Šport > Košarka
29 ogledov

Razočaran bo, če ostanejo brez OI

Goran Dragić se bo v prvih dveh sezonah kalil ob veteranu Stevu Nashu. Igral naj Žurnal24 main
Goran Dragić. Košarkar, ki si ga želijo v ligi NBA, s slovensko reprezentanco pa se bo v naslednjih dneh poskušal uvrstiti tudi na olimpijske igre v Peking. Dekleta, pozor! Gogi je samski.
 

Preberite še ...

Intervju: Teoman Alibegović
Kirk Penney: Odločal bo četrtfinale
Intervju: Rašo Nesterovič

S kakšnimi cilji potujete na kvalifikacijski turnir za olimpijske igre, ki bo prihodnji teden v Atenah?
Tako kot vsi soigralci si želim, da bi turnir v Grčiji odigrali čim bolje in se tako uvrstili na olimpijske igre. Zavedamo se, da smo tega sposobni, in pričakujemo nastop v Pekingu. Po mojem mnenju bi bil kar neuspeh, če na Kitajskem ne bi zaigrali. Vsaj glede na to, kakšne igralce imamo, in čeprav manjkajo Matjaž Smodiš ter še nekateri izjemni igralci. Tudi na lanskem evropskem prvenstvu v Španiji smo dokazali, da nas takšne neprijetnosti ne zaustavijo. Nastopili smo skoraj v enaki zasedbi, kot jo imamo tokrat. Osebno bi bil razočaran, če bi ostali brez uvrstitve na olimpijske igre.

 

Kdo je Goran Dragić?

Ime in priimek: Goran Dragić
Vzdevek: Gogi
Datum rojstva: 6. maj 1986
Nekdanji klubi: Ilirija, Geoplin Slovan, Murcia, Union Olimpija, Tau Ceramica
Stan: samski

Matjaž Smodiš je bil lani zelo pomemben člen te reprezentance. Njegova odsotnost se bo zagotovo poznala ...
Seveda. Lani je z Radoslavom Nesterovićem tvoril izjemen par pod našim košem. Bila sta naša najboljša igralca. S svojo odlično igro nam je zelo pomagal in njegova odsotnost se bo vsekakor poznala. Vendar so tu Miha Zupan, Uroš Slokar, Dragiša Drobnjak in Željko Zagorac. Vsi so sposobni opraviti ogromno dela. Treba se je le še uigrati v obrambi in napadu ter na tekmah prikazati veliko mero borbenosti. Pod košem še vedno lahko računamo tudi na Raša, ki je zelo kakovosten igralec. Trenutno je v najboljši formi od vseh nas in verjamem, da se bodo tekmeci osredotočili predvsem na njegovo igro. Takrat bo tudi za nas zunanje igralce na voljo kakšen odprti met več.

Goran Dragić je debi v dresu članske reprezentance doživel avgust 2006 proti Senegalu. © Saša Despot

 
No, manjkali bodo tudi Boštjan Nachbar, Erazem Lorbek, Beno Udrih in še nekateri. Vas njihove odpovedi motijo?
Na te stvari gledam precej tudi s svojega stališča. Vemo, da so sezone zelo naporne in nekateri igralci imajo kar veliko težav z zdravjem. Tudi razumem, da si želijo zagotoviti svojo eksistenco in da ima pred reprezentanco prednost tudi podpis nove pogodbe. Igranje za klub je pač tisto, ki njihovim družinam omogoča preživetje. Izbrana vrsta je pač nekaj drugega, zanjo igraš predvsem zaradi časti. Sam sem zelo ponosen, da sem del slovenske reprezentance. Verjamem, da bi tudi vsi omenjeni igralci z veseljem igrali za Slovenijo, če bi jim razmere to dopuščale.

Kje vidite prednosti slovenske reprezentance pred tekmeci, ki bodo nastopali v Atenah?
Glede na lani se je zaostrila konkurenca na zunanjih položajih. Branilci bomo poskušali z menjavami vseskozi ohranjati visoko raven igre. Vseh 40 minut bomo tekmecem dihali za vrat, s tem pa jih bomo poskušali prisiliti v čim več napak. Pod košem bo veliko vlogo igral Rašo in prepričan sem, da nasprotnikom ne bo lahko doseči košev. S tem bo lažje tudi nam zunanjim igralcem. Lani se nam je zelo poznala tudi poškodba Aleksandra Ćapina, vendar je tokrat tu tudi Sani Bečirovič. Konkurenca na mestih branilcev je močnejša, vendar je to za ekipo le dobra stvar. To se bo verjetno poznalo tudi na tekmah. Vsak od nas se bo trudil po najboljših močeh, enkrat bo eksplodiral eden, drugič pa kdo drug.

