Šport > Košarka
8 ogledov

Rašo: V Atene naj gre 12 najboljših

Rašo Nesterovič se je izkazal proti Memphisu. V 24 minutah je dosegel 12 točk in Žurnal24 main
Za kapetanom slovenske košarkarske reprezentance Radoslavom Nesterovićem je odlična sezona v košarkarski ligi NBA. V dresu Toronta je ob koncu sezone blestel kot v najboljših časih.
 

Radoslav Nesterović

Rojstvo: 30. 5. 1976
Višina/teža: 213 cm/115 kg
Pozicija: Center
Klub: Toronto Raptors (NBA)
Dosedanji klubi: Slovan (Slo), Partizan (Srb), Olimpija (Slo), PAOK (Grč), Virtus Bologna (Ita), Minnesota (NBA), San Antonio (NBA), Toronto (NBA)
Nabor: 17. izbor leta 1998 (Minnesota)

Slovenski nebotičnik v dresu edinega kanadskega moštva v ligi NBA Radoslav Nesterović je blestel v drugem delu rednega dela sezone, ko je na zadnjih 18 tekmah rednega dela sezone kar sedemnajstkrat dosegel vsaj 10 točk, po poškodbi prvega zvezdnika Toronta Chrisa Bosha pa imel tudi največjo minutažo na parketu in zaupanje trenerja. 2,13 metra visoki center še eno leto ostaja pri Raptorsih, skupno pa bo za veterana pod obroči severnoameriške profesionalne košarkarske lige to že 10. sezona. Njegovo povprečje v zadnji sezoni je bilo 20,9 minut igranja na tekmo, v tem času pa je dosegal po 7,8 točke in 4,8 skoka na srečanje. Vrhunec njegove kariere je naslov prvaka lige leta 2005 s San Antonio Spursi. Rašo je trenutno v Ljubljani, kjer čaka na začetek dodatnih kvalifikacij za olimpijske igre. Z njim smo se pogovarjali na zurnal24.si .

Kako ocenjujete svoje nastope v sezoni, ki je za vami?
Proti koncu februarja sem dobil več priložnosti. Veliko lažje je, če veš, da boš igral 35 ali celo 40 minut na srečanje, in se ne obremenjuješ s kakšnimi morebitnimi napakami in slabimi minutami, zaradi katerih te trener potegne iz igre in je vprašanje, ali boš pozneje še stopil na parket.


Rašo Nesterović se je ustalil v Kanadi. V Torontu bi rad ostal še naprej. © SPS

 

Je trener ob koncu stavil na vaše izkušnje?
Predvsem mi je zaupal, čeprav je bila pozneje v končnici spet malo drugačna slika. Po eni strani sem več minut na parketu preživel zaradi poškodbe Chrisa Bosha, njegove minute sva si razdelila z Italijanom Andreo Bargnanijem. Sprejel sem ponujeno in poskušal narediti tisto, kar je bilo v moji moči.

 

Več o Rašu

Uspehi: Naslov prvaka lige NBA s San Antonio Spursi (2005), naslov evropskega prvaka s Kinderjem leta 1998
Št. nastopov za reprezentanco: (uradne tekme): 40 (10. na večni lestvici)
Prvi nastop: 8. oktober 1995 (proti Italiji)
Točke za Slovenijo na uradnih tekmah: 373 (9. na večni lestvici)
Posebnost: Najbolje plačan slovenski športnik

Je uvrstitev v končnico zadovoljila apetite kluba?
Vsi smo pričakovali, da bomo naredili korak več in se uvrstili v drugo kolo končnice. Lani smo se po nekaj letih uvrstili v play off, zdaj pa smo poskušali narediti še korak naprej. To je bil cilj, ki nam ga na žalost ni uspelo doseči. Če bo ekipa ostala skupaj še naslednje leto, ga bomo poskušali uresničiti.

Pa bo ekipa ostala ista?
Na to vprašanje ne morem odgovoriti. V NBA se to nikoli ne ve. Toronto ima nekaj prostih igralcev. Bomo videli, kaj bo.

Vi ostajate še naslednje leto?
Za zdaj da, vendar pa, kot sem rekel, v Ameriki nikoli ne veš, kakšni so načrti kluba. Ob koncu sezone so bili z menoj vsi zadovoljni, tako da upam, da bom ostal z ekipo.

Toronto se precej razlikuje od drugih moštev lige. Je edina kanadska ekipa, hkrati pa najbolj "evropsko" moštvo. Kako vi to občutite?
Kanada mi je veliko bolj všeč kot drugi deli Amerike. Toronto je evropsko mesto, veliko bolj internacionalno, narodnostno zelo mešano. Veliko lažje se je prilagoditi na življenje. V njej je res veliko igralcev s stare celine. Trener je poskušal z evropskim slogom narediti uspeh v NBA.


