Šport > Košarka
3 ogledov

S prihodom Ilievskega nisem imel nič

Žurnal24 main
Peter Vilfan je v drugem delu velikega intervjuja govoril o Vladu Ilievskem, odhodu Marka Miliča in možnostih slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu na Poljskem.
 
 

Majhni smo, ampak imejmo "jajca" in pojdimo tja ter recimo, da smo prišli po dober rezultat.

Peter Vilfan

 
Zoran Janković, župan Ljubljane, napoveduje, da bo Olimpija, ko bo zgrajena dvorana v Stožicah, zaigrala na zaključnem turnirju Evrolige. Je to mogoče?
Nič ni nemogoče. Ljubljanski župan je ob tem, da je izjemen optimist, tudi velik delavec in motivator. Ko se za nekaj odloči, to tudi stori. Mi smo ta projekt že predstavili Jordiju Bertomeju (direktor Evrolige, op. p.), ki ni imel nič proti. Dal nam je le nekaj nasvetov in smernic. Zaradi zadnjih, ne najboljših rezultatov Olimpije je ta zadeva morda malce zamrla. Ni pa izključeno, da se bo jeseni, ko bo ekipa sestavljena, ta zadeva obnovila in da se gre v "akcijo". Nič ni neizvedljivo, in tako kot sem že rekel, s tem županom si upam napovedati marsikaj.

 

Preberite še:

Prvi del intervjuja s Petrom Vilfanom

K Olimpiji sta že prišli prvi dve okrepitvi, Edin Bavčić in Dušan Džordžević. Ju poznate?
Da, poznam oba igralca. Ne bom rekel, da sem si ogledal veliko njunih tekem. Tako kot je rekel Zdovc, sta to dva igralca, ki sta predvidena kot zelo dobra igralca v menjavi. Torej ne kot nosilca igre, a če bosta igrala dobro, nihče ne izključuje možnosti, da bi prevzela tudi to vlogo. Kar se tiče ostalih prihodov, je še vse odprto. Vse pa bo odvisno od tega, koliko denarja bo na razpolago. Za zdaj je sicer tako, da proračun, ki naj bi bil zelo zmanjšan, še ni čisto določen in marsikaj se še lahko spremeni.

Vilfan pravi, da proračun Olimpije še ni dokončno določen. © Lojze Grčman

 
Kmalu po Zdovčevem prihodu je iz kluba odšel Milič, legenda in ljubljenec navijačev. Po določenem času se je izkazalo, da to vendarle ni bila tako slaba poteza.
V karieri posameznega igralca pogosto prihaja do takih stvari. Milič je igralec, ki ga je imelo slovensko občinstvo rado. A vsi imamo rok trajanja. Vsi pridemo v položaj, ko moramo začeti razmišljati o drugih stvareh. Ta odločitev je zame pravilna, saj jo je sprejel Zdovc skupaj z upravnim odborom. Sem pa proti temu, da se zadeve urejajo tako, kot se je uredila ta. Vse skupaj se je namreč uredilo nespretno. Po drugi strani pa je tako, da je Marko Milič profesionalec in je zato plačan. V svetu pa je tako, da ko rečejo nekemu igralcu, tudi slovenskemu, da ni več dober in ga odslovijo, to vsi sprejmejo povsem normalno. To je profesionalnost.

 
 

Upam, da je Jure v svoji glavi razčistil in da ima sliko. Pa kakršnokoli sliko že ima, naj jo pelje in poskuša uresničiti.

Peter Vilfan

 
Med sezono je odšel tudi vaš zet Vlado Ilievski. Po medijih in raznih forumih se je pisalo, da ste imeli veliko vpliva na njegov prihod v Ljubljano. Je to res?
Ne, to ni res. Jaz sem sodeloval v pogovorih za prihod Golubovića, Rudeža, Klobučarja. Zelo intenzivno sem se pogovarjal tudi z Brezcem, s katerim se na koncu nismo dogovorili. Sem se pa absolutno umaknil iz pogovorov z Ilievskim. Takrat ko je on prišel, sem bil jaz na Kitajskem. So se pa takoj začele razne zgodbe in povezave, to je značilno še posebej za Slovenijo. Rad pa bi povedal, da so bili slovensko občinstvo in tudi novinarji do Ilievskega izjemno nepošteni. Tega si ni zaslužil. Igral je skoraj 40 minut na tekmo, spremenil je svoj način igre. Na žalost pa sta očitno ta najina povezava in takraten položaj pripeljala do tega, da je on izpadel grešni kozel. Igral je tudi poškodovan. To poškodbo pa vleče še danes. Sicer razumem navijače in njihovo razočaranje, njihovo pravico, da pridejo na tekmo in stresejo svoj bes, ampak ni bilo čisto korektno.

