Šport > Košarka
19 ogledov

Rodman in Sabonis v hram slavnih

1/5
Žurnal24 main
Med drugimi bosta letos v košarkarski hram slavnih sprejeta tudi Dennis Rodman in Arvidas Sabonis. Ob njiju bo svoj prostor v Springfieldu dobilo še osem košarkarskih delavcev.

Košarkarski hram slavnih v ameriškem Springfieldu vsako leto sprejme nekdanje igralce in trenerje, ki so v zgodovini kraljice iger pustili globok pečat, v "razredu 2011" pa so Dennis Rodman, Chris Mullin, Arvidas Sabonis, Artis Gilmore, Tom Sanders, Teresa Edwards, Tara VanDerveer, Herb Magee, Tex Winter in Reece "Goose" Tatum.

Slovesni dogodek bo 12. avgusta v Springfieldu, "razred 2011" pa je pred nedeljsko finalno tekmo NCAA v Houstonu razkril predsednik hrama slavnih John Doleva.

Vsi letošnji povabljenci so zaznamovali svoje obdobje. Ekscentrični Rodman je eden najboljših obrambnih igralcev in skakalcev v zgodovini NBA, z Detroitom in Chicagom je petkrat slavil v ligi NBA. Mullin je večino svoje 16-letne igralske kariere igral za Golden State, zadnje tri sezone pa za Indiano. Trenutno je generalni menedžer zasedbe iz Oaklanda, bil pa je tudi član – košarkarski navdušenci so si v tem enotni – edinega pravega ameriškega sanjskega moštva s poletnih olimpijskih iger v Barceloni leta 1992.

Litovski velikan Sabonis, ki je pred kratkim obiskal tudi Slovenijo, je eden najboljših evropskih košarkarjev vseh časov, za Portland pa je igral od leta 1995 do 2003. V svojih vitrinah ima tudi tri olimpijska odličja: zlato z nekdanjo Sovjetsko zvezo in bronasti z Litvo. Gilmore je blestel v sedemdesetih in osemdesetih letih minulega stoletja, v svoji dolgoletni karieri pa je center Chicaga, San Antonia in Bostona šestkrat igral na tekmi zvezdnikov. Globoke sledi je pustil tudi v ligi ABA, igral pa je tudi za italijanski Fortitudo iz Bologne. Tom "Satch" Sanders je z Bostonom v šestdesetih letih minulega stoletja kar osemkrat zmagal v ligi NBA.

Med trenerskimi imeni je zagotovo najbolj znan Tex Winter. Oče tako imenovanega "trikotnika" je vselej veljal za košarkarskega inovatorja, njegov trenerski pogled je cenil predvsem sloviti strateg Phil Jackson. Herb Magee je znan trener v ameriški študentski košarki, Reece "Goose" Tatum pa je znan po svojih vragolijah v sloviti zasedbi Harlem Globetrotters.

V košarkarski hram slavnih sta vstopili tudi dve dami: Teresa Edwards je prva ameriška košarkarica, ki je petkrat igrala na olimpijskih igrah in na njih osvojila štiri kolajne zlatega in bronastega odličja. Tara VanDerveer je strokovno košarkarsko pot začela davnega 1978, trenutno pa je trenerka univerze Stanford.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.