Šport > Košarka
7 ogledov

Sedmina Slovencem

slovenija litva begić navijači
1/13
EPA
Slovenski košarkarji so po uspehu proti Srbiji (72:68) osvojili končno 7. mesto na evropskem prvenstvu v Litvi. Na dvoletno pavzo glede uradnih tekem tako Slovenci odhajajo z zmago. V tekmi za peto mesto je Litva ugnala Grčijo (73:69).

Četa Božidarja Maljkovića je v tekmo, ki pravzaprav nobeni od reprezentanc ni pomenila ravno veliko, krenila precej bolje kot oslabljena srbska izbrana vrsta. Ta je namreč nastopila brez poškodovanih Milenka Tepića, Aleksandra Rašića in Nenada Krstića. Slovenci so tako po minuti in pol igre vodili z 9:2, po dobrih treh minutah pa 14:4. A tu se je, kot tolikokrat na EP v Litvi, slovenski voz ustavil. Ob koncu prve četrtine so tako Srbi celo povedli, a je z dvema zaporednima trojkama tehtnico v slovensko korist nagnil Sašo Ožbolt, za 27:20 pa je atraktivno zabil Edo Murić. Sredi druge četrtine so si Slovenci sicer priigrali že 12 točk prednosti, a so po nekaj slabših napadih ob glavnem odmoru vodili le še s 44:39.

Zgodba se je ponovila tudi v drugem polčasu. Najprej se razigral Goran Dragić, ki je deset točk od skupno 21 dosegel v tretji četrtini, slovenski košarkarji pa so pred zadnjimi desetimi minutami vodili s 64:51. A ko je vse kazalo, da imajo igralci v zeleno-belih dresih vse pod nadzorom, so spet nastopile črne minute. Prvo točko za Slovenijo v zadnji četrtini je namreč starejši od bratov Dragić dosegel šele dve minuti in pol pred zadnjim piskom sirene, Srbi pa so v naslednjem napadu povedli šele drugič na tekmi (66:65). S trojko kapetana Jake Lakoviča, ki je tokrat za tri točke zadel pet metov iz šestih poskusov, in košem Erazma Lorbka so fantje iz sončne strani Alp naposled le zmagali.

Litovci so na tekmi sicer še enkrat dokazali, kako priljubljena je košarka v tej državi. Dvoboj za sedmo mesto je tako privabil okoli pet tisoč gledalcev, med njimi je bilo tudi stoterica slovenskih navijačev.


Izjave po tekmi:

Zoran Dragić, igralec Slovenije:
"Tokrat se je videlo, da smo bili bolj sproščeni. Danes smo dokazali, da lahko igramo z vsakim, če igramo sproščeno. Srbiji se je morda poznalo, da so včeraj izgubili z Grki, malce bolj ležerno so krenili v dvoboj. Zadovoljen sem, da smo prvenstvo končali z zmago. Zdaj nas čaka EP 2013, ki bo popolnoma druga zgodba."

Goran Dragić, igralec Slovenije:
"Zbrali smo se. V garderobi smo si dejali, da smo trdo delali dva meseca in pol, ter da moramo biti pošteni do sebe in trenerjev. Dogovorili smo se, da bomo tudi proti Srbiji igrali korektno. Vesel sem, da smo zmagali, a še vedno ostaja grenak priokus, saj evropsko prvenstvo ni bilo uspešno."

Jaka Lakovič, kapetan Slovenije:
"Lepo je tekmovanje zaključiti z zmago, čeprav tekma ni imela velikega pomena. Meni je najpomembneje, da je ekipa ostala skupaj. Odigrali smo stoodstotno profesionalno. To je najlepša reč dneva. Tudi prvenstva. Neuspehi se dogajajo, a ekipa je le ena. Tokrat smo zdržali skupaj tudi ob neuspehu."

Božidar Maljković, selektor Slovenije:
"Tovrstne tekme so naporne, saj se je težko ustrezno motivirati. Fiba bi morala razmisliti, ali so sploh potrebne. Tako Slovenija kot Srbija sta pokazali maksimum, ki sta ga sposobni dati v takšnih okoliščinah. Najbolj pomembno je, da ste videli, koliko talenta imata obe moštvi, ter da se nihče od igralcev ni poškodoval."

Dušan Ivković, selektor Srbije:
"Želeli smo bolje kontolirati tekmo. Preslabo smo krenili v dvoboj, a na koncu smo imeli tudi možnost za zmago. A navsezadnje je bila Slovenija tokrat boljša in je zasluženo zmagala."

Evropsko prvenstvo, za razvrstitev od 5. do 8. mesta:

Za 7. mesto:
Slovenija : Srbija 72:68 (27:20, 44:39, 64:51)
G. Dragić 21, Lakovič 15, Ožbolt 9; Perović 13, Bjelica, Savanović in Mačvan 12

Za 5. mesto:
Litva : Grčija 73:69 (14:20, 32:37, 56:48)
Pocius 13, Songaila 12, Kalnietis 11; Calathes 16, Koufos 14

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.