 
 

Po mojem mnenju bi bil kar neuspeh, če na Kitajskem ne bi zaigrali. Vsaj glede na to, kakšne igralce imamo.

Goran Dragić

 
Vloge znotraj ekipe so tokrat torej določene?
Da, ve se, kdo mora kaj početi. Lani so bili glavni igralci Rašo, Jaka (Lakovič, op. a.) in Smodiš. Ostali smo jim pomagali z borbenostjo in drugimi potrebnimi rečmi. Tudi nam je bilo precej lažje, saj se je obramba osredotočila nanje. Vsakdo je imel svoje priložnosti in prepričan sem, da bo tudi tokrat tako.

Kaj je še treba popraviti pred Atenami?
Ključ do vsega je uigranost ekipe. Nekako nam še šepa obramba, tudi v napadu pa še nismo tako uigrani, saj vadimo nove postavitve in sisteme. Vendar je še nekaj treningov, ki jih bomo vsekakor dobro izkoristili. Menim, da bo to dovolj. V obrambi pa je tako ali tako veliko odvisno od želje. Če daš vse od sebe in si agresiven, lahko veliko narediš, čeprav morda ne izpolniš vsega, kar je bilo dogovorjeno na sestanku.

Že od malega si je želel zaigrati v ligi NBA. © Žurnal24

 
Kakšno je vaše mnenje o moči turnirja v Atenah?
Vse evropske ekipe (Nemčija, Hrvaška, Grčija in Slovenija) bodo zelo močne, nekoliko slabše pa so druge reprezentance. Razlika je kar velika. Menim, da bo pomembna tudi dnevna forma, v četrtfinalu pa že ne bo več popravnih izpitov. Na odločilnih tekmah bo treba igrati res dobro.

Med reprezentančnimi pripravami je bil tudi nabor lige NBA, kjer vas je izbrala ekipa Phoenix Suns. Kako ste doživljali nabor in stvari, povezane z njim?
Zelo sem vesel, da se mi ponuja priložnost za igranje v najmočnejši košarkarski ligi na svetu. To je bila moja velika želja že vse od otroštva. Osebno sem že pred naborom vedel, da me bodo izbrala Sonca iz Phoenixa. Na koncu se je izšlo tako, da me je najprej izbral San Antonio, ki me je nato zamenjal v Phoenix, ta pa je zame plačal še nekaj denarja. Pri Phoenixu so resnično pokazali veliko zanimanja zame in to je zame res veliko priznanje. Pri njih sem resnično opravil dober trening. Spremljal sem tudi sam nabor, vendar sem odšel spat nekje ob pol tretji uri zjutraj. Vse je šlo zelo počasi in nisem zdržal, ob pol šestih pa so začeli zvoniti telefoni in takrat sem izvedel, da sem izbran. V Phoenixu so bili z menoj vsi zelo prijazni in strokovno vodstvo kluba si resnično želi, da zanje čim prej zaigram. Bomo videli, kako se bodo stvari razvijale naprej. Še vedno imam pogodbo s Tau Ceramico in želim ostati v Evropi vsaj še eno leto, šele nato pa bi se odpravil čez lužo.

 

Hobiji in prosti čas

Rad ima nogomet in tenis, s prijatelji pa vržejo tudi partijo pokra. Prosti čas preživlja v krogu družine, po nekaj dneh miru pa je "na jedilniku" že košarkarska žoga.

Če vas trenerji Phoenixa želijo že v tej sezoni, morajo plačati odškodnino ...
Po pravilih lige NBA lahko plačajo le 500.000 ameriških dolarjev, celotna odškodnina pa znaša milijon evrov. Razliko bi moral plačati jaz. Vendar se tudi sam želim najprej dokazati v Evropi, šele nato pa bi zaigral v NBA. Ta možnost tako verjetno ne bo prišla v poštev. Pri Soncih so mi sicer obljubili, da bi bil drugi organizator igre za Stevom Nashem, vendar ti lahko obljubijo marsikaj, nato pa ... Treba je iti naprej počasi. Korak za korakom.

Tau Ceramica je zamenjala trenerja. Ste se že pogovorili o vlogi v moštvu?
Pogovarjal sem se le s predsednikom kluba. Ta mi je dejal, da si želijo moje vrnitve. Vse sva se dogovorila, z novim trenerjem pa se še nisva slišala.

