Šport > Košarka
10 ogledov

Šešok: "Župan postaja konkurenca''

1/10
Žurnal24 main
Na Fakulteti za šport je potekala javna tribuna, na kateri so iskali rešitve za obstoj Union Olimpije. Dušan Šešok: "Nam je ura že odzvonila, mi se pogovarjamo vsaj dva meseca prepozno."
Utrinke s tribune si lahko ogledate v fotogaleriji.

O nekdanji gonilni sili slovenske košarke, ki pa je zdaj na smrtni postelji – Unionu Olimpiji – so na javni tribuni razpravljali številni trenerji, športni delavci, gospodarstveniki, funkcionarji … Stanje ni niti malo spodbudno. Dolgovi so ogromni, vodstva ni, klub je dejansko pred propadom.

Mi bomo kogarkoli, ki bo pripravljen rešiti klub, podprli.
Peter Vilfan

Trener Jure Zdovc je dejal, da nekateri člani celo leto niso prejeli plač, da so ostali tudi brez fizioterapevta, ki so ga vrgli iz stanovanja. Obžaluje tudi to, da je odšlo toliko košarkarjev. Predvsem mu je žal Nemanje Aleksandrova, ki je imel odškodnino v vrednosti 500.000 evrov, odšel pa je za borih 1000 evrov. Zahvalil pa se je tistim, ki so pripravljeni pomagati, npr. restavracijam, ki jim še dajejo sponzorsko prehrano. Sašo Ožbolt je bil tragično jedrnat: “Kar se dogaja zadnje tri mesece, to je dno, še nikoli ni bilo tako hudo.’’

Bivši tivolski ostrostrelec Dušan Hauptman vidi priložnost v tem, da novi lastnik Olimpije prevzame čiste račune. "Težko bo dobiti novega lastnika, če računi ne bodo čisti.“ Poudaril je, da Olimpijo lahko rešijo le še državna podjetja, Mestna občina Ljubljana pa bi morala začeti ta projekt ob pomoči države. Hauptman meni, da četudi Olimpiji ne uspe ohraniti Evrolige, lahko živi po varianti B. ‘’Ne bo konec sveta, treba bo začeti znova in priti na nek višji nivo. To ni nemogoče.’’ Hauptman je še poudaril, da ima šolski minister Igor Lukšič (tokrat ga ni bilo na javni tribuni) posluh za te zadeve, a da so nad njim še nekateri drugi, pomembnejši možje.

Janez Rajgelj ni optimističen in ne verjame, da se bo klub rešil, ker bo tistih, ki imajo denar premalo. ‘’Kdorkoli bo dal denar, se mu ne bo govorilo, kaj bo z denarjem delal.’’ Rajgelj se je obregnil tudi ob tiste, ki pričakujejo, da bo župan in občina začela projekt reševanje UOL, saj meni, da so že z izgradnjo nove dvorane storili največ, kar se je dalo.

Nekdanji predsednik zmajev Jože Mermal je bil eden redkih, ki so ponudili konkretno denarno pomoč. Dejal je, da bo BTC prihodnje leto zagotovil 300.000 evrov, ter da se bo njim pridružil še novi sponzor, ki bo dodal 50.000 evrov. Prav tako sponzor tudi v prihodnjem letu ostaja Pivovarna Union. Pri Triglavu pa po besedah Mermala pravijo, da če ni direktorja, ne dajo nič. Občina bo začasno več sredstev namenila za ta klub. Tudi on je poudaril, da so ključni prihodnji dnevi in ne tedni.

Dušan Šešok je še pred kratkim sedel na stolčku predsednika KZS, tudi on se je udeležil tribune: "Trenutno uživam v statusu, ki ga imam, ne iščem nekih novih košarkarskih izzivov. Tu sem predvsem zato, ker sem bil v 70 letih veliki navijač Olimpije. Več kot 5000 navijačev v dvorani Tivoli – to je bilo naše življenje." Dodal je še: "Če UOL izgubi status evroligaša, podpišem, da ga Olimpija in noben drugi klub ne bo dobila nikoli več. Mnogo ceneje je status obdržati, kot pa ga na novo pridobiti. Nam je ura že odzvonila, mi se pogovarjamo vsaj dva mesca prepozno. Stanje v klubu je mrtvak. Ta klub so vodili že mnogi uspešni poslovneži. Tu gre za to, ali se lahko mesto, politične stranke in vlada dogovorijo, da je to nadnacionalni projekt, kjer se ne bo dokazovalo, da je nekdo nekaj naredil tako ali drugače. Župan je zgradil dvorano, in če projekt Olimpija uspe, se bo sprehodil čez županske volitve. Tako župan postaja resna konkurenca, zato se bodo nasprotniki raje umaknili iz tega projekta, da to tega ne pride, da nekdo ne bi postal premočen."

Mik Pavlovič je povedal: "Ne bi apeliral, ampak zahteval, da to dajo Olimpiji. Tisoče in tisoče gledalcev je bilo na Olimpijinih tekmah, ti gledalci pa so dajali temu mestu in celotni državi identifikacijo. Jutri je treba začrtan projekt s strani legend začeti uresničevati. Ne zdi se mi problem financiranje, temveč stroka (trener, športni direktor, pomočnik in struktura kluba). Potrebna je reorganizacija."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.