Rašo je po poškodbi Chrisa Bosha zaigral kot prerojen. © Reuters

 


 
 

Zadovoljen bi bil, če bi se v reprezentanci zbralo 12 najboljših igralcev, ki so pripravljeni žrtvovati vse, sebe in svoj prosti čas, da se uvrstimo na olimpijske igre.

Rašo Nesterović

 
Italijan Andrea Bargnani je bil izbran kot prvi na naboru. Je pokazal takšno kakovost?
Zanj je bila to druga sezona, ki pa je veliko težja od prve. Drugi igralci te že poznajo in se lahko veliko bolj osredotočijo nate. Ni imel toliko prostora za odprte mete, je pa bila to zanj prav gotovo dobra izkušnja in bo v prihodnjih letih pokazal, česa je sposoben.

Usojeno vam je, da imate v moštvu skoraj vseskozi za soigralca Slovenca. Bena Udriha v San Antoniu, v Torontu pa sprva Uroša Slokarja, zdaj pa še Primoža Brezca.

Če imaš ob sebi nekoga, ki ga poznaš že iz otroštva, je vse veliko lažje. Za oba, hkrati pa tudi za družino.


Za Nesterovića bo projekt Peking zadnji v reprezentančnem dresu. © Getty Images

 
V ligi NBA so v boju za naslov ostala le še štiri moštva. Katero ima po vašem mnenju največ možnosti?
Na Vzhodu v finalu vidim Detroit. Imajo več izkušenj, stalno so v vrhu, imeli so več časa za počitek. Bostonu manjkajo predvsem izkušnje. Tako finale zahodne kot tudi vzhodne konference se bo prav gotovo odločal v šesti ali celo sedmi tekmi.

Z reprezentanco vas julija čaka nastop na dodatnih kvalifikacijah, ki vam lahko prinese uvrstitev na olimpijske igre. Ste že govorili s selektorjem Alešem Pipanom?
Sva se dobila. Skupaj sva obdelala načrt priprav, kdaj začnemo, kje bodo potekali turnirji.

Sta govorila tudi o sestavi moštva?
Tudi. Vsak je predstavil svoje ideje. Ne glede na to, kaj se bo zgodilo do začetka priprav, bomo poskušali v moštvo zbrati 12 najboljših fantov, ki so res za stvar, in se poskušali uvrstiti na olimpijski turnir.

Nič še ni jasnega, ali bodo v kvalifikacijah v Atenah nastopili tudi naši NBA-jevci, ki čakajo na nove pogodbe za naslednjo sezono. Kako se bo po tvojem razpletla ta zgodba?
Ko sem sam podpisoval pogodbo leta 2003, osebno nisem igral za reprezentanco iz istih razlogov, ki jih imajo zdaj oni. Res ne vem, kako se bo razpletlo. Zadovoljen bi bil, če bi se v reprezentanci zbralo 12 najboljših igralcev, ki so pripravljeni žrtvovati vse, sebe in svoj prosti čas, da se uvrstimo na olimpijske igre.

 
 

Rad bi se še kakšno sezono ali dve preizkušal v kakem tujem klubu v Evroligi.

Rašo Nesterović

 
Skupina za dodatne kvalifikacije je znana. Vaš komentar?
Prvi dve tekmi moramo zmagati. Ne le zato, da si olajšamo delo, ampak tudi zato, da pridemo v zmagovalni ritem, pridobimo na samozavesti. V četrtfinalu se začne zares, tam ni prostora za napake. Mi je pa čisto vseeno, koga dobimo.

Boste v primeru uvrstitve na OI po tem še nosili reprezentančni dres ?
Ne, to bo moja zadnja reprezentančna akcija. Prihajajo mlajši, boljši igralci in zanje je mesto v reprezentanci.


Kapetan slovenske izbrane vrste v petek praznuje rojstni dan. © Reuters

 


 

Preberite še:

Intervju Boštjan Nachbar, 1. del

Intervju Boštjan Nachbar, 2. del

Pogodba vas z ligo NBA veže vsaj še eno leto. Kakšne so želje za naprej?
Če se mi ponudi dobra priložnost, bom zagotovo ostal v ligi NBA. Se pa seveda zna zgoditi tudi, da se vrnem v Evropo.

V Slovenijo?
Ne. Rad bi se še kakšno sezono ali dve preizkušal v kakem tujem klubu Evrolige.

V petek praznujete rojstni dan. Se obeta velika zabava?
Velike zabave so bile včasih, ko sem bi še mlajši. Ta čas je minil.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.