Šport > Košarka
20 ogledov

Rupnik rešil Slovan iz Podna

Četrtfinale EP 2011 Slovenija-Španija EPA
V soboto se je začela nova sezona košarkarske lige Telemach. Favorizirani Geoplin Slovan je stežka preskočil LTHcast Mercator (79:76), Elektra Šoštanj je doma premagala Rogaško Crystal (69:46), Hopsi Polzela so za štiri točke ugnali Maribor Messer (80:76), Šentjur pa je bil boljši od Parkljev (97:66).

Košarkarji iz Škofje Loke so bili na pragu velikega presenečenja, saj so proti favoriziranemu Geoplinu Slovanu odigrali hrabro in zavzeto tekmo, ki jo je na koncu v korist Slovana odločil mladi slovenski reprezentant Luka Rupnik.

Ločani so že na začetku tekme pokazali, da se pod vodstvom stratega Luke Bassina ne bodo ustrašili tekmeca iz prestolnice. Hitro so povedli s 13:4 in prednost držali vse do začetka druge četrtine. Od tu dalje je bila tekma sila izenačena in nobena ekipa si ni priigrala več kot koša ali dveh prednosti.

Tako je odločitev o zmagovalcu padla šele v zadnjih minutah. Pri izenačenju na 71 v 38. minuti je Rupnik zadel trojko, ko je Blaž Mahkovic 46 sekund pred zaključkom izenačil rezultat na 76:76, pa je na sceno znova stopil 18-letni Rupnik in pokopal upe gostiteljev.

Mahkovic je bil s 27 točkami najboljši strelec tekme, na drugi strani pa je Rupnik zbral 15 točk in 7 podaj, Ante Džugum in Marko Pajič sta vknjižila po 19 točk, Dejan Čigoja jih je dosegel 12, Luka Grum pa enajst. Ostali igralci Geoplina Slovana so skupaj zbrali tri točke.

V drugem krogu bodo Ločani gostovali v Mariboru, Ljubljančane pa že v torek čaka obračun s Heliosom v dvorani Komunalnega centra v Domžalah.

Tudi Maribor blizu presenečenja

Mariborčanom bi v uvodnem dvoboju lige Telemach po zaslugi razpoloženega Ilije Zolotića skoraj uspelo presenetiti Hopse s Polzele, a so gostitelji v ključnih sekundah tekme le zadržali mirno roko in slavili zmago s štirimi točkami prednosti.

Prvo četrtino so dobili gostje, nato pa so se domači le zbrali in na polčas odšli s prednostjo sedmih točk. V prvem delu je pri domačih blestel predvsem Dejan Hohler. A Mariborčani kljub zaostanku desetih točk ob koncu tretje četrtine niso popuščali. Razigrala sta se Zolotič in Matjaž Mikluš, 14 sekund pred koncem pa je Saša Mučič z dvema prostima metoma goste pripeljal le na dve točki razlike.

A domači so zadržali mirne živce, Andrej Podvršnik pa je z dvema uspešnim prostima metoma domačim zagotovil prvo zmago v sezoni. Pri gostiteljih sta bila na koncu s po 14 točkami najboljša Hohler in Miha Vašl, pri gostih pa je Zolotič zbral 23 točk in 10 skokov (indeks 24).

Hopsi bodo v drugem krogu prihodnjo soboto ob 20. uri gostovali pri Elektri Esotech, Mariborčani pa dan kasneje ob 19.30 gostijo LTHcast Mercator.

Novinci brez možnosti

Elektra je v uvodnem krogu lige novincem iz Rogaške pokazala, kako bo potrebno igrati za obstanek v ligi. Šoštanjčani so vodili vso tekmo, izdatno prednost pa so si priigrali v tretji četrtini.

Domači so v uvodni tretjini novincem v ligi pobegnili za točko, že ob polčasu pa za štiri. Pri domačih je bil v uvodnih desetih minutah najbolj razpoložen Žiga Zagorc z devetimi točkami, nato pa se mu je v nadaljevanju nekoliko ustavilo. Pri gostih je dobro metal Semir Smajlovič, ki je tekmo končal s 13 točkami.

V drugem polčasu se je pri domačih spet razigral Zagorc, Elektra pa je v 27. minuti vodila že za 11 točk. Domačini so do konca razliko le še višali, goste v zadnji četrtini nadigrali s 16:4 in zasluženo slavili zmago na uvodnem dvoboju. Zagorc je tekmo končal s 15 točkami.

Rogaška Crystal bo prihodnjo soboto ob 19. uri gostila Parklje, k Elektri isti dan uro kasneje prihajajo Hopsi s Polzele.

Začeli tako, kot so končali

Košarkarji Šentjurja in Parkljev so novo sezone lige Telemach začeli enako, kot so končali prejšnjo. Šentjurčani z zmago, Ljubljančani pa s porazom, katerih so v zadnjem letu že kar vajeni. Sezono 2010/11 so namreč končali z izkupičkom 1-19.

Tokratni obračun je bil praktično odločen že po uvodnih desetih minutah igre, v katerih so si gostitelji priigrali 15 točk naskoka. Četudi so gostje naslednji dve četrtini dobili, pa se niso bistveno približali; po 30 minutah je bil izid 63:51. V zadnjih desetih minutah je Šentjur znova stopil na plin, dobil ta del igre s 34:15, in zasluženo prišel do prvih dveh točk.

Domači center Travis Nelson je izstopal s 16 točkami in 13 skoki, drugi Američan pri Šentjurju, branilec Patrick Rembert pa je ob 13 točkah podelil še 13 podaj. Igor Marić je bil najboljši strelec tekme z 19 točkami, eno manj ob petih asistencah pa je zbral Ivan Držić. Pri Parkljih je bil najboljši Esmir Rizvić (15 točk, 12 skokov).

V drugem krogu lige Telemach bo Šentjur že v sredo gostoval pri Zlatorogu, Parklji pa bodo naslednjo soboto igrali pri novincu Rogaški Crystal.

Liga Telemach, 1. kolo:

LTHcast Mercator : Geoplin Slovan 76:79 (20:20, 36:33, 57:55)
Elektra Šoštanj
: Rogaška Crystal 69:46 (16:15, 31:27, 53:42)
Hopsi Polzela
: Maribor Messer 80:76 (17:20, 40:33, 64:54)
Šentjur : Parklji 97:66 (26:11, 42:28, 63:51)

Sobota, 26. novembra:
Helios Domžale - Zlatorog

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 19:52 15.oktober 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.