Šport > Košarka
21 ogledov

Severna Koreja odprla meje - za Rodmana!

Rodman Manila Filipini letališče EPA
Upokojeni ameriški košarkar Dennis Rodman je v torek prispel v Severno Korejo, kjer naj bi skupaj z znamenito ekipo zabijalcev Harlem Globetrotters posnel dokumentarni film, poroča severnokorejska državna agencija. Glava države, Kim Džong Un, je bojda velik ljubitelj lige NBA, še posebej Chicago Bulls in Los Angeles Lakers.

"Mislim, da je večina fantov prvič tukaj, zato upamo, da bo vse OK. Upamo tudi, da se bodo otroci med tekmo zabavali," je za severnokorejsko KCNA dejal s tetovažami prekriti in s piercingi preluknjani Dennis Rodman.

Zdaj 51-letni Rodman, skupaj s svojimi neštetimi izvirnimi pričeskami petkratni prvak lige NBA in eden izmed ikon ameriške košarke v 90. letih prejšnjega stoletja, je v eni bolj nenavadnih potez svoje nenavadne kariere v torek prispel v Severno Korejo, katere veliki vodja Kim Džong Un naj bi bil velik privrženec NBA.

Kim Džong Un je v zgolj letu dni poveljevanja "komunističnemu raju" že izstrelil dve raketi dolgega dosega, pred kratkim pa je Severna Koreja na njegovo povelje izvedla tudi jedrski poskus. Džong Un ima po poročanju agencij fotografije Chicago Bulls in Los Angeles Lakers še iz študentskih let v Švici.

Američani kljub sankcijam redni gostje

Barviti Rodman je seveda nekdanji igralec Bulls, kjer je serijsko osvajal prstane v ekipi z Michaelom Jordanom in Scottiejem Pippnom. Njegovo pot v Pjongjang naj bi organizirala newyorška televizijska hiša VICE. Iz VICE, ki je že prej delovala v Severni Koreji, so sporočili, da bo Rodman vodil košarkarski kamp za otroke in sodeloval v različnih tekmah.

Zaenkrat še ni jasno, če si bo katerega izmed dogodkov ogledal tudi veliki Kim, posnetki z Rodmanovega obska Severne Koreje pa bodo na programu HBO na voljo aprila. Ameriški državljani sicer ne potrebujejo dovoljenja za obisk Severne Koreje, poroča Reuters, saj jo je januarja denimo obiskal izvršni predsednik Googla Eric Schmidt.

ZDA pri Združenih narodih sicer še vedno pritiska za hujšimi sankcijami odpadniške republike, ki je pred dvema tednoma izvedla tudi jedrski poskus. Kim Džong Un, tretji član družine Kim, ki vodi Severno Korejo, sicer velja za velikega ljubitelja ameriške kulture.

Ob prihodu na oblast je uprizoril spektakularen šov z Disneyjevimi junaki v glavni vlogi, v javnosti pa kroži več njegovih fotografij iz zabaviščnih parkov, v čemer se močno razlikuje od svojih predhodnikov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.