogledov

Ptujčani neuspešni v pogajanjih z vlado

Košarkaška žoga Shutterstock
Ministrstvo za izobraževanje, kulturo in šport je predstavnikom ptujske občine pojasnilo, da je za gradnjo morebitne nove dvorane na voljo le 2,5 milijona evrov in niti centa več, s čimer so Ptujčani dokončno ostali brez organizacije evropskega prvenstva v košarki, ki ga bo drugo leto gostila Slovenija.

Predstavnikom ptujske občine je danes spodletel še zadnji poskus, da bi kljub drugačni odločitvi mestnega sveta, ki je že pred časom odpovedal sodelovanje pri projektu evropskega prvenstva v košarki, še uspeli ujeti rok za gradnjo športne dvorane. Na pristojnem ministrstvu so jim pojasnili, da je na voljo le 2,5 milijona evrov in niti centa več.

S ptujskimi občinarji se je danes v Ljubljani sestala državna sekretarka Mojca Škrinjar, saj so ti želeli preveriti možnost, ali bi lahko država pokrila večji del stroškov gradnje nove športne dvorane, kot je bilo sicer sprva predvideno.

Kot so za STA pojasnili na ministrstvu za izobraževanje, kulturo in šport, jim je državna sekretarka lahko zgolj potrdila znano dejstvo, da je v državnem proračunu za gradnjo načrtovanega športnega objekta na Ptuju rezerviranih 2,5 milijona evrov evropskih sredstev, medtem ko drugih sredstev trenutno ni na razpolago.

Škrinjarjeva je ob tem znova poudarila, da naloga ministrstva ni izbirati lokacij evropskega prvenstva v košarki, saj država ni organizator tekmovanja.

Ptujski mestni svet je sicer že 18. junija sklenil, da mesto ne bo gostilo enega od predtekmovalnih turnirjev na košarkarskem evropskem prvenstvu, ki ga bo prihodnje leto gostila Slovenija. Tako so se odločili po tem, ko se na razpis občine za podelitev koncesije za oskrbo s toplotno in električno energijo v načrtovani večnamenski športni dvorani ni prijavil nihče.

Mestna občina je namreč načrtovala nekaj manj kot dva milijona evrov lastnih sredstev ter 2,5 milijona evrov državnega denarja, preostalih pet milijonov evrov pa so si obetali s sklenitvijo koncesijske pogodbe s podjetjem, ki bi novi športni dvorani 20 let zagotavljal električno in toplotno energijo in bil v zameno za to pripravljen plačati razliko do polne vrednosti projekta.

Ta teden so se soorganizaciji EP 2013 odpovedali tudi v Novem mestu, potem ko do zastavljenega roka niso predložili gradbenega dovoljenja za novo dvorano Portoval.

Košarkarska zveza Slovenije (KZS) je medtem že napovedala, da bo začela uradne pogovore z mesti, ki so že dalj časa znana kot potencialni organizatorji. To so Celje, Ljubljana s Halo Tivoli in Maribor, končno odločitev o tem, kdo bo nasledil Novo mesto in Ptuj, pa bo sprejel izvršni odbor KZS, ki bo zasedal v kratkem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.