Šport > Košarka
13 ogledov

S Putinom o Južnem toku

Slovenski premier Borut Pahor (tretji z desne) se je skupaj z drugimi voditelji Žurnal24 main
Premier Pahor se je v Gdansku udeležil slovesnosti ob 70. obletnici začetka druge svetovne vojne, o Južnem toku pa se bosta ponovno pogovarjala že v septembru.

Pri projektu dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo ostaja več odprtih  vprašanj. Pogajalski skupini se bosta zaradi hitrejšega reševanja teh vprašanj ponovno srečali še v septembru in jih skušali rešiti, je po svojem prvem srečanj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom  povedal slovenski premier Borut Pahor.

Vprašanja bosta tudi sama preučila, ponovno pa bi se lahko srečala, ko bo seznam odprtih vprašanj bolj ali manj rešen, je še povedal Pahor, o podrobnostih pa ni želel govoriti. Spomnil je sicer še na mandat državnega zbora, da naj bo skupno podjetje ustanovljeno v Sloveniji in da mora imeti v njem slovenska država vsaj 50-odstotni delež.

Mir ni samoumeven
Pred odhodom na Poljsko je Pahor danes ocenil, da vse prepogosto pozabljamo, da je evropska ideja in z njo polmilijardna evropska skupnost, katere del je tudi Slovenija, utemeljena "na izkušnji, da mir ni samoumeven in da si je treba zanj prizadevati".

Srečanje s Kosorjevo

Pahor je napovedal, da današnje srečanje s hrvaško kolegico Kosorjevo pomeni "nadaljevanje procesa poglobitve zaupanja med državama".

S Putinom o Južnem toku
Ob robu slovesnosti ima slovenski premier predvidenih več dvostranskih srečanj. Zvečer se bo tako prvič sestal z ruskim premierjem Putinom, osrednjo pozornost pa naj bi namenila sporazumu o gradnji dela plinovoda Južni tok skozi Slovenijo.

Pahor je prejšnji teden napovedal, da je Slovenija blizu podpisu sporazuma. Skupini slovenskega ministrstva za gospodarstvo ter ruske družbe Gazprom in ruskega ministrstva za energijo sta prejšnji teden v dobršni meri poenotili besedilo posebnega protokola o davčnih vprašanjih, vendar bo treba nekatere določbe še uskladiti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.