Šport > Košarka
21 ogledov

Rekordni Lakovič pomahal zmajem v slovo

Lakovič Union Olimpija Galatasaray Boštjan Tacol
Union Olimpija je v 9. kolu Evrolige doživela poraz pri Galatasarayu in izgubila tudi teoretične možnosti za uvrstitev med Top 16 (59:80). Jaka Lakovič je z zadetim prostim metom v prvi četrtini postal tretji najboljši strelec v zgodovini Evrolige.

Košarkarji Uniona Olimpije so pri Galatasarayu v dvorani Abdi İpekçi dolgo časa držali stik z domačini, ki kljub skoraj šest tisoč glavi množici niso poleteli mimo Ljubljančanov. Čudežu, torej zmagi za deset točk, s katero bi zeleno-beli pred zadnjo tekmo v skupini D še vedno imeli možnosti za napredovanje, kljub temu niso bili niti blizu, Turki pa so se lahko veselili prve uvrstitve med Top 16 v zgodovini kluba.

Olimpijo je v prvem polčasu v igri držal predvsem nezaustavljivi Boris Rothbart, Turkom pa se ni uspevalo odlepiti na več kot nekaj točk prednosti. Slovenski reprezentančni kapetan Jaka Lakovič je pred tekmo potreboval le točko, da bi na večni evroligaški lestvici zasedel tretje mesto na listi strelcev, kar je nekdanjemu košarkarju Slovana, Krke, Panathinaikosa in Barcelone uspelo minuto in pol pred koncem prve četrtine, ko je zadel prvega od dveh prostih metov.

Lakovič je bil gonilna sila turškega naleta v tretji četrtini, na koncu katere je bilo na semaforju že 59:44. Igra zmajev je do konca tekme povsem razpadla, medtem ko so Turki serijsko zadevali za tri, Lakovič pa je s statističnim indeksom 21 na klop sedel ob ovacijah razigrane dvorane. Deon Thompson je bil na koncu tekme prvi strelec zmajev (21 točk) in praktično lastnoročno rešil še višji poraz Ljubljančanov, ki so pred zadnjo tekmo proti Unicsu (21. decembra v Stožicah) na dobri poti, da postanejo ena najslabših ekip v zgodovini Evrolige.

"Svojim fantom nimam česa očitati. Tri četrtine tekme proti mnogo boljšemu nasprotniku smo bili enakovredni. Normalno je, da je v določenem delu tekme igralcem zmanjkalo moči. Znova smo v tretji četrtini naredili preveč napak. Pohvale gredo mlademu Kastratiju za odlično predstavo, tudi centra sta danes dobro opravila svoje delo. Manj sem bil danes zadovoljen z branilci in njihovim strelskim učinkom," je po tekmi povedal Olimpijin trener Sašo Filipovski.

Evroliga, 9. kolo, skupina D:

Galatasaray : Union Olimpija 80:59 (59:44, 39:35, 18:16)
Lakovič 16 točk, Andrić in Aldemir 11; Thompson 21, Rothbart 18

Četrtek ob 17.00:
Unics Kazan – Asseco Prokom

Ob 20.45:
Montepaschi Siena – Barcelona

Lestvica: 1. Barcelona 16 točk*, 2. Siena 14*, 3. Kazan 13*, 4. Galatasaray 13* (+1), 5. Olimpija 10 (+1), 5. Prokom 9.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.