Vilfan ne ve, ali se bo Vlado Ilievski vrnil v Ljubljano. © IFP

 
Kljub besu navijačev pa je res tudi to, da zanj praktično ni bilo prave menjave.
Res je. S kom pa naj bi ga Džikić menjal? Ko je odšel iz igre, pa nismo mogli igrati. Najlepša potrditev tega, kakšen igralec je Ilievski, je prišla 20. decembra, ko je poklical Duško Ivanović (trener Tau Ceramice, op. p.), ki je znan po tem, da točno ve, kaj in koga hoče. Takrat je rekel, da Ilievskega hoče in potrebuje, vendar takoj. Zaradi njega je odpustil nekega drugega igralca. Tako da je bil ta poziv Tau Ceramice nekako dokaz, da je Ilievski dober igralec in ne tak, kot so ga hoteli nekateri prikazati.

Morda veste, se bo Ilievski zdaj vrnil v Ljubljano?
Ne vem. Sicer smo v rednih stikih. Tudi tokrat pa se bom umaknil iz vseh razprav o njegovi prihodnosti, kar sem povedal tudi njemu, kajti želim si imeti dober odnos s svojim zetom, hčerko in svojimi vnuki. V njegovo odločitev se ne bom vtikal, pa če to ljudje verjamejo ali ne. Tisto, za kar se bo odločil, pa bom sprejel in tako bo.

Še malo na reprezentanco. Po dolgih letih so zbrani vsi najboljši. Realno pričakujemo medaljo?
Super, da so zbrani vsi najboljši. Škoda le, da manjka Nesterović, a njemu nimamo česa očitati, ker je reprezentanci dal veliko. Imeli bomo torej vse najboljše, kar jih imamo. To se bo zgodilo prvič. Veliko pa bo odvisno od tega, kako fantje razmišljajo. Eno je, ko rečejo, da bodo prišli in dali vse od sebe. Zdaj pa bomo videli, ali se bo to izšlo. Če se bo, potem lahko pričakujemo sijajno jesen. Jaz upam in se nagibam k temu, da bo to košarkarska evforija.

 
 

Lahko pa tekmo izgubiš mimogrede, ker je kandidatov za medalje res veliko. Ampak navijači bodo to razumeli. Raje bodo imeli, da si hraber, da vse narediš za končni cilj.

Peter Vilfan

 
Košarkarji sami napovedujejo boj za kolajne. Je prav, da so tako optimistični?
Prav je. Jaz sem vedno govoril, da smo mi vsa ta leta delali napako, ko smo se, čeprav nismo imeli slabe ekipe, zadovoljili že z uvrstitvijo na EP. To je sicer res, toda jaz pravim, če greš na evropsko prvenstvo, moraš reči, da boš osvojil medaljo. Na prvenstvu pa narediš čisto vse, da bi to dosegel. Lahko pa tekmo izgubiš mimogrede, ker je kandidatov za medalje res veliko. Ampak navijači bodo to razumeli. Raje bodo imeli, da si hraber, da vse narediš za končni cilj. Znali bodo namreč oceniti, ali smo res vse naredili za zmago, pa tudi če kakšno tekmo izgubimo v zadnji sekundi, kot pa da gremo tja in se že vnaprej predamo. Ne, bodimo hrabri. Majhni smo, ampak imejmo jajca in pojdimo tja ter recimo, da smo prišli po dober rezultat. Jaz vedno rečem: Če poginemo, poginimo gosposko.

 

Preberite še:

Prvi del intervjuja s Petrom Vilfanom

V reprezentanci so resnično sami zvezdniki, kaj svetujete Zdovcu, da jih spravi v celoto?
Nič mu ne bi svetoval. Upam, da je Jure v svoji glavi razčistil in da ima sliko. Pa kakršnokoli sliko že ima, naj jo pelje in poskuša uresničiti. Če jo bo namreč zdaj v teh dveh mesecih priprav malo začel spreminjati, to ne bo dobro. Igralci morajo začutiti, da njihov vodja ve, kaj hoče, in da bo to peljal, pa če se oni na glavo postavijo. S tem sicer prevzameš veliko odgovornost, ampak drugače ne gre. Položaj selektorja reprezentance pač nosi tako veliko odgovornost. In sam si naj postavi in začrta pot ter jo izpelje do konca. To je moj nasvet.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.