Šport > Košarka
26 ogledov

S splitsko košarko v srcu

Ratko Tvrdić nekoč Žurnal24 main
Starejši ljubitelji košarke se z nostalgijo spominjajo košarkarskih igralcev iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, le redko se med največje pozabi uvrstiti igralca Jugoplastike Ratka Tvrdića.
 

Lovorike - Jugoplastika

Državni naslov: 1971, 1977
Pokalni naslov: 1972, 1974, 1977
Naslov v pokalu Radivoja Koraća: 1976, 1977.

Prva zlata generacija
Splitsko košarko sta v preteklosti zaznamovali dve generaciji. Ob koncu osemdesetih in na začetku devetdesetih sta Toni Kukoč in Dino Radja s soigralci trikrat stopila na vrh Evrope, temelji za te uspehe pa so bili položeni že v prejšnjem desetletju. Za "žute", ki so leta 1971 in 1977 v izjemno močni jugoslovanski ligi osvojili dva naslova državnih prvakov, je takrat igral tudi Ratko Tvrdić . "V Splitu sem nastopal s takšnimi igralci, kot so Petar Skansi, Zdenko Prug, Damir Šolman in Željko Jerkov. Bili smo homogena ekipa, poznalo pa se je, da smo kar nekaj let igrali skupaj. To je trajalo 10, 12 let. Zdaj se to ne dogaja več. Igralci prehitro zapuščajo svoje klube," je pojasnil Tvrdić.

Ratko Tvrdić danes © Saša Despot

 
Svetovni prvak
Tvrdićevi najlepši spomini so povezani z igranjem za izbrano vrsto nekdanje države. "Od takrat je minilo precej let, vendar se svojih nastopov za reprezentanco Jugoslavije dobro spominjam. Dosegli smo odlične rezutate, ki so jih ljudje sprejeli izjemno . Bili smo dobro vodeni, imeli pa smo tudi pravo vzdušje v ekipah. Najpomembneje pa je, da smo igrali lepo košarko."

Posebno mesto ima za Tvrdića svetovno prvenstvo v Ljubljani, kjer je osvojil zlato odličje. "Svetovno prvenstvo v Ljubljani je za vselej spremenilo košarko v nekdanji državi. Tu je bilo vzpostavljeno izjemno vzdušje, ki je jugoslovansko reprezentanco nato popeljalo še do številnih lovorik. Sicer se je vzpon jugoslovanske košarke začel že z generacijo, ki sta jo pred nami vodila Ivo Daneu in Radivoje Korać, za nami pa je prišlo še kar nekaj izjemnih igralcev."

 

Lovorike - reprezentanca

Zlato: SP 1970, EP 1973, EP 1975
Srebro: SP 1967, EP 1969, SP 1974.

S turnirjem v Ljubljani je povezana tudi manj prijetna zgodba: "Na prvenstvu je umrl Trajko Rajković. To je bil tragičen dogodek, ki ga ne znamo pojasniti. Odpovedalo naj bi mu srce. Napori, pritisk, stres in veliko veselje ob našem uspehu so bili zanj očitno preveč. Ne vem, ali je bilo to zaradi navdušenja ali česa drugega, doživel je srčno kap in na žalost umrl."

Ljubezen ostaja
Tudi po koncu igralske kariere je Tvrdić ostal zvest svojim koreninam. Vse do zdaj je bil dejaven udeleženec dogajanj v splitski košarki, v nekdanji Jugoplastiki je opravljal tudi več funkcij. V zadnjem času ga najbolj moti dejstvo, da ima Cibona nastop v Evroligi zagotovljen, drugi hrvaški klubi pa si tega ne morejo zagotoviti niti z naslovom prvaka. "To je povsem uničilo hrvaško košarko," meni Tvrdić.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.