Šport > Košarka
8 ogledov

Real zmajem za slovo zadal najvišji poraz

Union Olimpija Real Madrid Evroliga dvorana Stožice Page Baynes Suarez Reyes
1/5
Anže Petkovšek
Na zadnji evropski tekmi letošnje sezone so košarkarji Uniona Olimpije visoko izgubili v Madridu proti Realu (60:91). Zmaji so letošnjo sezono Evrolige zaključili kot petouvrščena ekipa skupine A. Kot zadnji je s četrtkovo zmago nad Cantùjem iz skupine napredoval Fenerbahče.

Košarkarji Uniona Olimpije so s porazom na gostovanju v Madridu zaključili sezono v Evroligi. V desetih tekmah so zabeležili tri zmage - dvakrat proti Cantùju in enkrat proti Himkiju - ter bili sedemkrat poraženi.

Zmaji so Evroligo hkrati zaključili z najvišjim porazom v sezoni, kar pa ob dejstvu, da so v špansko prestolnico pripotovali z vsega desetimi igralci, niti ni presenetljivo. Manjkali so trije poškodovani tujci - Teemu Rannikko, Dominic Waters in Dylan Page, tako da je breme padlo na mlajše in tiste, ki v dosedanjem delu sezone niso bili v ospredju.

Prve minute in točke v Evroligi je tako dočakal tudi Emir Sulejmanović. Real tokrat ni imel težjega dela, oslabljena Olimpija pa se je favoritom uspešno upirala le v prvi četrtini, ki so jo gostitelji dobili z 22:17.

Begić med najboljšimi blokerji v zgodovini

Že ob polčasu je razlika znašala 21 točk, po zadnjem pisku sirene pa so se Ljubljančani morali sprijazniti z najvišjim porazom v tej sezoni. Pri Olimpiji je Aron Baynes dosegel 13 točk, dve manj pa je zbral Dino Murić.

Real, ki letos sodi med najmočnejše zasedbe v najelitnejšem tekmovanju, z zmaji ni imel nobenih težav. Omembe vreden dosežek je uspel slovenskemu reprezentantu v Realovem dresu Mirzi Begiću, ki se je vpisal med deset najboljših blokerjev v zgodovini Evrolige.

V naslednji sezoni Ljubljančani prvič po dvanajstih letih ne bodo imeli zagotovljenega mesta med evropsko klubsko elito, temveč si bodo morali to priigrati z uspešnimi igrami v ligi Aba. Slednja ima za Evroligo na voljo le dve mesti, eno je rezervirano za kvalifikacije za Evroligo, dve mesti pa vodita v evropski pokal.

Filipovski: "Občutili smo najvišji nivo"

"Čestitam Realu. Borili smo se z ekipo, ki se bo potegovala za prvo mesto v Evroligi. Gre za dobro moštvo z zelo hitrimi igralci," besede trenerja Olimpije Saše Filipovskega po tekmi v Madridu prenašajo španski mediji.

"Za tako mlado ekipo je bila to izjemna izkušnja, da je lahko občutila najvišji nivo Evrolige. In to smo nocoj lahko videli. Nismo odigrali najboljše tekme, ampak ostaja nam ta dobra izkušnja."

"Olimpija ekipa z veliko talenta"

Domači strateg Pablo Laso je po zmagi, s katero si je Real zagotovil prvo mesto v skupini, izpostavil dobre predstave v domači dvorani, ki so kraljevemu klubu pomagale do uvrstitve v Top 16, kjer jih med drugim čaka tudi CSKA Moskva z nekdanjim trenerjem Ettorejem Messino.

"Najbolj pomembno je bilo, da smo se uvrstili naprej iz skupine, kjer do zadnjega dne ni bil znan končni razplet," je po tekmi dejal Laso. "Naše predstave doma so nam pomagale, da smo si uvrstitev priigrali že tri tekme prej. S trdnostjo na domačih tekmah bo ekipa še rasla. Opravili smo delo. Olimpija je ekipa z veliko talenta, čeprav ji še manjka izkušenj."

Evroliga, skupina A, 10. kolo:

Fenerbahče Ülker : Mapooro Cantù 77:69 (18:22, 25:16, 17:17, 17:14)
McCalebb 19 točk, Onan in Savas 12, Bogdanović in Preldžić 10; Markoišvili 20, Cusin 16

BC Himki : Panathinaikos 78:77 (21:14, 25:25, 15:20, 17:18)
Planinić 16, Fridzon 13, Rivers 12; Lasme 19 in 8 skokov, Mačiulis in Banks 15

Real Madrid : Union Olimpija 91:60 (22:15, 26:12, 20:19, 23:14)
Carroll 17, Llull 14, Begić 11, 4 sk., 1 pod., 1 blok. in 1 as. v 17 min.; Baynes 13 in 8 sk., Murić 11, Blažič in Omić 9

Komentarjev 1
  • vico 19:59 14.december 2012.

    z tekmami ste pokazali karakter in srce tko da le tako naprej z dvignjeno glavo.