Šport > Košarka
61 ogledov

Rondo kaznovan s skoraj 80.000 evri

rajon rondo george karl EPA
Vodstvo severnoameriške košarkarske lige je kaznovalo košarkarja moštva Sacramento Kings Rajona Ronda s plačilom kazni v višini 86.300 ameriških dolarjev (78.251 evrov).

Incident se je zgodil na prvenstveni tekmi, ki sta jo 3. decembra Sacramento Kings v vlogi gostitelja in Boston Celtics v vlogi gostujočega moštva odigrali v prestolnici Mehike Ciudad de Mexico. Tekmo so dobili Bostončani s 114:97. Čeprav so bili domače moštvo, pa so mehiški ljubitelji košarke očitno navijali za Boston, saj se je na tribunah trlo navijačev v zelenih majicah Celtics.

bill kennedy dwayne wade | Avtor: EPA EPA
Rondo je na tekmi polni emocij proti nekdanjemu moštvu moral predčasno s parketa, potem ko ga je sodnik v tretji četrtini poslal na klop zaradi dvojnega tehničnega prekrška. Kot se je kasneje izkazalo, je ob odhodu z igrišča zabrusil nekaj krepkih in kosmatih sodniku, tudi žaljivo oznako za geja, kar je ob naslovniku žaljivk slišal tudi pomočnik Ben Taylor. Zavore so popustile in Kennedy je tako postal tarča homofobnega izbruha užaljenega košarkarja. Tretji predstavnik na tekmi Bennie Adams je potrdil sovražno nastrojenost Ronda, ki so ga skušali umiriti moštveni kolegi, obvladali pa so ga šele klubski varnostniki.

Od Rondovih izjav so se ogradili in jih ostro obsodili predstavniki Sacramenta, tako predsednik Vivek Ranadive kot direktor Vlade Divac, ter vodstvo lige na čelu z Adamom Silverjem, ki je vzelo v bran sodniškega veterana, košarkarja pa nazadnje tudi kaznovalo. Rondo je tako postal tretji košarkar v zgodovini severnoameriške košarke, ki bo moral plačati kazen zaradi izraženega sovraštva do istospolnih oseb ter prvi, ki so ga zaradi homofobije suspendirali za eno tekmo.

"Ponosen sem, da sem sodnik v ligi NBA in da sem gej. Sem eden od tistih, ki so odkrito spregovorili o svoji spolni usmerjenosti ter s tem poslali sporočilo vsem mladim ženskam in moškim v športu, da se ne smejo zaradi drugih počutiti osramočene, le zavoljo tega, kar so," je v pogovoru za Yahoo Sports odkrito o svoji homoseksualnosti spregovoril sodnik Kennedy.

Rondo se je po incidentu skušal opravičiti prek Twitterja, češ da njegove izjave na tekmi v ničemer ne odražajo njegovih občutkov do LGBT skupnosti ter da ni želel užaliti nikogar. "Moje izjave so bile posledica užaljenosti ter čustev in pika," je zapisal Rondo.

Devetinštiridesetletni Kennedy, ki je v 18 sezonah sodil na več kot tisoč tekmah v ligi NBA v rednem delu in v končnicah ter je bil sodnik tudi na poletnih olimpijskih igrah leta 2012 v Londonu, je šele drugi sodnik v ligi NBA, ki je odkrito priznal, da je gej. Prva je bila Violet Palmer, ki je svojo istospolno umerjenost razkrila lani ob poroki z dolgoletno partnerko Tanyo Stine.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.