Kje bo začel novo klubsko sezono, še ni povsem jasno. © SPS

 
Vendar pa je sodišče zdaj odločilo, da si še vedno igralec Geoplina Slovana. Kako vidite vse te zaplete okrog vašega statusa, ki se vlečejo kot jara kača?
Jaz sem športnik in vse, kar si želim, je igrati košarko. S tem se ukvarja moj odvetnik. Je pa res malce neprijetno, ker ne vem, kaj se bo zgodilo. Malce me moti, da Slovan in Tau Ceramica ne najdeta skupnega jezika. Žal je pač tako, sam pa poskušam te stvari odmisliti.

Ali obstaja možnost, da Phoenix plača zahtevano odškodnino Slovanu?
Verjetno je tudi to ena izmed opcij. Bomo videli, kaj se bo zgodilo.

Koliko zaslužite pri Tau Ceramici?
A moram na to vprašanje res odgovoriti? Hmm ... Tega raje ne bi povedal, bom pa dejal, da sem s plačo zadovoljen. Več pa ne nameravam povedati.

Žreb Evrolige je Tau Ceramico uvrstil v isto skupino kot Union Olimpijo ...
Tega sem bil zelo vesel, saj se bom lahko vrnil domov. Skupina je resnično nekoliko lažja kot ostale in menim, da ima Olimpija lepe možnosti, da se uvrsti v drugi del tekmovanja. Bo precej zanimivo, saj v večini klubov, ki so v tej skupini, igrajo Slovenci. Povsod bom domač.

 
 

V Phoenixu so mi obljubili, da bi bil drugi organizator igre za Stevom Nashem. Vendar ti lahko obljubijo marsikaj, nato pa ... Treba je iti počasi.

Goran Dragić

 
V Španiji ste že preživeli eno leto. Je težko za mladega igralca živeti stran od družine in prijateljev?
Na začetku je kar težko. Prva dva meseca sem imel težave, pozneje pa je bilo nekoliko lažje, saj sem imel tečaj španščine. Nato sem se lažje sporazumeval. Tudi s soigralci, čeprav v klubih precej pogovorov poteka v angleščini. Ampak to je treba sprejeti, saj je bila moja želja, da igram v tujini. To jemljem kot nekakšno šolo, čas za dozorevanje. Menim, da mi je kar uspelo.

Ima Goran Dragić dekle?
Trenutno sem samski (smeh).

Kakšno pa mora biti dekle, da je po vašem okusu?
Ne vem. Vsa dekleta so simpatična, vendar se morava značajsko ujeti. Zelo mi je všeč, če ima rada šport, vseeno pa mi je, ali je dekle svetlolaska, črnolaska ali rdečelaska. Pomemben je karakter.

Za košarko sem je odločil, ker sta jo, čeprav neprofesionalno, igrala njegova mati in oče. © Žurnal24

 
Imate veliko podporo družine? Oče je vaš velik navijač ...
Je, ja. Zelo je vesel, da mi stvari res tečejo kot po maslu. Družina mi je bila vseskozi v veliko oporo in vem, da njene podpore ne bom nikoli izgubil. To mi veliko pomeni. Oče je nekoč treniral nogomet, mama pa košarko. Tudi sam sem se najprej podil za nogometno žogo, nato pa sem zaradi poškodbe noge presedlal na košarko.

 

Nogometni navdušenec

Goran si z veseljem ogleda kak šport. Na EP v nogometu je navijal za Ruse, v finalu za Špance. Sicer pa je navijač Reala iz Madrida, od zdaj naprej morda tudi Alavesa.

Tudi mlajši brat je v tem športu ...
Je še zelo mlad. Že v tej sezoni je dobil kar nekaj priložnosti pri Slovanu, nato pa se je njegova minutaža zaradi spremembe trenerja nekoliko zmanjšala. Poznam ga in vem, da je zelo dober. Tudi on gre lahko po mojih stopinjah.

Kaj pa počnete v prostem času?

Ponavadi grem s prijatelji v kino ali na pijačo. Če imam več dni prosto, se dogovorimo tudi za kakšen tenis ali košarko. Čim bolj poskušam ta čas izkoristiti zase in za počitek. Precej časa prebijem v krogu družine.

Kaj pa nakupi po trgovinah?
Kar nekaj časa si vzamem za nakup oblek (smeh). Kadar utegnem, zaidem tudi v trgovine.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.