Šport > Košarka
21 ogledov

Realovci še sanjajo: prek Barçe v finale

Powell Hrjapa CSKA Moskva Olympiakos Olympiacos Evroliga Final 4 four London O2
1/21
Reuters
Real Madrid je dobil "El Clásico" proti Barceloni Regal na turnirju final 4 v Londonu in si po 18 letih zagotovil finalni zmenek z Olympiakosom (74:67). Branilci naslova so v O2 Areni že prej brez težav izločil CSKA Moskvo (69:52). Za lovoriko se bo v nedeljo tako pomeril slovenski reprezentant Mirza Begić, medtem ko bo Erazem Lorbek igral za tretje mesto.

Slovenska reprezentanta Erazem Lorbek in Mirza Begić sta oba kot člana prve peterke začela "El Clásico" med Barcelono Regalom in Realom Madridom. Katalonci so v zadnjem hipu v ekipo za tekmo uvrstili tudi poškodovanega avstralskega centra Nathana Jawaija. Po vodstvu Kataloncev je Nikola Mirotić po nekaj več kot treh minutah igre dosegel prvi koš za kraljevi klub in znižal na 3:4.

Ob prednosti Barcelone za pet (11:6) in trojkah Juana Carlosa Navarra ter Carlosa Suáreza, je trener belega baleta Pablo Laso vzel prvo minuto odmora. Blaugrana je s čvrsto obrambo in izjemnim košem kapetana Navarra ob osebni napaki ušla na sedem točk prednosti (16:9), ki jih je držala vse do konca prve četrtine.

Real se je v drugih desetih minutah razigral. Beli so rešetali mrežico Kataloncev z meti za tri točke, dvakrat je zadel Sergio Llull, po odgovoru Navarra pa bi lahko Real tudi prvič povedel, a jim ni uspelo. Z novo trojko, pod katero se je podpisal Sergio Rodríguez, je Real dobre tri minute pred polčasom le povedel (27:26). 

Prvi koš reprezentantov šele v drugem polčasu

Kraljevi klub je po odličnem samostojnem prodoru Rudyja Fernándeza ušel na +4 (33:29), kar je izzvalo tudi reakcijo Xavija Pascuala v obliki minute odmora. Real je na odmor kljb vsemu odšel z lepo prednostjo šestih točk, za kar je bil zaslužen Felipe Reyes, ki je zadel ob osebni napaki Joea Inglesa.

Begić je s prvima "slovenskima" točkama na tekmi odprl drugi polčas, ko je Real povedel že za osem točk. S polrazdalje je nato svoji prvi točki vpisal tudi Lorbek. Marcelinho Huertas je s svojo prvo trojko prebudil katalonske privržence v O2 Areni in Barço v 24. minuti približal na le točko zaostanka (40:41).

Dobre štiri minute pred koncem četrtine je na parket prvič stopil tudi Jawai, a je bil Avstralec več kot očitno nepripravljen za igro, ki jo je tudi kmalu zapustil. S trojko Huertasa je Barcelona dobro minuto pred koncem spet povedla za točko (49:48), Brazilec pa je iz poldvokoraka zadel za malce višje vodstvo pred začetkom odločilne zadnje četrtine.

Izjemen finiš Reala šokiral Barcelono

Barcelona je Realu nevarno ušla in s trojko Huertasa od table in samostojni ekshibiciji Šarunasa Jasikevičiusa z delnim izidom 5:0 vodila že za osem (56:48). Trojka Inglesa je Blaugrani prinesla tudi rekordnih devet točk naskoka dobrih sedem minut pred koncem tekme. Toda Real je odgovoril fantastično in z osmimi točkami brez odgovora spet povedel.

Spanoulis Law CSKA Moskva Olympiakos Olympiacos Evroliga Final 4 four London O2  | Avtor: EPA EPA
Jaycee Carroll je tri minute pred koncem dosegel šele prvi točki na tekmi, Reyes pa je strelski niz dve minuti pred koncem podaljšal že na verjetno ključnih 17:2. Huertas je zgrešil met za tri v enem zadnjih napadov, nato pa še podaril žogo realovcem s slabo podajo, kar je Kataloncem uničilo sanje o finalu, kraljevi klub pa se je veselil zmenka z zgodovino v finalu, ki bo prvi po kar 18 letih čakanja.

Nič od maščevanja: sprehod Olympiakosa

Ponovitev lanskoletnega finala, ki ga je v šokantni končnici presenetljivo dobil Olympiakos, je v londonski O2 Areni tokrat spet bolje začela CSKA Moskva. Rusi so povedli za štiri, nato pa so grški branilci naslova skupaj s svojimi glasnimi navijači v sicer precej prazni gromozanski dvorani ob Temzi začeli prevzemati pobudo.

Najkoristnejši igralec letošnje sezone Vassilis Spanoulis je z dvema prostima metoma povedel Olympiakos v vodstvo (16:15), ki je nato kljub zabijanju Nenada Krstića raslo vse do konca prve četrtine, katero so Grki dobili za sedem (24:17).

Po košu Pera Antića s polrazdalje in lahkem polaganju Acieja Lawa je Olympiakos v 14. minuti povedel že za rekordnih dvanajst točk (35:23), s košem in uspešnim prostim metom po osebni napaki pa je Grke na +13 odlepil nekdanji član Olimpije Giorgij Šermadini.

CSKA povsem brez idej

Prvi polčas se je zaključil z zgrešenim metom za tri točke Spanoulisa, zato so branilci naslova na odmor odšli z "le" dvanajstimi točkami naskoka (40:28). Olympiakos je tudi drugi polčas nadaljeval tam, kjer je končal prvega - z višanjem rekordne prednosti, ki je s trojko Kostasa Papanikolaouja v 23. minuti poskočila že na 17.

CSKA je imel v zadnji minuti tretje četrtine priložnost, da naskok Grkov po dolgem času zniža na manj kot deset točk, a je izvrstni Antić z dvema trojkama spet odlepil rdeče-bele, ki so še naprej zapravljali proste mete in vse ostale napade.

Vsak poskus CSKA je vedno znova naletel na odgovor aktualnih prvakov, ki so z izjemno moštveno predstavo tudi v zadnji četrtini povsem zasenčili nasprotnike, kjer je bil praktično edini razpoloženi košarkar zgolj Sonny Weems, medtem ko je bil srbski organizator igre Miloš Teodosić povsem odrezan od igre in ob petih točkah zbral vsega eno podajo.

Rusi so tako ostali brez maščevanja za lanskoletni poraz v Istanbulu, medtem ko bodo lahko izvrstni Grki v drugem zaporednem finalu ubranili krono, kar bi jim uspelo šele kot tretji ekipi v zadnjih 23 letih. Nazadnje je to uspelo Maccabiju (leta 2004 in 2005), še prej pa Jugoplastiki (1989 in 1990).

Evroliga, Final 4, polfinale:

CSKA Moskva : Olympiakos 52:69 (36:53, 28:40, 17:24)
Weems 13 točk, Hrjapa 11, Kaun in Jackson 7; Hines (10 skokov) in Antić 13, Spanoulis in Perperoglou 8  

Barcelona Regal : Real Madrid 67:74 (51:48, 33:39, 18:11)
Huertas 19, Tomić 18 in 12 sk., ... Lorbek 6 toč. in 5 sk. v 25 min.; Reyes 17, Llull 13, ... Begić 4 toč., 3 skok., 1 pod. in 1 blok. v 12 min. 

Finale:

Nedelja ob 20.45:
Olympiakos - Real Madrid

Za tretje mesto:

Nedelja ob 18.00:
CSKA Moskva - Barcelona Regal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.