Šport > Košarka
15 ogledov

Selektor Sagadin "kot buldog" po kolajno

Sagadin Helios Domžale Krka liga ABA ABA
Zmago Sagadin je tudi uradno sedel na klop reprezentance do 20 let, ki jo bo vodil na domačem prvenstvu. Na prejšnjih EP je Slovenija že osvojila dve zlati, srebrno in bronasto kolajno, tudi tokrat pa bo iskala pot na zmagovalni oder.

"Za vodenje reprezentance do 20 let sem se odločil iz več razlogov. Gre za to, da je prvenstvo v Sloveniji, v Domžalah, kjer trenutno tudi delujem. V reprezentanci bodo vsekakor trije ali štirje moji fantje," je na sredini novinarski konferenci razlagal novi selektor mlade reprezentance Zmago Sagadin. "Že prej sem tudi trdil, da je v vsaki generaciji, v vsakem letniku skupina igralcev, ki lahko postanejo vrhunski košarkarji evropskega kova. Seveda jih nimamo toliko kot jih imajo večje in bogatejše države, a imajo vsaj deseterico z vrhunskim potencialom. Verjamem, da je tudi generacija do 20 let sposobna marsikaj doseči," je svojo odločitev pojasnil izkušeni trener in dodal:

"V zadnjih letih res nismo bili v vrhu, ta ista ekipa je bila na mladinskem EP deseta, lani pa je nakaj teh košarkarjev že sodelovalo na EP v Bilbau in osvojilo 11. mesto. To ni daleč od vrha, hkrati pa tudi ni vrhunski rezultat. Verjamem, da lahko zdaj izkoristimo domač teren, uveljavimo skupino mladih igralcev, dokažemo, da se lahko kosamo z najboljšimi v Evropi in dosežemo vrhunski rezultat. Naslednje leto bo nekaj teh košarkarjev verjetno že del članske ekipe, ki bo igrala na EP v Sloveniji, čez nekaj let pa bo okostje te izbrane vrste tudi okostje A reprezentance. Menim, da bi lahko ta generacija počasi zamenjala tisto, ki odhaja. Po mojem mnenju kakšnega hudega padca v kakovosti ne bo. Skušal bom k temu dodati svoj delež."

Namesto v morju kopanje v lastnem znoju

Sagadin sicer zaradi kroničnih zdravstvenih težav ne namerava dolgo ostati na klopi izbrane vrste mlajših članov: "Ne bom se angažiral dolgoročno ali srednjeročno. Pomagal bom le dva meseca, po 22. juliju bom končal s tem delom. Težko namreč zdržim celotno sezono v klubu in nato še v izbrani vrsti. Namesto, da bi poleti užival v soncu, morju, svobodi, se bom kopal v lastnem znoju. Delo sem sprejel, ker verjamem, da lahko nekaj naredim. Imeli naj bi vse pogoje, da se dobro pripravimo in naredimo vrhunski rezultat. Kam sodimo, ne vem. Šele danes sem dobil kopico DVD-jev iz prejšnjih prvenstev. V naslednjih dneh si jih bom ogledal in tako poskušal dobiti vpogled v kakovost te generacije."

Zanima nas kolajna

In kakšne cilje si je po prevzemu funkcije zastavil trenutni trener Heliosa? "Na vsak način nas zanima kolajna. Ta reprezentanca se mora na domačem igrišču spustiti v boj za zmagovalni oder. Če v to ne bi bil prepričan, se ne bi odločil za to funkcijo. To, da bi izgubil celotno poletje in bil na koncu deseti, mi ne pade niti na kraj pameti," je bil odločen Sagadin.

Ker pred letošnjo sezono kar nekaj časa ni deloval v Sloveniji, vseh kandidatov za izbrano vrsto še ne pozna dobro. Zato bosta v mesecu maju organizirana dva treninga in testiranje, 26. maja pa se bodo začele priprave. Skupno bodo košarkarji imeli 41 delovnih dni, 63 treningov in 11 pripravljalnih tekem.

"Pripravljeni bomo pričakali 12. julij, ko se začne EP. Imam znanje, imam izkušnje. Sem kot buldog, ko nekaj zgrabi, to tudi drži. Ko so mi pred meseci prvič omenili to delo, sem odvrnil, da niso normalni in da ne bo žrtvoval dopusta. Kasneje sem o tem bolj razmislil in pristal. Na zvezi želijo vse najboljše za košarko in želijo stopnjevanje atmosfere pred vrhuncem, ki bo naslednje leto z EP 2013. Ta reprezentanca je pomemben člen za naslednja leta. Preprosto se mora ustvariti neka skupina igralcev, ki bo pokazala, da se lahko nanjo v prihodnosti računa in bo zamenjala sedanjo člansko generacijo. V te fante verjamem!« pravi novi selektor.

Omić v prednosti, pomočnik Damjanovič

Kot pred vsakim tekmovanjem se pojavlja vprašanje, kdo bo zapolnil mesto naturaliziranega igralca. "Prednost ima vsekakor Alen Omić, kar pa se tiče ostalih pa sem na seznam zapisal okoli 30 igralcev. Nekaj je poškodb, ostali pa bodo testirani. Sicer obstaja šest ali sedem košarkarjev, ki imajo mesto zagotovljeno zaradi lanskih nastopov v reprezentanci in zaradi uspešnega igranja v tej sezoni. Ostali si bodo morali še izboriti mesto. O imenih še ne bi govoril," je povedal Sagadin, ki si je prvega pomočnika že izbral, o drugem pa se bo odločil v naslednjih dneh.

zlatorog laško hemofarm omić | Avtor: ABA ABA
"Več ali manj je jasno, da bo eden izmed pomočnikov Dalibor Damjanovič, ki je moj pomočnik tudi pri Heliosu. Tudi on dela s skupino igralcev, ki so v Domžalah, tudi lani je bil že pomočnik, to generacijo pa je kot trener vodil tudi v mladinski konkurenci. Veliko bolje kot jaz pozna te fante. Je idealen izbor. Za drugega pomočnika se pogovarjam s kandidati, več pa bo znano v nekaj dneh."

Slovenija dvakrat na vrhu Evrope

Slovenska izbrana vrsta mlajših članov je v dvajsetletni zgodovini slovenskih reprezentanc dvakrat osvojila naslov prvaka (2000, 2004), enkrat drugo mesto (1998) in enkrat tretje (2006), tretjič pa bo nastopila na EP v Sloveniji. Leta 2007 je bilo EP do 20 let v Novi Gorici in Gorici, pred 18 leti pa v Mariboru, Postojni in Ljubljani.

Slovenija bo na letošnjem sklepnem turnirju v prvem delu igrala v skupini D, v njej pa so še Litva, Italija in Švedska. V skupini A (Kranjska Gora) so Francija, Nemčija, Srbija in Črna gora, v skupini B (Kranjska Gora) Rusija, Grčija, Estonija in Ukrajina, v skupini C (Domžale) pa Španija, Turčija, Latvija in Gruzija. V drugi del se uvrstijo po tri najboljše reprezentance iz vsake skupine, križata pa se skupina A in B ter C in D.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.